Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Kreditupplysningar och lån utan UC

En kvinna som kollar hur många kreditupplysningar hon gjort senaste året.

Lån och krediter är en naturlig del av dagens samhällsekonomi och de allra flestas vardagsliv. Väldigt många människor förlitar sig på olika slags krediter och lån för att betala mobilabonnemang, streamingtjänster, finansiera husköp eller renoveringar, samt för att hantera vardagsärenden med hjälp av kreditkort, och så vidare.

För att en långivare ska vara säker på att låntagaren eller den som utnyttjar krediter ska kunna betala tillbaka skulden så gör de kreditupplysningar för att bedöma personers återbetalningsförmåga. Det mest etablerade kreditupplysningsföretaget i Sverige är Upplysningscentralen (UC).

Här ska vi gå igenom exakt vad ett lån utan kreditupplysning hos UC är för någonting samt hur man kan ansöka om lån utan kreditupplysning och vad det innebär.

Vad är en kreditupplysning?

När en långivare gör en kreditupplysning på en eventuell låntagare får de ut en kreditrapport som visar en persons eller företags kreditvärdighet. Detta är ett dokument som visar individens ekonomiska historia vilket lägger en grund för hur pålitliga de är när det kommer till att betala skulder.

Kreditupplysningen innehåller en mängd olika uppgifter, bland annat:

När du skickar in en låneansökan till en långivare kontakter de UC och begär ut din kreditrapport med all denna information. Utifrån det som står skrivet i kreditrapporten gör långivaren en bedömning av din förmåga att betala tillbaka skulder.

Den här kreditkollen spelar en avgörande roll när det kommer till att beviljas lån eller krediter. Att ha ett högt kreditvärde är fördelaktigt eftersom det visar att du kan genomföra regelbundna betalningar och inte betalar räkningar för sent.

Om långivaren ser att ditt kreditvärde är relativt lågt, tyder det på att du har aktiva skulder, försenade betalningar, etc. Det här försvårar dina möjligheter att få lån. Det är dock fortfarande möjligt att beviljas lån med lågt kreditvärde, men det kan resultera i högre räntor, fler avgifter eller stramare säkerhetskrav.

Det är viktigt att förstå att ditt kreditvärde inte bara påverkar möjligheten att få lån utan även andra finansiella transaktioner som att hyra bostad, teckna mobilabonnemang eller öppna ett kreditkort. Därför är det viktigt att upprätthålla en god kreditvärdighet genom att betala räkningar i tid och hantera befintliga skulder på ett ansvarsfullt sätt.

Vad är lån utan UC?

I Sverige är UC (Upplysningscentralen) det mest väletablerade upplysningsföretaget som sköter kreditupplysningar. UC samlar och hanterar information om konsumenters och företags ekonomiska aktiviteter och erbjuder denna information till bland annat långivare. Det finns sätt att kringgå att din kreditinformation eller låneansökan hamnar hos UC, och därmed blir tillgänglig för allmänheten och långivare.

Lån utan kreditupplysning hos UC erbjuds av vissa alternativa långivare och kreditinstitut som inte använder UCs tjänster för att bedöma kreditvärdigheten på sina kunder. Istället använder de andra kreditupplysningsföretag eller har egna metoder för att bedöma låntagares kreditvärdighet.

Det finns flera anledningar till att vissa inte vill att ens kreditinformation hamnar hos UC. En anledning är att man inte vill att ett lån man ansöker om idag ska påverka villkoren för lån man ska söka i framtiden.

Om du till exempel ska ansöka om ett bolån eller billån inom relativt snar framtid är det en bra idé att försöka ha så bra kreditvärde som möjligt när du skickar in din låneansökan. Behöver du trots allt ett annat lån redan idag så kan det här lånet göra att bolånet får en sämre ränta och blir dyrare.

Genom att ta lån utan UC så kommer lånet inte att synas när banken gör sin kreditupplysning hos just UC.

När en långivare begär en kreditupplysning från UC, registreras detta som en "förfrågan" på kreditupplysningen. Att ha för många förfrågningar eller snabba lån inom en kort tidsperiod kan tolkas som ett tecken på ekonomisk instabilitet vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Det går inte att ta lån utan kreditupplysning. Alla långivare gör en kreditupplysning, frågan är bara vilket upplysningsföretag de använder och hur de tolkar resultatet i kreditrapporten.

Fördelar och nackdelar med lån utan UC

Fördelar med lån utan UC

Nackdelar med lån utan UC

Alternativ till lån utan UC

För de som vill undvika att använda Upplysningscentralen för kreditupplysningar men samtidigt inte är villiga att ta på sig de potentiella nackdelarna med lån utan UC finns det några alternativ att överväga istället:

Uppdaterad: december 7, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar