Hur ett enkelt lån fungerar

En kvinna som ansöker om ett enkelt lån.

Vad är ett enkelt lån? Hur kan man enklast låna pengar och vad bör man tänka på innan man ansöker om lån?

När du behöver fixa ett läckande tak, renovera i badrummet, köpa nya vitvaror eller byta ut bilen men inte har tillräckligt med pengar för att täcka kostnaden kan ett enkelt lån vara lösningen. Med enkla lån menas krediter som man kan ansöka om direkt på webben. Oftast så kräver de inte någon säkerhet och har förhållandevis låga krav.

I den här artikeln får du reda på allt som är värt att veta om enkla lån, vilka krediter som är lättare att få, hur man hittar den här sortens lån och vad man kan använda pengarna till. 

Lån som är enkla att få

Enkla lån har specifika kännetecken som gör att man snabbt kan låna pengar utan att det behövs någon säkerhet i form av en bostad eller bil. Det handlar oftast om summor på mellan 10 000 kronor och 350 000 kronor. Detta kan dock variera mellan olika långivare.

Det här kännetecknar ett enkelt lån:

Hur fungerar det enkla lånet?

Vem som helst kan ansöka om ett enkelt lån. Detta beror på att det ofta går väldigt snabbt att få den här sortens krediter. Handläggningsprocessen är mer eller mindre automatisk och utbetalning brukar ske inom 24 timmar från att ansökan beviljats. Har man BankID kan det gå ännu snabbare eftersom verifieringen sker direkt.

Kort efter att du skickat din ansökan digitalt får du svar från långivaren. Tackar du ja till erbjudandet får du teckna ett låneavtal. Därefter betalas pengarna ut till ditt bankkonto. Den första återbetalningsavin hamnar vanligtvis i postlådan månaden efter att du tecknat avtalet.

Lättaste lånet att få, vilket är det?

Lätta lån kommer i många olika varianter, ofta i form av snabblån eller privatlån. Gemensamt för alla är att de inte kräver någon säkerhet, vilket betyder att du kan använda pengarna till precis vad du vill.

Här går vi igenom några av de vanligaste låneformerna som finns på den svenska marknaden.

Snabblån

Ett snabblån har för avsikt att täcka en oväntad utgift som du inte har råd att betala direkt. Det kan handla om allt från akut tandkirurgi till en trasig kyl eller en faktura du inte räknat med. Snabblån är egentligen inte ett lån i sig, utan ett samlingsnamn för olika typer av högkostnadskrediter, exempelvis mikrolån, online lån och SMS lån.

Kreditbolag som erbjuder snabblån har normalt väldigt låga krav och riktar sig i första hand mot personer som inte kan ta andra typer av lån på grund av arbetslöshet eller betalningsanmärkningar. Beloppen är förhållandevis låga. Ett typiskt snabblån betalar ofta inte ut mer än 50 000 kronor. 

Privatlån eller blancolån

Privatlån eller blancolån är lån utan säkerhet som de flesta banker erbjuder. Det är ett större lån än högkostnadskrediter och kan användas till vad som helst, oavsett om du vill renovera huset eller köpa en ny bil. Med ett vanligt privatlån kan du låna mellan 5 000 – 600 000 kronor till bra villkor, men det finns en del grundkrav som måste uppfyllas för att du ska kunna låna pengar.

Till skillnad från snabblån kräver de flesta långivare att du har en fast anställning och är helt fri från betalningsanmärkningar. Hur mycket pengar du får låna bestämmer långivaren efter att ha genomfört en kreditbedömning. Ofta väljer bankerna att göra en så kallad UC-upplysning. Det innebär att man begär information från Upplysningscentralen (UC) om dina ekonomiska förhållanden. Detta används som underlag för beslut om lån.

Banklån

Ibland kan det enklaste sättet att ta lån vara att man helt enkelt kontaktar sin egen bank. Ett banklån kommer alltid att vara billigare än ett snabblån, och har du redan ett bolån kan en utökning av detta vara det absolut billigaste alternativet.

Numera går det ungefär lika snabbt att ta banklån som det är att ta privatlån eller snabblån. Hos de flesta storbanker går det att ansöka om lån direkt via internetbanken. Har du hittat ett lån som passar dina förutsättningar men inte är kund brukar det ofta vara en enkel ansökningsprocess att bli kund för att få ta lån.

Samlingslån

Att samla lån är ett bra sätt att minska kostnaden för många dyra småkrediter. Man samlar helt enkelt alla dessa i ett enda större lån. Ofta går det att sänka räntan på det nya lånet och betala mindre per månad. Det ger dig också möjligheten att spara många hundralappar som annars hade gått till att betala ränta och avgifter för varje kredit.

Många privatlån är utformade som samlingslån och de är inte svårare att få än ett vanligt privatlån. Att det går att förhandla om räntan är också ett stort plus.

Räntan hos ett enkelt lån

Många enkla lån kallas för högkostnadskrediter, vilket beror på att den effektiva räntan hos den här typen av lån normalt kan vara riktigt hög. Undantaget är privatlånen som bankerna erbjuder, dessa har oftast bättre villkor än ett snabblån.

Även om enkla lån vanligtvis inte har lika strikta krav som andra typer av lån så sätts ändå räntan individuellt även för dessa lån. Ansöker du tillsammans med någon annan, till exempel en make, maka eller sambo, så har du också en större möjlighet att låna mer pengar till en lägre ränta.

Här kommer ett exempel på hur du kan räkna räntan på enkla lån:

Låt oss säga att du lånar 30 000 kronor i privatlån med en effektiv ränta på 6.5 % som du ska betala tillbaka under två års tid. I så fall kommer du att få betala 1 950 kronor i ränta per år och 3 900 kronor totalt. Per månad får du betala tillbaka 1 412 kronor (33 900/24).

Hitta bästa enkla lånet

Ett snabbt och effektivt sätt att hitta bra enkla lån är att ta hjälp av en låneförmedlare som jämför olika lån åt dig. Med ett privatlån kan du låna upp till 600 000 kronor och genom att jämföra olika långivare på nätet kan du hitta lånet som passar just dig.

Förutom att spara tid så undviker du också att samla på dig alltför många kreditupplysningar. När ansökan sker via en låneförmedlare når den ut till många olika långivare, men bara en enda UC-förfrågan görs. Du behåller din kreditvärdighet men kan enkelt ställa olika lån mot varandra för att se vilket lån som ger dig de bästa villkoren.

Hög risk med ett enkelt lån

Lån som inte ställer höga krav på låntagaren medför ofta en hög risk. Detta beror på att ju lägre krav låntagaren har desto större risk löper långivaren, vilket gör att lånet också blir dyrare. Därför är många enkla lån klassade som högkostnadskrediter.

Följande kännetecknar en högkostnadskredit:

Uppdaterad: september 19, 2023

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor och svar