Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Gemensamt lån vid separation - Enklare

ett par som diskuterar hur ett gemensamt lån fungerar vid separation.

En separation innebär många praktiska och känslomässiga utmaningar. En viktig aspekt är hur man hanterar ekonomiska åtaganden som man delar gemensamt, inte minst gemensamma lån som bolån eller privatlån. Vi på Enklare guidar dig genom viktiga faktorer att tänka på när det kommer till att hantera gemensamma lån vid en separation.

Vad händer med gemensamma lån vid en separation?

Tekniskt sätt så händer det ingenting med gemensamma lån automatiskt, det är upp till dig och din tidigare partner hur ni vill göra och det sker ofta i samband med ett bodelningsavtal. Den person som står på lånet bär ett personligt ansvar för skulden. Om din sambo har ansökt om ett privatlån för att rusta upp poolen i trädgården så är det din sambo som ansvarar för att lånet betalas av, även om ni tagit beslutet i samförstånd för ett gemensamt syfte. Om ni däremot har gemensamma lån där båda står registrerade som låntagare, har ni båda ett gemensamt ansvar att betala av skulden. Ni kan såklart lägga om eller skriva över lånet på den ena parten om ni önskar. Hur det går till går vi igenom längre ned i artikeln.

Vad händer med bolån vid en separation?

Bolånet är det vanligaste när det kommer till gemensamma lån där båda står som låntagare. Det sker som sagt ingen automatisk förändring med bolånet vid en skilsmässa eller separation, det får du och din sambo komma överens om. Nedan går vi igenom de alternativ ni har att välja mellan och vilka faktorer som är avgörande för vad som passar bäst i just er situation. 

I vissa fall kan du eller din sambo besluta att behålla bostaden själv och ta över det befintliga bolånet ensam. För att detta ska vara möjligt måste personen i fråga ha tillräcklig inkomst och kreditvärdighet för att långivaren ska kunna godkänna samma lånebelopp. Det är därför viktigt att kontakta långivaren så snabbt som möjligt för att de ska kunna göra en ny kreditprövning. Om den blir godkänd för långivaren sedan över lånet till en ensam låntagare.

Om varken du eller din sambo vill eller har möjlighet att behålla bostaden ensam, är det vanligast att sälja bostaden. Genom att sälja bostaden används intäkterna från försäljningen till att betala av lånet. En eventuell försäljningsvinst eller förlust fördelas enligt överenskommelse mellan dig och din sambo.

Om ingen av er vill eller har möjlighet att ta över lånet själv, eller om bostaden sjunkit i värde kan det vara ett smart alternativ att behålla bostaden och det gemensamma bolånet till dess att bostadsmarknaden har gått upp igen.

Hur skriver man över bolån vid separation?

Om du vill köpa ut din sambo och ta över lånet måste du kontakta er långivare som i sin tur gör en ny kreditprövning på dig som ansökt om att ta över lånet. Det går alltså inte att ta över ett lån med samma villkor som innan då lånet baseras på din individuella ekonomiska situation och förutsättningar. Om ni inte kommer överens eller vill försäkra er om att allt går till på rätt sätt rekommenderar vi att kontakta en jurist för rådgivning. 

Skriv ett bodelningsavtal

Oavsett vilket alternativ som passar bäst för dig och din partner rekommenderar vi starkt att ni skriver ett bodelningsavtal. Bodelningsavtalet är en bindande överenskommelse där du och din partner fördelar era skulder och tillgångar. Det är viktigt att avtalet skrivs korrekt för att det ska vara giltigt, kontakta en jurist för att vara på den säkra sidan. Ofta kräver nämligen långivaren att ett bodelningsavtal finns på plats för att var och en av er ska kunna ansöka om nya bolån separat. Det är frivilligt att registrera bodelningsavtalet hos Skatteverket. Ett bodelningsavtal är av stor betydelse både för dig som är gift med din partner eller om ni bara är sambos. För gifta par är det dock lite extra viktigt då den ena parten kan begära en bodelning flera år efter separationen så se till att få det på plats i samband med skilsmässan.

Uppdaterad: februari 26, 2024

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor och svar om gemensamma lån vid separation

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy