Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Förfallodatum - då ska räkningarna vara betalda

En iPad som visar förfallodatum i kalender appen

Förfallodatum - då ska räkningarna vara betalda

Vad är förfallodatum?

Förfallodatumet är det datum som du senast ska ha betalat din faktura till det företag eller den långivare som du tagit ett lån från. Efter förfallodatumet är fakturan förfallen, vilket innebär att du är sen med din betalning. Det finns inga regler kring när förfallodatumet infaller, utan det är upp till företagen att bestämma datumet. Däremot finns det krav på att fakturan måste visa fakturadatum (datumet då fakturan skickades till mottagaren) samt betalningsvillkor som anger antalet dagar som betalningen förväntas ske inom. Baserat på fakturadatumet och betalningsvillkoren kan man därmed räkna ut förfallodagen. 

Går det att betala på förfallodatumet?

Beroende på vilken typ av betalningsmetod du använder kan det gå att betala på förfallodatumet. Det är viktigt att då säkerställa att det företag du ska betala din faktura till också får pengarna samma dag. Om du skulle betala via post- eller bankgiro kommer betalningen inte gå igenom förrän tidigast nästkommande arbetsdag, vilket då leder till att du blir sen med din betalning och kan behöva betala en påminnelseavgift

Om du däremot har samma bank som den du ska betala din faktura till, kommer överföringen att ske redan samma dag, och det går då bra att betala fakturan på förfallodatumet. För att undvika onödiga avgifter som kan tillkomma om du är sen med betalningen, är det bra att ta för vana att betala alla sina fakturor några dagar innan förfallodatumet. 

Vad händer om man inte betalat på förfallodatumet?

Om du inte betalar fakturan så att mottagaren har pengarna senast på förfallodatumet, tar vissa företag ut en påminnelseavgift. Avgiften brukar vanligen vara 60 kronor. Om fakturan och påminnelsen inte heller betalas, kommer ärendet skickas vidare till ett inkassoföretag, som i sin tur tar ut en betalning på 180 kronor. Om du fortfarande inte betalar kan ärendet skickas vidare till Kronofogden, som då kan utföra en utmätning. 

Har du svårt att betala på förfallodatumet?

Om du inte kan betala din faktura innan förfallodatumet finns det åtgärder du kan ta för att undvika påminnelseavgifter och inkasso. 

Kontakta din kreditgivare

Om du vet med dig i förväg att du inte kommer kunna betala din faktura bör du först och främst höra av dig till företaget i fråga och se om det finns möjlighet att flytta fram förfallodatumet. Om det handlar om ett större belopp du inte kommer kunna betala inom den närmaste framtiden kan du höra om det går att lägga upp en avbetalningsplan på fakturan. 

Se över dina möjligheter till ett samlingslån

Om du har svårt att betala dina fakturor är ett samlingslån ett alternativ, förutsatt att du får bra villkor på lånet. Vet du med dig att du kommer ha svårt att betala dina fakturor, kan ett samlingslån göra att du undviker att hamna hos inkasso. När du tar ett samlingslån betalar du av alla dina spridda krediter med lånet, och får på så sätt endast ett lån att hålla koll på. Om du går i tankarna att ta ett samlingslån för att lösa dina befintliga krediter är det viktigt att se till att du tar ett lån med bra ränta och villkor. Med Enklare kan du ansöka om ett samlingslån för att se vilka erbjudanden du får, där vi jämför lån från upp till 37 olika långivare med endast en UC.

Uppdaterad: juni 26, 2023

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor och svar om förfallodatum

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy