Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Dags för ditt första lån? Så lånar du pengar ansvarsfullt

En illustration på en myntstapel med en stege.

Hur du väljer att låna pengar kan ha en stor effekt på din ekonomiska framtid. När du lånar pengar är det viktigt att du gör det på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt. Har man aldrig tidigare ansökt om ett lån kan det vara svårt att veta vad som är viktigt att tänka på för att göra det till en bra och lönsam affär.

För många människor är det en nödvändighet att ta ett lån för att finansiera utbildning, köpa ett hem eller hantera oförutsedda utgifter. Oavsett vad syftet med lånet är så är det viktigt att förstå hur du kan låna pengar på ett sätt som är hållbart och ansvarsfullt. I dagsläget är det dessutom väldigt enkelt att låna pengar online, vilket gör att det krävs ännu mer ansvar från låntagarens sida att fatta ansvarsfulla beslut kring sin personliga ekonomi.

I den här artikeln ska vi gå igenom hur du ska planera och förbereda dig inför ditt första lån, samt ge tips om vad du ska undvika för att inte lånet ska ha långvariga negativa konsekvenser på din ekonomi.

Förstå din ekonomiska situation

Innan du bestämmer dig för att låna pengar är det viktigt att du har en tydlig bild av hur din nuvarande ekonomiska situation ser ut. Det innebär att du granskar din inkomst, dina utgifter och din nuvarande skuldsituation.

Du bör även vara medveten om din kreditvärdering, eftersom det kan påverka din förmåga att få ett lån samt vilken räntesats du blir erbjuden. Om din kreditvärdering är låg kan det vara en bra idé att försöka förbättra den innan du ansöker om ett lån.

Om ditt kreditvärde inte är tillräckligt bra kommer det påverka kostnaden på ditt lån.

Ha ett tydligt syfte och mål med lånet

Se till att ha ett tydligt syfte och ändamål med lånet. Varför behöver du låna pengar? Är det för att köpa en bil, finansiera din utbildning, renovera ditt hem eller för att hantera en oväntad medicinsk räkning?

När du vet exakt hur pengarna ska spenderas kan du anpassa lånet efter ditt syfte. Dels kan du ansöka om rätt lånebelopp för att undvika överbelåning. Du kan även hitta lån som är specialanpassade för ditt syfte. Ska du köpa en bil finns det fler goda skäl till att ansöka om ett billån, snarare än ett privatlån.

Utforska olika lånealternativ

Det är viktigt att du inte lånar pengar snabbt, utan istället tar dig tiden att jämföra dem tillgängliga alternativen. Lånemarknaden är stor, så det är viktigt att utforska lånetyper noggrant för att hitta det bästa alternativet för din situation och ekonomiska omständigheter. Här är några vanliga typer av lån:

Privatlån: Ett privatlån utan säkerhet är ett lån som erbjuds av banker och låneinstitut utan krav på att du ställer någon form av tillgång som säkerhet, vilket kan vara exempelvis en bil eller fastighet.

Istället baseras lånet på ditt kreditvärde och därmed din förmåga att betala tillbaka skulden. Det är ett vanligt sätt att låna pengar för personliga ändamål som resor, bröllop, skuldkonsolidering, renoveringar eller oväntade utgifter. Det finns privatlån med låg ränta, men de totala lånekostnaderna varierar beroende på kreditvärdet och lånebeloppet.

Lån med säkerhet: När du lånar pengar med säkerhet ställer du en tillgång, som en fastighet eller en bil, som säkerhet för lånet. Tillgången fungerar som en garanti för långivaren och kan beslagtas av dem om du inte kan klara av att sköta din återbetalning.

Lån med säkerhet kan ofta ge lägre räntor och bättre villkor än lån utan säkerhet på grund av den förmånliga risknivån för långivaren. Ofta används säkerhetslån för att finansiera större köp som bostäder eller bilar och kan ha längre återbetalningstider.

Bostadslån: Ett bolån är en typ av lån som används för ett bostadsköp. Lånet är säkrat med den köpta fastigheten som säkerhet. Bolån kan ha långa löptider, ibland upp till 30 år, och erbjuder ofta lägre räntesatser än andra typer av lån. Det är en av de vanligaste metoderna för att finansiera köp av bostäder.

Kreditkort: Kreditkort är en annan form av lån där du lånar pengar varje gång du använder ditt kort. Räntesatserna kan vara höga om du inte betalar av saldot varje månad. Kreditkort passar bra för vardagliga köp eller för att betala räkningar eller oväntade utgifter. Om du behöver ta lån snabbt så kan kreditkort vara ett bra sätt att täcka akuta kostnader.

Skapa en budget

Det är viktigt att göra en budget innan man ansöker om lån eftersom en budget ger en tydlig överblick över ens ekonomi, vilket hjälper dig fatta bättre beslut angående lånet. Med en välplanerad budget vet du exakt hur mycket pengar du har att röra dig med och hur stor andel du kan lägga på återbetalning av skulder.

Du kan räkna ut vad ett specifikt lån kommer kosta dig varje månad genom att lägga ihop alla räntekostnader och avgifter. Utifrån din budget kan du se om du har en realistisk möjlighet att betala det beloppet varje månad under hela lånets löptid.

Jämför räntesatser och villkor

När du har bestämt vilken typ av lån du behöver så är det dags att jämföra villkor och erbjudanden från olika långivare. Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara handlar om att hitta lån med lägst ränta, utan det är nödvändigt att ta hänsyn till andra faktorer som avgifter, löptid, etc.

En låg ränta kan i vissa fall kompenseras med väldigt höga avgifter. Det gör att ett lån med låg ränta i längden ändå kan bli dyrare än ett lån med något högre ränta men som har färre och lägre avgifter.

Den mest effektiva metoden för att jämföra lån är att använda en jämförelsetjänst som erbjuds av en låneförmedlare. Med en låneförmedlare kan du enkelt få flera låneerbjudanden från olika kreditinstitut genom att endast skicka in en ansökan. Det finns flera fördelar med att använda en låneförmedlare:

Läs noggrant igenom avtalet

Innan du skriver på ett låneavtal är det viktigt att du läser igenom det noggrant och förstår alla villkor. Se till att du är medveten om räntesatsen, återbetalningsplanen och eventuella andra avgifter som kan gälla. Om något är otydligt, kontakta långivaren och be dem förtydliga eller förklara det du är osäker på.

Se till att du kan uppfylla återbetalningsplanen

När du har fått lånet godkänt är det dags att fokusera på återbetalningsplanen. Det är viktigt att du sköter dina månatliga betalningar och betalar räkningarna i tid och i enlighet med avtalet. Uteblivna eller försenade betalningar kan komma att kosta mycket extra pengar i onödan.

Om du har svårt att göra betalningarna är det klokt att kontakta långivaren för att diskutera alternativa lösningar innan du hamnar i ekonomiska svårigheter. Att inte ta tag i den här typen av ekonomiska problem kan snabbt leda till att man hamnar i skuldfällan.

Undvik att ta mer lån än du behöver

Anledningen till att du ska ha ett tydligt syfte med lånet är så att du kan låna ett exakt lånebelopp och inte låna mer eller mindre än nödvändigt. Det kan vara frestande att ansöka om att låna lite extra pengar när man ändå är igång.

Att inte låna tillräckligt kan också vara ett problem. Om ditt lån inte täcker alla kostnader som det är avsett för att göra så kan du behöva låna mer pengar. Ditt nästa lån kommer då bli dyrare än det första eftersom du redan har en aktiv skuld, och då ett något lägre kreditvärde.

Uppdaterad: december 7, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar