Jämför billån med låg ränta

Ska du köpa en ny bil? Jämför och hitta det bästa billånet med lägst ränta via Enklare. Ansök på 2 minuter och få svar från upp till 37 olika långivare samma dag!
Gratis ansökan - tar endast 2 minuter att fylla i
Svar direkt
Jämför och hitta bästa villkoren hos 37 långivare
4.7
Utmärkt - Baserat på 7523 omdömen
Samtliga konsumenter som fått en kredit utbetald av Enklare erhåller efter utbetalning ett mejl i vilket de uppmanas att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen som samlas in på detta vis markeras som verifierade kunder på Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt på Trustpilot kan Enklare inte kontrollera att omdömet är från en kund som använt Enklares jämförelsetjänster. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla omdömen som lämnats om Enklare – oavsett om dessa kommer från verifierade kunder eller inte - och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Räkna på billån med Enklares kalkyl

Lånebelopp
kr
5 000 kr
600 000 kr
Ränta
%
1%
30%
Amorteringstid
år
1år
20år
kr
kr
300 000 kr
99 674 kr
3 300 kr
402 974 kr
3 356 kr
6.37 %
6 %
10 år
Annuitetslån

Vad är ett billån?

Ett billån är ett lån som är avsett för att finansiera köpet av en bil, oavsett om du planerar att köpa bil från en privatperson eller en bilhandlare. Med ett bra billån med låg ränta och trygga villkor kan du komma ett steg närmare drömbilen och i slutändan spara tusenlappar jämfört med ett sämre finansieringsalternativ.

Det finns många banker och låneaktörer att välja mellan för att hitta det bästa billånet, och det kan vara svårt att navigera i djungeln bland alla billån. Här kan du ta del av våra tips och råd för att räkna på billån och vad som kan vara bra att ha i åtanke i samband med att du ska låna till ditt nästa bilköp. Att använda bilen som säkerhet för lånet kan ge tillgång till bättre villkor och lägre räntor, vilket gör det till ett attraktivt alternativ för många köpare.

Olika typer av billån

När man pratar om billån brukar man dela upp dem i två olika typer. Det finns billån med säkerhet där man pantsätter sin bil och betalar en kontantinsats, precis på samma sätt som ett bolån. Fördelarna med ett sådant här lån är att det finns stor chans att få en lägre ränta. När bilen agerar som säkerhet för lånet innebär det att långivaren har rätt att ta över bilen om lånet inte betalas tillbaka enligt avtal. Detta lägger vissa restriktioner på försäljning av bilen och kan medföra extra avgifter.

Den andra typen av lån är billån utan säkerhet. I korthet är det precis som vilket privatlån som helst. Det vill säga ett lån där du kan använda pengarna hur du själv vill. Du lånar alltså pengar utan kontantinsats och använder det lånade beloppet för att betala din bil. Med ett lån utan säkerhet blir räntan ofta något högre, men du får en större flexibilitet att använda pengarna hur du vill.

Räkna på olika typer av billån

När man pratar om billån brukar man dela upp dem i två olika typer: billån med säkerhet eller billån utan säkerhet. Ett billån med säkerhet innebär att man pantsätter sin bil och betalar en kontantinsats på minst 20% av bilens pris. Fördelarna med ett sådant lån är att det finns stor chans att få en lägre ränta. Däremot är lånet kopplat till din bil och dess värde. Det innebär att om du inte skulle betala tillbaka lånet har långivaren rätt att ta tillbaka bilen. Om du väljer att sälja bilen innan lånet är avbetalat behöver du även betala tillbaka restskulden på ditt lån. Det är också möjligt att låna upp till 80% av bilens värde med denna typ av lån.

Den andra typen av billån är ett billån utan säkerhet. Det är precis som vilket privatlån som helst, det vill säga ett lån där du kan använda pengarna till vad du vill. Du lånar alltså pengar utan kontantinsats och använder det lånade beloppet för att betala din bil. Med ett lån utan säkerhet blir räntan ofta något högre, men du får en större flexibilitet att använda pengarna hur du vill. På Enklare förmedlar vi billån utan säkerhet, där du kan låna upp till 600 000 kr och jämföra erbjudanden från 37 långivare med endast en ansökan.

Räkna på räntan för ditt billån

Räntan på ditt billån sätts individuellt och baseras på den kreditupplysning som tas på dig i samband med att du skickar in din låneansökan. Om du exempelvis tar ett billån på 30 000 med en fast ränta på 5%, så räknar du ut din räntekostnad så här: 30 000 × 0,05 = 1500. Räntekostnaden för första året är därmed 1500 kr.

För att räkna ut vad månadskostnaden kommer bli delar du summan med 12: 1500/12= 125. Utöver räntan kan andra kostnader tillkomma som uppläggningsavgift och aviavgift. För att se den totala kostnaden för ditt lån bör du därför se till den effektiva räntan

När du ansöker om ett lån via oss på Enklare ser du tydligt vilken ränta du får från respektive långivare som kan erbjuda dig ett lån. På så sätt kan du enkelt räkna på vilket billån som är mest förmånligt för just dig.

Ansök om billån

När du har bestämt dig för att ansöka om ett billån är det bara att följa vår enkla process. Ansökan är helt kostnadsfri och den är inte bindande. Om inget av förslagen du får känns tillräckligt bra, är du inte bunden till att teckna något lån. Det görs dessutom endast en kreditupplysning trots att ansökan går ut till 37 olika långivare. Att ansöka om lån till bil är enkelt och smidigt, med individanpassade räntor och möjlighet att finansiera hela eller en stor del av bilens kostnad. Det är viktigt är att jämföra erbjudanden när du ska låna pengar för bilköp för att hitta de bästa villkoren.

Så ansöker du om lån hos Enklare

 1. Fyll i alla uppgifter i formuläret högst upp på den här sidan. Här fyller du i hur mycket du vill låna, önskad löptid, om du vill samla befintliga lån samt om du ansöker om billånet tillsammans med en medsökande.
 2. När din ansökan är inlämnad görs en kreditupplysning från UC samtidigt som din förfrågan skickas ut till över 37 banker och långivare.
 3. Långivarna återkommer med svar inom en dag.
 4. Logga in på Mina sidor med BankID för att se din lånejämförelse.
 5. Jämför billån, räntor, villkor och löptider i lugn och ro.
 6. Om du vill ha hjälp med att välja det bästa billånet, kan du alltid prata med en av våra personliga rådgivare.

Villkor för att ta ett billån

 • Du är minst 18 år fyllda.
 • Du har en årsinkomst på minst 120 000 kr.
 • Du har inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden nu eller de senaste sex månaderna.
 • Du har varit folkbokförd i Sverige i minst ett år.
icon

Fördelar med att ansöka om billån via oss:

 • Du behöver ingen kontantinsats
 • Låna 100% av bilens värde - upp till 600 000 kronor
 • Snabb utbetalning - oftast 1-3 dagar
 • Jämför upp till 37 långivare
 • Du kan köpa bilen av en privatperson eller hos en bilfirma
 • Endast en kreditupplysning hos UC
 • Gratis att ansöka och ej bindande

Vikten av att jämföra billån

Ett lån är alltid ett lån och inga lån är gratis. Billån, likt övriga lån, kommer med kostnader i form av ränta och eventuella andra avgifter. Därför är det bra att jämföra billån från olika långivare innan du bestämmer dig.

När du ansöker om ett billån hos oss jämför vi upp till 37 olika långivare och ger dig det bästa billånet utefter dina förutsättningar. Hos oss på Enklare behöver du bara skicka in en ansökan, våra betrodda låneaktörer tar sedan fram en rad billån som du kan jämföra.

Bilar är bland de största inköp man gör i livet och här finns mycket pengar att spara. Det är av yttersta vikt att du inte bara går med på ett billån hos bilhandlaren som “låter bra” utan att först jämföra mot andra alternativ.

Ta din tid och jämför lån noggrant så kommer du (förutsatt att du har en stabil ekonomi) märka att det finns mycket att välja på, och att ränta och villkor kan skilja sig åt markant. En stor fördel med att vända sig till en låneförmedlare för billån är att du kan ansöka hos flera långivare samtidigt utan att det görs fler än en kreditupplysning.

LånebeloppLånetidEffektiv räntaTotal kostnad
100 000 kr10 år6,17%133 718 kr
100 000 kr10 år8,42%146 090 kr
100 000 kr10 år10,60%159 076 kr
100 000 kr12 år10,58%172 568 kr

I detta räknexempel har vi utgått från att långivarna tar en uppläggningsavgift på 495 kr och där aviavgiften är 0 kr per betalningstillfälle. I exemplet ser vi skillnaden på hur totalkostnaden på ett lån påverkas av olika räntor och löptider. Det är därför rekommenderat att du jämför lån, särskilt om du ska köpa bil eller överväger en begagnad bil, innan du tar beslutet att signera ett avtal för att försäkra dig om att du får så bra villkor som möjligt. När du planerar att ska köpa en bil, är det viktigt att överväga alla dina alternativ och undvika vanliga fallgropar. Att jämföra lån ger dig en fördel när du ska köpa bil, eftersom du kan säkerställa de mest fördelaktiga villkoren för din ekonomiska situation.

Jämför och hitta billiga billån med låg ränta

När det är dags att köpa ny bil behöver de flesta av oss ta ett lån för att finansiera köpet. Tyvärr finns det inga billån utan ränta, men när du ansöker om ett billån hos oss jämför vi billån från flera långivare, så att du ska hitta den bästa räntan på ditt billån utefter dina förutsättningar.

Om du jämför billån själv kommer du upptäcka att vissa banker erbjuder en bestämd ränta som är lika för alla, medan andra har en väldigt varierande ränta som bestäms utifrån varje individuell kund. Vår uppgift är att hjälpa dig hitta det billigaste billånet med lägst ränta utefter dina förutsättningar. För att få ett så billigt lån som möjligt, går det att använda sig av några smarta tips.

Tips för att få den lägsta räntan på billånet

Vissa långivare kan ge dig en billigare lånekostnad om du till exempel tecknar bilförsäkring hos dem, eller om du väljer att handla från en auktoriserad bilhandlare. Banken bestämmer även dina lånevillkor baserat på:

 • Vilket bilmärke du vill köpa och hur värdeminskningen vanligtvis ser ut på en sådan bil.
 • Din inkomst och möjlighet att betala tillbaka pengarna, genom en kreditprövning.
 • Hur stor del av bilköpet du behöver låna till.
icon

3 tips för att hitta den billigaste räntan på ditt billån

Om du har bestämt dig för att köpa en bil genom ett lån så har vi tre tips som kan hjälpa dig att få bra villkor på ditt billån:
 1. Ansök om billån tillsammans med en medsökande
 2. Minimera antalet kreditupplysningar innan du ansöker
 3. Försök få ner antal befintliga lån eller outnyttjade kreditkort

Tänk på detta när du räknar på och jämför billån:

Det finns en hel del saker att tänka igenom när du ska låna till bil eller låna pengar överlag. Börja alltid med att fundera på vad du ska använda lånet till, hur mycket du behöver låna och om du verkligen behöver låna till bil.

Låna inte mer än du kan betala tillbaka

En generell tumregel kring lån är att aldrig ta större lån än vad din ekonomi klarar av. Se upp för alldeles för höga räntor och dyra avgifter och välj ett lånebelopp som du vet att du kan betala tillbaka inom löptiden för billånet. Om du inte har möjlighet att betala tillbaka lånet, finns det risk för att få betalningsanmärkningar och i slutändan skuldsaldo hos Kronofogden, vilket är en enorm försämring av din ekonomiska situation och kreditvärdighet. Var därför noga mer att aldrig låna mer pengar än du behöver och som du har råd att betala tillbaka.

Rådgivning

Om du står inför ett bilköp men det känns krångligt att komma igång så vill vi visa dig att det är Enklare än så. Vi har satsat på personlig rådgivning för våra kunder och finns på mejl och telefon för billånefrågor, eller om du bara vill prata genom din privatekonomi och få lite vägledning.

Ta hjälp av en expert om du känner dig osäker!

Uppdaterad: maj 22, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor
och svar om billån

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member
Hur kan vi hjälpa dig till en bättre ekonomi?