Båtlån - Så funkar det
Drömmer du och familjen om att skaffa båt? Att glida fram på en stilla sjö eller i skärgården på sommaren är du inte ensam om att längta efter. Flera banker har anpassat sig efter efterfrågan på pengar till att köpa båt och erbjuder särskilda båtlån, där båten används som säkerhet. Innan du ansöker om lånet är det bra att veta hur allt fungerar.
3 tips för att få ett bra båtlån
- Ansök tillsammans med en medsökande. Att stå två på lånet kan ge bättre lånevillkor, eftersom långivarna ser det som en extra trygghet när båtlånet ska betalas av.
- Undvik onödiga kreditupplysningar innan du ansöker. Varje gång du ansöker om ett lån tas en kreditupplysning, och det ser långivarna som ett riskbeteende. Håll nere antalet till högst 10 kreditupplysningar senaste tolv månaderna, och helst ingen den senaste månaden när du ansöker om ditt båtlån.
- Samla dina lån innan du ansöker. Har du redan lån och andra krediter och avbetalningar kan det vara klokt att samla ihop dessa i god tid innan du ansöker om ett båtlån. Ett samlingslån ses ofta som mer kreditvärdigt än flera utspridda lån och krediter, och ger dig bättre förutsättningar för ett båtlån med bra villkor.
Krav för att ta ett båtlån:
Lånetiden som du får på ett båtlån anpassas efter båtens värdeminskning och hur mycket du kan amortera varje månad. För att bli beviljad krävs att du har tillräckligt bra kreditvärdighet. Olika banker och långivare har olika krav – exempel på villkor för båtlån kan vara:
- Båten ska köpas från en godkänd handlare.
- Du ska ha råd med att betala minst 20% av båtens värde i kontantinsats.
- Du ska vara över 18 år och uppfylla minimigränsen för årsinkomst.
Vad kan man använda ett båtlån till?
Du kan använda båtlånet till att finansiera vilken typ av båt som helst. Det kan vara allt från en liten jolle till en motorbåt eller större segelbåt. Du bör alltid välja vilken båt du vill köpa innan du tar ditt lån, och om det är en ny båt eller en begagnad som du vill köpa. Om du köper din båt av en båthandlare omfattas du av konsumentlagen och om du köper båten av en privatperson gäller istället köplagen. För att ta ett båtlån krävs det oftast att du köper den från en godkänd handlare. Om du ska köpa din båt från en privatperson är därför ett privatlån eller blancolån ett bättre alternativ.
Jämför båtlån innan du köper din båt
Oavsett vilket lån du tar kommer banken att kräva att du uppfyller deras villkor med ålder, inkomst och övrigt som de kan efterfråga. Vilket lån du än beslutar dig för att ansöka om så kommer det göras en kreditprövning för att se så att du inte har några betalningsanmärkningar. Det finns vissa låneaktörer som ger dig ett båtlån även om du har anmärkningar men då blir oftast kostnaden något högre. Ränta räknas alltid utifrån dina ekonomiska förutsättningar, storleken på ditt båtlån och löptid.
Det finns mycket att tänka på när du ska ta ett båtlån. Ofta rör det sig om stora pengar, så gör inga förhastade val. Jämför vad du får för erbjudanden om båtlån hos de olika låneinstituten. Vilka uppfyller dina behov bäst och vilkas lånevillkor stämmer bäst överens med hur du vill ha det? Genom att använda våra tjänster kan du som kund se över vilka alternativ som finns för dig, endast genom en kreditupplysning. Detta gör att din kreditvärdighet inte påverkas och du har chans att få mycket bra lånevillkor.
Olika sorters båtlån för olika behov
De flesta som ska låna pengar till ett båtköp tänker säkert att ett så kallat båtlån är det givna valet, men faktum är att det finns en hel rad olika lån som du kan välja mellan när du ska köpa en ny båt. Du kan även använda dig av privatlån med säkerhet eller privatlån utan säkerhet (ett så kallat blancolån). Dessutom finns det en uppsjö av smålån, även kallat för till exempel sms-lån, minilån som kan vara användbara om du bara behöver låna en mindre summa och betala resten av båten med sparade pengar. Du har även möjlighet att ansöka om en kontokredit vilket ger dig en buffert som du dessutom kan välja hur mycket du vill använda dig av. Men vilket båtlån du behöver styrs givetvis av hur mycket din tänkta båt kostar. Ska du köpa en eka kan ett vanligt snabblån räcka, men om du ska köpa en dyrare båt kan det krävas ett större lån som båtlån eller privatlån.
Vilken lånetyp passar dig bäst?
Med ett båtlån anpassas lånetiden efter värdeminskningen på båten. Om du köper en begagnad båt kan det därför ibland vara svårt att få ett bra lån som passar dig. I ett sådant fall är det bättre att välja privatlån. Är du osäker på hur länge du kommer att behålla båten bör du vara försiktig med båtlån, eftersom hela skulden måste betalas tillbaka ifall du bestämmer dig för att sälja båten innan lånetiden är slut. Fördelen som du får med att ta ett båtlån istället för privatlån är framförallt att du har möjlighet till en lägre ränta. Som i de flesta fall är dock det allra billigaste alternativet att öka på ditt bolån om du kan, och använda de pengarna till båtköpet
Kontantinsats & säkerhet när du ska låna pengar till båt
Ett båtlån är oftast ett lån med säkerhet och som dessutom vanligtvis kräver en kontantinsats. Kontantinsatsen på ett båtlån ligger på cirka 20%, men det finns också båtlån utan kontantinsatser. Båtlån med kontantinsats och säkerhet har många fördelar som bland annat att räntan oftast blir billigare eftersom risken för långivaren minskar, du har större chans att förhandla om räntan och har även möjlighet att ta ett större lån. Om du istället behöver pengarna snabbt eller inte har möjlighet att lägga en kontantinsats är ett lån utan säkerhet mer lämpligt, såsom privatlån, blancolån eller smålån. Det är denna typ av lån som Enklare förmedlar.
Lån med båten som säkerhet
Precis som med bostadslån och billån används ett fysiskt objekt som säkerhet för ett båtlån, i det här fallet båten. Värdet på en båt faller förvisso lite med tiden men ett hyfsat andrahandsvärde kommer finnas kvar när lånetiden är över efter ett bestämt antal år. De flesta långivare kräver att du kan själv stå för en kontantinsats på 20% av priset på båten. Tack vare säkerheten som båten innebär för banken har du ofta möjlighet till bättre ränta med ett båtlån än andra låneformer.
Låna till båt med privatlån
Det är inte alltid som båtlån är det bästa alternativet för att finansiera köpet av din nya vattenfarkost. Ifall du behöver pengarna snabbt, eller inte har möjlighet att betala kontantinsatsen, är ett blancolån eller privatlån utan säkerhet ett bättre alternativ. Du kan enkelt jämföra lån hos olika banker och se vad de erbjuder för ränta och villkor på sina lån innan du bestämmer dig för att ansöka. Tänk på att det finns långivare som använder sig av formuleringen båtlån när det egentligen rör sig om ett av deras vanliga privatlån utan säkerhet.
5 fördelar med att jämföra båtlån via Enklare
- Du jämför upp till 37 långivare med en och samma kreditupplysning
- Du får svar på din gratis jämförelse direkt
- Det är gratis och enkelt att jämföra för- och nackdelar med olika båtlån
- Du kan signera ditt båtlån själv online eller få hjälp av skickliga rådgivare
- Du ansöker och jämför utan att binda upp dig till något
Så ansöker du
Det kostar ingenting att skicka in din ansökan och få förslag på lån. Vi jämför över 37 olika långivare och banker, där du i lugn och ro kan gå igenom de olika alternativen för att sedan välja det som passar dig bäst. Ansökan är inte bindande på något sätt, så du kan också välja att vänta med att gå vidare med lånet, det är helt upp till dig. Så här skickar du in din ansökan:
- I vårt formulär högst upp på sidan fyller du i dina uppgifter såsom din önskade lånesumma, under hur lång tid du vill låna pengarna, och om du har några tidigare lån du skulle vilja samla.
- Skicka in din ansökan. Vi tar endast en UC på dig, men jämför över 37 olika långivare.
- När du skickat in din ansökan kommer långivare och banker återkoppla till dig inom en dag. Du loggar in på ‘Mina sidor’ här på Enklare för att se förslagen från olika långivare.
- Jämför förslagen och välj det lån som passar dig och dina förutsättningar bäst. Om du inte ser något erbjudande du vill ta kan du också välja att inte gå vidare med något förslag. Ansökan är inte bindande på något sätt.
- Vill du prata med någon och få råd kring din privatekonomi och om vilket lån du ska välja så kan du alltid vända dig till någon av våra personliga rådgivare.
Finns det båtlån utan kontantinsats?
Om du inte vill betala en kontantinsats i samband med ditt båtlån kan du istället finansiera din nya båt med ett privatlån eller blancolån. Då krävs ingen kontantinsats. När du finansierar din båt med ett privatlån eller blancolån istället för ett båtlån slipper du även kraven som kommer med båtlånet, som att du måste köpa båten från en auktoriserad båthandlare exempelvis. Det är alltid viktigt att jämföra olika alternativ oavsett vilken låneform du väljer att ta. Här på Enklare hjälper vi dig att jämföra lån från över 37 olika långivare.
Hitta båtlånet med lägst ränta
Olika långivare och banker har olika villkor, därmed skiljer sig räntan på ditt båtlån beroende på vilken långivare du väljer. Innan du väljer vilket lån du ska finansiera din nya båt med är det därför viktigt att jämföra alternativ från olika långivare så att du hittar det bästa lånet utefter dina förutsättningar.
Tänk på detta innan du tar ett båtlån
Inför köpet gäller det att bestämma sig för om det ska vara en motorbåt eller segelbåt, hur stor den ska vara, ifall det ska finnas sovplatser och om den ska vara ny eller begagnad. När du väl har hittat drömbåten är det viktigt att först ha finansieringen under kontroll. Skriv inte på något köpeavtal innan du vet att du har blivit beviljad lån av banken eller har sparpengar som räcker. Tänk också på att du kan behöva pengar till att betala för hyra av förvaringsplats till vintern. En båt behöver skötas om och underhållas – lägg på sådana kostnader utöver priset vid köp för att se hur långt din ekonomi räcker och hur stort lån du behöver ansöka om.
Säkerställ att du kan betala tillbaka lånet
Kom ihåg att ett lån alltid är ett lån. Innan du tecknar ett nytt lån bör du alltid säkerställa att du har råd att betala tillbaka lånet inom utsatt tidsperiod. Ett lån kommer alltid med kostnader i form av ränta och andra utgifter. Se alltid till hur stor den effektiva räntan för lånet är, då den inkluderar den totala kostnaden för lånet inklusive alla avgifter som exempelvis uppläggnings- och aviseringsavgift.