Lånejämförelse

Bästa båtlån - Hitta båtlånet med lägst ränta!

Ska du köpa en ny båt? Jämför olika båtlån via Enklare på 2 minuter.
  • 36 långivare
  • 1 UC
  • Kostnadsfritt
  • Ansök på två minuter
  • Endast en kreditupplysning hos UC
  • Jämför upp till 35 långivare
BlockTrustpilot Logotype Bankid Logotype

Skaffa det bästa båtlånet när du ska få köpa en ny båt

Drömmer du och familjen om att skaffa båt? Att glida fram på en stilla sjö eller i skärgården på sommaren är du inte ensam om att längta efter. Flera banker har anpassat sig efter efterfrågan på pengar till att köpa båt och erbjuder särskilda båtlån, där båten används som säkerhet. Innan du ansöker om lånet är det bra att veta hur allt fungerar och när det passar bättre med privatlån istället.

Lån med båten som säkerhet

Precis som med bostadslån och billån används ett fysiskt objekt som säkerhet, i det här fallet båten. Värdet på en båt faller förvisso lite med tiden men ett hyfsat andrahandsvärde kommer finnas kvar när lånetiden är över efter ett bestämt antal år. De flesta långivare kräver att du kan själv stå för en kontantinsats på 20% av priset på båten. Tack vare säkerheten som båten innebär för banken har du ofta möjlighet till bättre ränta med ett båtlån än andra låneformer.

Privatlån bra alternativ

Det är inte alltid som båtlån är det bästa alternativet för att finansiera köpet av din nya vattenfarkost. Ifall du behöver pengarna snabbt, eller inte har möjlighet att betala kontantinsatsen, är ett blancolån eller privatlån utan säkerhet ett bättre alternativ. Du kan enkelt jämföra lån hos olika banker och se vad de erbjuder för ränta och villkor på sina lån innan du bestämmer dig för att ansöka. Tänk på att det finns långivare som använder sig av formuleringen båtlån när det egentligen rör sig om ett av deras vanliga privatlån utan säkerhet.

Krav för att få båtlån

Lånetiden som du får på ett båtlån anpassas efter båtens värdeminskning och hur mycket som du kan amortera varje månad. För att bli beviljad krävs att du har tillräckligt bra kreditvärdighet. Olika banker och långivare har olika villkor – exempel på dessa kan vara:

  • Båten ska köpas från en godkänd handlare.
  • Du ska ha råd med att betala minst 20% av båtens värde i kontantinsats.
  • Du ska vara över 18 år och uppfylla minimigränsen för årsinkomst.

Vad ska jag välja?

Med ett båtlån anpassas lånetiden efter värdeminskningen på farkosten. Om du köper en begagnad båt kan det därför ibland vara svårt att få ett bra lån som passar dig. I ett sådant fall är det bättre att välja privatlån. Är du osäker på hur länge du kommer att behålla båten bör du vara försiktig med båtlån, eftersom hela skulden måste betalas tillbaka ifall du bestämmer dig för att sälja båten innan lånetiden är slut. Fördelen som du får med att ta ett båtlån istället för privatlån är framförallt att du har möjlighet till en lägre ränta. Som i de flesta fall är dock det allra billigaste alternativet att öka på ditt bolån om du kan, och använda de pengarna till båtköpet.

Ordna det bästa båtlånet innan båtköpet

Inför köpet gäller det att bestämma sig för om det ska vara en motorbåt eller segelbåt, hur stor den ska vara, ifall det ska finnas sovplatser och om den ska vara ny eller begagnad. När du väl har hittat drömbåten är det viktigt att först ha finansieringen under kontroll. Skriv inte på något köpeavtal innan du vet att du har blivit beviljad lån av banken eller har sparpengar som räcker. Tänk också på att du kan behöva pengar till att betala för hyra av förvaringsplats till vintern. En båt behöver skötas om och underhållas – lägg på sådana kostnader utöver priset vid köp för att se hur långt din ekonomi räcker och hur stort lån du behöver ansöka om.