Rak amortering – så kan du ladda inför låneförhandling med banken

Ska du låna pengar till ny bostad, bil eller ta ett privatlån till något annat inköp? Då kommer du förmodligen i ett läge där du ska bestämma vilken slags avbetalning som är bäst för dig. Det finns nämligen olika former av amortering att välja mellan.

Amorteringsplan till ditt lån

Du kanske redan har erfarenhet av att amortera på ett lån. Amortering är det som du betalar tillbaka till långivaren, oftast lite i taget, med målet att bli fri från skulden. När du tar ett lån finns det olika amorteringsplaner att använda sig av. De innebär att du betalar av skulden på olika sätt.

Vad är rak amortering?

Rak amortering är det vanligaste sättet att betala tillbaka ett lån. Du betalar tillbaka en fast summa pengar vid varje tillfälle så att skulden minskar i samma takt hela tiden. Utöver amorteringen betalar du också ränta – kostnaden för den blir mindre i takt med att storleken på skulden minskar. Oavsett om räntan förändras kommer du fortsätta betala av i samma takt och med samma belopp varje månad.

Så tjänar du på det

När du tar bolån är det oftast den här metoden som används. Det finns flera fördelar med att välja rak amortering.

  • Din kostnad för lånet blir billigare för varje amorteringstillfälle eftersom räntekostnaden baseras på en procentuell del av skulden.
  • Du har koll på hur mycket skulden kommer minska för varje månad.
  • Det blir i slutändan billigare än att använda sig av annuitetslån.

Fast månadskostnad

Om tvättmaskinen plötsligt går sönder kan man tvingas ta ett privatlån för att ha råd med en ny. För att betala av den skulden är det istället för rak amortering ofta ett så kallat annuitetslån som banken erbjuder dig. Men ett annuitetslån kan vara ett bolån, privatlån eller snabblån – namnet betyder bara att skulden betalas av genom en fast månadskostnad där både ränta och amortering är inräknade.

Fördelar och nackdelar med annuitetslån

Den största nackdelen med annuitetslån är att din kostnad för räntan blir dyrare än med rak amortering. Totalkostnaden för lånet kommer alltså bli högre. Det beror på att du den fasta summan du betalar varje månad i början består av en större andel ränta, och en lägre andel amortering. Skulden minskar något långsammare på grund av det. Det finns dock även fördelar:

  • Du betalar mindre i början av låneperioden jämfört med rak amortering. Det kan vara en lättnad om du inte direkt har möjlighet att amortera större belopp.
  • Du har koll på exakt hur mycket som du behöver betala varje månad, särskilt om du väljer fast ränta – bibehållen annuitet. Det går att förutsäga dina utgifter för lånet och du kan planera din budget i förtid.

Tredje alternativet – amorteringsfritt lån

På bolån finns krav att du amorterar en viss procent av din skuld varje månad, ifall du lånar till mer än hälften av bostadens värde. För andra lån kan det ibland finnas alternativet att inte amortera alls. Då betalar du bara för räntan tills låneperioden är slut. Om din ekonomi är tuff under en viss tid så är det här ett bra alternativ eftersom din månadskostnad blir lägre. Du kan spendera dina pengar på det som du verkligen behöver: renovera köket, reparera bilen eller bygga nytt.

Bra eller dåligt?

Fördelarna med att ett amorteringsfritt lån har vi redan nämnt. Konsekvenserna blir dels att räntekostnaden blir dyrare än andra alternativ, och dels att du måste vara beredd att betala av hela skulden när lånetiden är slut. Om du till exempel har amorteringsfritt lån på huset är det viktigt att veta att bostadens värde inte kommer minska tills du säljer det och det är dags att återbetala skulden.

Truspilot
Önskat lån
Lånetid
Kostnad ca. 2 493 kr/mån
Vill du samla lån?
Kontaktuppgifter
Mobilnummer
E-post
Jag vill ha information om lån via e-post och SMS
Civilstånd
Civilstånd
Barn under 18 år i hushållet
Boendeform
Anställningsform
Månadslön före skatt
Pensionär sedan

Personnummer
Personnummer
Är du svensk medborgare?
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 350 000:-, rörlig ränta 6.51%, uppläggningskostnad 350:-, aviavgift 29:-, ger en effektiv ränta på 6.90 %. Totalt belopp att återbetala 509 759:-. Månadskostnad 3 538:- fördelat på 144 avbetalningar. Räntekostnad + avgifter 159 759:-. Individuell ränta varierar. Uppdaterat 2021-03-11.
Tryggt och säkert med BankID
Telefon
Om du vill veta mer om vad vi kan göra för dig och din ekonomi, skriv ditt telefonnummer här så ringer en av våra rådgivare upp dig.
Mail
Om du vill få information om räntekostnader, hur du kan förbättra din privatekonomi eller ta del av ekonominyheter - skriv din mailadress här
Ett urval av våra samarbetspartners
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med bara en kreditupplysning.
Ansök
Logga in
Logga in och se dina bud på sidan Min ansökan