Lånejämförelse

Låneförmedlare - Jämför över 30 långivare

Jämför lån upp till 600 000 kr via oss. En ansökan tar 2 minuter och du får svar samma dag!
 • 36 långivare
 • 1 UC
 • Kostnadsfritt
 • Ansök på två minuter
 • Endast en kreditupplysning hos UC
 • Jämför upp till 35 långivare
BlockTrustpilot Logotype Bankid Logotype

Såhär känner du igen den bästa låneförmedlaren

En populär sökning som görs idag är “bästa jämförelsesajt - lån”. Intresset för att få bättre ränta och lånevillkor är enormt. Likaså är antalet låneförmedlare fler än någonsin tidigare. Vi går igenom vilka saker som kan vara bra att tänka på när man är på jakt efter att jämföra lån och räntor på nätet. Till en början tar vi en titt på vad en så kallad låneförmedlare är.

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare, eller lånjämförelsesajt, agerar mellanhand mellan låntagare och långivare. Idén är att hjälpa låntagarna hitta det mest fördelaktiga lånet och därför sker marknadsföringen mot låntagare. Man ger också banker och långivare nya kunder genom att vara duktiga på att synas och annonsera på nätet.

En låneförmedlare på nätet är väldigt likt andra prisjämförelsesidor som Pricerunner och Prisjakt. Jämförelsesajterna har växt med stormsteg på senare år tack vare tekniken. Idag finns det jämförelser för nästan allt, till exempel försäkringar, vård, resor, hasardspel, abonnemang, el och mat.

Varför ska jag använda en jämförelsesajt?

1. Du utsätter långivaren för konkurrens

Det finns många långivare och banker där ute som är beredda att låna pengar. Men när du besöker deras hemsidor så kommer det vara svårt att få objektiv information om deras erbjudande. Låt dem istället tävla om att få dig som kund. Detta gör man enkelt genom att gå via en jämförelsesajt. De banker som inte ger bra erbjudanden kontinuerligt kommer helt enkelt inte heller att bli valda i den breda mixen av långivare som finns på låneförmedlarnas hemsidor.

Det är som en självreglerande mekanism att bankernas räntor pressas ned när de utsättas för konkurrens på en öppen marknadsplats. Bankernas egna hemsidor kan jämföras med en stängd marknadsplats där de ställer villkoren.

2. Det kostar dig inget

Det finns vissa saker som är gratis i livet. När du söker via en lånejämförelsesida betalar du inget för att jämföra erbjudanden. En jämförelsesajt är fri att använda, vilket gör att du sparar pengar på att jämföra innan du väljer det bästa lånet för dig. Du betalar bara efter du fått pengarna utbetalda och måste påbörja din återbetalning. Allt som sker innan kostar dig inget. Det enda som krävs är att du legitimerar dig och fyller i uppgifter om lånet.

Anledningen till att jämförelsetjänster kan vara helt gratis för dig som kund är att processen för ansökning är ofta helt automatiserad, vilket minskar kostnader. Ofta är det snarare bankerna som betalar för att vara med och jämföras. Jämförelsesajter har på senare år vuxit till att dominera både inom bankvärlden, men också inom detaljhandel och annan webbhandel. Allt handlar om vilken tjänst som används mest.

Det kan finnas en naturlig skepsis att en låneförmedlare då skulle vara påverkad av en långivare som betalar mer för att synas. Dock är detta inte riktigt hur det ser ut. Låneförmedlarnas affärsidé är i grund och botten att vara transparenta och ge kunden den lägsta räntan, så att favorisera eller bli köpt av en bank är en väldigt dålig idé på sikt. Man tummar alltså på kvalitén och trovärdigheten i ens kassako, för att inte nämna att man skrämmer bort andra banker som känner sig åsidosatta. Man kan tänka att både låntagare och långivare är kunder till jämförelsesajten.

3. Lättare att jämföra erbjudanden

Det kan vara rät svårt att jämföra erbjudande mot erbjudande då bankerna använder olika namn och marknadsföringstrick för att få sitt erbjudande att låta bäst. De kan “trolla” med räntan genom att välja att prata om årsränta istället för månadsränta. Nominell eller effektiv ränta är två olika saker som blandas beroende på vem man besöker.

De har också en säljande ton när man besöker deras hemsidor för att få information. Naturligtvis skriver de övertygande om varför just de är bäst. Inte sällan finns det även räkneexempel där man kan läsa om en person som får en viss typ av ränta. Räkneexempel kan hjälpa en att förstå erbjudandet banken ger, men det är ofta en bättre ränta än vad de faktiskt ger många av sina kunder. Allt du läser på en banks hemsida är designat för att sälja. Även om du i många fall kan få ett helt okej erbjudande av en bank är det överlag svårt att få koll på alla de potentiella erbjudanden skulle kunna få. För detta måste man nästan använda jämförelsetjänster.

4. Lika enkelt eller enklare än att ansöka hos en bank

En jämförelsesajt har ofta en modern sajt med en slimmad process och ett förenklat flöde för att göra din ansökan. Alla banker och långivare har lite olika formulär och är mer eller mindre moderna. Och detta gör att det tar längre tid att ansöka om flera lån om du gör det på flera olika ställen. Vill du kolla tre eller fler ränteerbjudanden så är det alldeles tydligt att man ska göra det på en jämförelsesajt.

Det finns ingen speciell fördel att söka direkt hos banken i dagsläget. De kan visserligen locka med att ge lägre ränta för de som ansöker direkt på deras hemsida, men bäst ränta överlag får du ändå genom att utsätta långivarna för konkurrens via förmedlingstjänster. Det är alltså ett svagt argument för att man ska besöka en eller flera långivare för att ansöka om ett lån direkt.

5. Färre kreditupplysningar

Du kan teoretiskt sett jämföra låneerbjudanden mellan banker på egen hand. Men förutom att det tar mer tid och energi så kan du riskera att samla på dig ett flertal kreditupplysningar, vilket inte är bra för ditt “betyg” som långivare tar i beaktning när de ska utvärdera dig som låntagare för framtida lån. En jämförelsesajt ger dig en lång rad ansökningar på bara bråkdelen av tiden och då mot endast en kreditupplysning.

Sammanfattning:

 • Konkurrens mellan långivarna
 • Det är gratis
 • Mer jämförbart
 • Enklare än att ansöka via en bank
 • Färre kreditupplysningar
 • Du får gratis rådgivning

Vilken låneförmedlare är bäst?

Din bästa låneförmedlare är den som du tycker är enklast att använda och som du litar på. Låneförmedlingsidorna kan se väldigt lika ut när man surfar runt i jakten på bästa lånet, men några saker särskiljer sajterna.

De har ofta en egen nisch

Vissa är inriktade på en viss typ av lån, till exempel snabblån eller bolån. Andra kan rikta sig mot en viss målgrupp, exempelvis personer som har betalningsanmärkningar och svårt att få lån.

Har olika krav:

Vissa tjänster kan ha krav som andra inte har. Det som kan skilja sig mellan sajterna är saker som:

 • Inkomstkrav
 • Direktutbetalning
 • Utan eller med utdrag i UC (upplysningscentralen)
 • Antal anslutna långivare
 • Lånebelopp
 • Räntenivåer
 • Betalningsanmärkningar

Ansökningen kan vara mer eller mindre krånglig

Enklare har till exempel som målsättning att ha den enklaste ansökningsprocessen på marknaden där du enbart behöver bankID för att komma igång. Du kan även med ditt bankID skriva under och få ditt lån utbetalt på rekordtid.

Kom ihåg att du kan behöva stöd och hjälp längs vägen. Enklare har personlig rådgivning via telefon för alla sina kunder. Det kan vara skönt att bolla privatekonomin med någon eller ställa frågor om vilket lån som passar bäst.