Att starta och komma i gång med en enskild firma är en relativt enkel process. Du behöver i princip bara registrera dig så är du igång. Svårigheterna som de flesta upplever när det kommer till den administrativa delen av företaget är skatt. Att betala skatt som egenföretagare är bland det viktigaste ansvar du bär när du driver en egen firma.
Det är väldigt viktigt att ha koll på hur skatter fungerar, vad som ska betalas och när det ska betalas. Fel, slarv, förseningar och misstag kan resultera i olika straff- och förseningsavgifter.
Planera alltid för skatt och så fort du får inkomster, lägg undan en del av det för skatten. Försök att inte ta från skattekontot om du behöver extra pengar. Är du är i behov av ett extra tillskott kan du jämföra lån och ansöka om ett företagslån för enskild firma.
Enskild firma och skatt
Den första viktiga detaljen att ha koll på är att företagsformen enskild firma inte gör någon distinktion mellan företaget och ägaren. Det finns alltså ingen juridisk skillnad mellan de två, vilket skiljer sig från andra företagsformer - till exempel Aktiebolag.
För ägaren av den enskilda firman betyder det att allt ekonomiskt ansvar är personligen knutet till honom eller henne. Med andra ord, alla ekonomiska förpliktelser som skatt, skulder, inbetalningar, utfört arbete och skatt faller personligen på ägaren. När det kommer till just skatten finns det en del olika skatter att hålla reda på. Vi går igenom dem nedan:
Skatt för enskild firma
Inkomstskatt är den skatt som ägaren av den enskilda firman betalar på vinsten som verksamheten gjort under det förgående räkenskapsåret. På grund av att det inte finns någon juridisk skillnad mellan ägaren och firman så beskattas företagsvinsten som om det vore ägarens personliga inkomst. Det är alltså nettoinkomsten som beskattas.
Innan du börjar ta emot jobb och utför uppdrag är det viktigt att komma ihåg att du måste ansöka och bli godkänd för F-skatt. Du ansöker om detta på verksamt.se.
Progressiv skattesats
Det finns även en progressiv skattesats att hålla reda på. Progressiv skattesats innebär att inkomstskatten ökar i takt med den totala inkomsten för företaget. I princip beskattas högre inkomster med en högre procentsats.
Varje år måste ägaren till den enskilda firman deklarera företagets inkomst, utgifter, vinster och annat som är nödvändigt för att avgöra hur mycket skatt som ska betalas.
Bokföring och redovisning
Det är väldigt viktigt att du för en strukturerad och välorganiserad bokföring för att betala skatt som egenföretagare. För att räkna ut skatt för enskild firma är det viktigt att du har bokfört allting korrekt.
Alla intäkter och kostnader för företaget måste registreras och bokföras enligt skattereglerna så att den årliga inkomsten ska kunna beskattas korrekt.
Tänk på att du som ägare av den enskilda firman har ansvaret för att bokföringen är korrekt. Oavsett om du anställer en revisor som sköter bokföringen så ligger det slutligen på dig som ägare av verksamheten att allt är enligt reglerna och lagarna kring just bokföring.
Det är därför viktigt att du avsätter tid för att lära dig om bokföring, redovisning, skatter och avdrag så att du kan se över, eller dubbelkolla, att allting går rätt till, även om du anlitar extern revisor att sköta arbetet.
Avdragsgilla kostnader
När det kommer till skatt och egenföretagare så brukar avsnitten om avdrag vara mest intressant för, framför allt, nystartade företag. När du är ägaren av en enskild firma har du rätt att dra av kostnader som är relaterade till företaget. På så sätt minskar du den totala vinsten som företaget registrerar, och därmed betalar du en lägre skatt.
Det som räknas som avdragsgilla kostnader är bland annat hyra, försäkringar, varor, marknadsföring, och andra typer av affärsutgifter. Kom ihåg att det är knepigare att dra av sådant som du använder dagligen även utanför jobbet. En mobiltelefon som inte enbart används till företaget är det inte säkert att du har rätt att dra av som en företagskostnad.
När du bokför allting korrekt, inklusive att ha gjort alla avdrag, kommer du snabbt se hur mycket skatt enskilda firman ska betala.
Hur betalar man egentligen skatt?
Det finns flera olika sätt att betala skatt. Du kan välja att betala en viss summa varje månad eller betala en engångssumma en gång om året. Oavsett val så behöver du skicka in uppgifter om preliminärskatt. Det är en beräkning av vad du uppskattar att företaget kommer tjäna under det kommande året.
Baserat på den siffran du anger kommer din månatliga skattekostnad att beräknas. Du kan ändra preliminärskatten när som helst om du har anledning att tro att skatten kommer att se annorlunda ut.
Om du hellre vill betala en gång om året så kan du göra det. Oftast behöver du logga in på Skatteverkets hemsida och skicka in en ansökan om att du vill betala årligen.
För att vara på den säkra sidan och se till att man betalar rätt mängd skatt så rekommenderar många att man betalar lite mer i skatt än nödvändigt varje månad (eller år). Allt överskott får du tillbaka vid skatteåterbäringen. Det kan bli tufft ekonomiskt att betala restskatt om det inte är något som man har planerat för.
Mervärdeskatt (Moms)
Moms, eller mervärdeskatt som det egentligen heter, är en konsumtionsskatt som tillkommer vid handel av varor eller tjänster. Oavsett om du köper en biobiljett, en kudde eller en taxiresa så läggs det alltid på moms på priset som vi betalar.
I Sverige är moms i de flesta fall alltid inkluderat i priset i butiker, så det är ingenting vi behöver tänka på särskilt mycket. I USA, till exempel, skyltas priser i regel utan moms, vilket gör att du alltid kommer att betala mer än vad prislappen indikerade.
Som ägare av en enskild firma är det viktigt att alltid ha koll på momsen. Du kan se moms som ett tillägg som alltid direkt går till staten. När du sätter dina priser och skickar fakturor är det viktigt att det framgår om priset inkluderar eller exkluderar moms.
Utgående moms
I de flesta fall sätts ett grundpris, och sedan läggs ytterligare 25% på för att täcka momsen. Se inte moms som att du betalar 25% extra i skatt, utan kunder och klienter står för denna kostnad som du sedan skickar vidare till skattemyndigheten. Den här momsen kallas utgående moms. Du kan komma ihåg det som att momsen lämnar ditt företag.
Ingående moms
Ingående moms är den moms som du själv betalar när du köper en vara. Den här momsen kan du dra av från den momsen du samlat in från dina kunder (utgående moms - ingående moms).
Enskilda firmor måste regelbundet redovisa sin moms genom att skicka in en momsdeklaration till Skatteverket.
Momsplikt och momsbefriade tjänster och varor
Det är viktigt att vara medveten om att det finns försäljning som är momspliktig. Det innebär att du måste lägga till moms och betala det till staten vid försäljning av specifika varor eller tjänster. Om du inte lägger till rätt moms på fakturan får du själv stå för beloppet från egen ficka.
Även om de flesta varor och tjänster är momspliktiga finns det undantag. Oftast gäller detta sjukvårds- och utbildningstjänster. Vissa finansiella tjänster kan också vara befriade från momsplikten.