Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Betala av lån i förtid - så fungerar det!

en kvinna som funderar om hon ska betala av lånet i förtid.jpg

Det är vanligt att vilja betala av sitt lån i förtid och enligt konsumentkreditlagen har du all rätt att göra det oavsett bindningstid eller om du har bunden eller rörlig ränta på ditt lån. Det kan dock finnas vissa villkor och avgifter som tillkommer beroende på hur låneavtalet ser ut. Vi på Enklare förklarar vad som gäller när du vill förtidslösa ditt lån och vilka eventuella för- och nackdelar det för med sig.

Vad innebär det att betala av ett lån i förtid?

Att betala av ett lån i förtid innebär att du betalar tillbaka delar av eller hela lånebeloppet innan den avtalade tidsperioden för avbetalningsplanen har löpt ut. Det är viktigt att granska ditt låneavtal noggrant innan du bestämmer dig för att betala av lånet då det kan tillkomma avgifter som exempelvis ränteskillnadsersättning. I sådana fall kan du ibland tjäna på att hålla dig till de lånevillkor du har i dagsläget. Det är vanligast att betala av flera smålån och lån utan säkerhet i förtid eftersom de oftast har högre avgifter och räntor än exempelvis bolån.

När du ska förtidslösa ditt lån behöver du kontakta din långivare som i sin tur kan vägleda dig genom processen och informera dig om eventuella villkor och avgifter som kan tillkomma. 

Det kan finnas fler olika anledningar till att man vill betala av sin skuld i förtid och det medför  både för- och nackdelar för dig som låntagare.

Fördelar med att betala av lån i förtid

Det finns flera fördelar med att betala ditt lån i förtid. Den vanligaste anledningen är att du slipper betala ränta och andra avgifter som lånet medför. Det är främst fördelaktigt för dig som har hög ränta och ju snabbare du kan lösa lånet desto billigare blir det. 

De främsta fördelarna med att betala av lån i förtid är att du kan:

 

Viktigt att komma ihåg är att konsekvenserna av att lösa lån eller krediter tidigare än avtalat kan variera beroende på individuella förutsättningar och lånevillkor. Fundera noggrant på vad som passar din situation bäst och se till att du har tillräckligt med likvida medel för att kunna täcka kostnaderna som följer med att betala av lånet.

Finns det några nackdelar med att betala av lån i förtid?

Ja, det kan även finnas nackdelar med att betala av lån och krediter i förtid. Dels kan det som sagt påverka din privata likviditet eftersom det kan kräva en stor andel av din buffert för att kunna betala av lånet. Det kan leda till att du har mindre ekonomiska marginaler och gör det svårare att hantera oförutsedda kostnader. Se därför till att du har goda marginaler när du väljer att lösa lånet och tänk på att planera långsiktigt.

Det kan också tillkomma extra avgifter beroende på hur ditt låneavtal ser ut. Har du exempelvis en bunden ränta kan långivaren debitera dig en ränteskillnadsersättning alternativt en avgift för förtidsbetalning. Beroende på hur hög avgiften är kan det vara värt att fundera på om det är lönsamt att lösa lånet i förtid eller inte.

Samlingslån - ett alternativ till att betala av lån i förtid

Om du inte har råd eller av andra anledningar inte kan betala av lånet i förtid kan ett samlingslån vara ett bra alternativ. Det är vanligast att vilja betala av smålån och privatlån eftersom att de i regel har högre räntor och avgifter än exempelvis bolån som oftast har relativt bra villkor. Då är det vanligare att amortera så att du får mindre kvar att betala vilket i sin tur kan ge en lägre ränta.

Hos Enklare kan du samla lån upp till 600 000 kronor och få en tydligare överblick på dina lån och din ekonomi. Ansökan är gratis och med bara en UC jämför vi mellan 37 olika långivare för att kunna erbjuda dig den lägsta räntan.

Uppdaterad: juni 20, 2023

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.