Tänk på din rörliga ränta när du tar lån
När du tar lån kan du välja mellan olika typer av ränta. Det finns en uppsjö av lånetyper och de fungerar alla olika och kommer med varierande villkor. Vid de vanligast förekommande lånen handlar det först och främst om två olika sorters ränta – fast eller rörlig. Det är upp till dig som låntagare att själv bestämma vilken av de erbjudna räntesorterna du vill ha för ditt lån. De olika räntesorterna har alla olika för- och nackdelar och vilken du väljer är baserat på lånetyp i kombination med dina egna ekonomiska förutsättningar.
Här nedan kommer vi berätta mer om vad rörlig ränta är och vad det innebär att ha ett lån med rörlig ränta. När du tar ett lån är det viktigt att vara väl insatt i vad det innebär och vilka skyldigheter du som låntagare har. Genom att läsa på kan du ta bättre beslut och riskerar inte heller att råka ut för obehagliga överraskningar och kostnader som du inte hade räknat med. Diskutera alternativen för lånen noggrant med din bank eller långivare så att du verkligen förstår dem.
Vad är rörlig ränta?
Rörlig ränta är egentligen precis det som det låter – en typ av ränta som kan röra sig, det vill säga gå upp och ner, bli högre eller lägre. Det är alltså den totala motsatsen till en fast ränta som hela tiden förblir densamma. Ett lån har alltid en löptid, en förbestämd tid som stipulerar hur lång tid låntagaren har på sig att betala tillbaka de lånade pengarna till långivaren. Hur lång denna tid är varierar men det är under löptiden som en rörlig ränta kan gå upp eller ner.
Olika långivare, olika räntor
Den ursprungliga räntesats som sätts för en rörlig ränta på ett lån bestäms av din bank eller långivare. Villkoren och hur många procent av lånet räntan ligger på kan variera mycket från långivare till långivare, så det bästa är att sätta sig ner och jämföra räntesatserna från flera banker för att på så sätt få de allra bästa villkoren. Det finns vissa typer av lån där rörlig ränta används mer frekvent än andra, några exempel är bland annat privatlån av olika typer eller bolån.
Så fungerar rörlig ränta
I Sverige finns det inga lagar eller regulationer som bestämmer hur räntorna ska sättas. Det är totalt fri prissättning som gäller och nivåerna på den rörliga räntan bestäms helt av banker och långivare. Det finns dock andra saker som påverkar räntorna. Läget på räntemarknaden förändras ständigt och den påverkas bland annat av det allmänna ekonomiska läget i landet. Tror man på fortsatt låg inflation och stadiga priser brukar rörlig ränta vara en god idé. Är läget ostabilt kan det vara bättre med fasta räntor.
Ränteperioder och villkor
En rörlig ränta kan alltså ändras men den är inte utsatt för konstant och ständig förändring. I stället fastställs räntesatsen och gäller sedan under en viss period enligt överenskommelse mellan låntagare och långivare. När den perioden tar slut görs en ny bedömning av räntemarknaden och din rörliga ränta höjs eller sänks i enlighet med utvecklingen som skett under perioden. De flesta banker erbjuder tre månader som den kortaste räntetiden och sedan blir perioderna längre och längre. Det går även bra att bara binda en del av sitt lån till rörlig ränta.