Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Peer to peer lån - Så fungerar det

Lär dig allt om hur ett peer to peer lån fungerar med vår guide!

Peer to peer lån - det nya alternativet till banklån

Visste du att det går att låna pengar från privatpersoner? Istället för att ta ett banklån finns det möjlighet att använda sig av en plattform på nätet där långivare och låntagare matchas. Den nya låneformen peer-to-peer har både fördelar och risker. Om du till exempel har svårt att få lån på grund av dålig kreditvärdighet kan det vara ett bra alternativ.

Peer-to-peer-lån kallas ibland person till person-lån eller p2p-lån, och går ut på att du lånar pengar direkt från andra människor. Företagen som förmedlar lånen tjänar på det genom att ta en del av räntan som låntagaren betalar eller genom provision på den summa som någon lånar ut. Dessa bolag är ett nytt alternativ till de stora bankerna och gör det enklare att få ja till ett lån. Det är också en möjlighet för privatpersoner att tjäna på att låna ut sina pengar.

Låntagare – hur går det till?

För att låna via p2p behöver du använda dig ett av de olika förmedlingsbolag som finns online och erbjuder tjänsten. Processen är ungefär likadan som när du ansöker hos vilken bank som helst.

  • Som låntagare registrerar du dig, väljer det belopp som du ansöker om och anger hur lång tid du behöver för att betala tillbaka det.
  • Företaget kommer göra en kreditbedömning på dig och bestämma en ränta, innan andra människor kan låna ut pengar till dig.
  • Det kan ta upp till två veckor för dig att få utbetalningen, betydligt längre än ett privatlån, särskilt om det rör sig om en större summa. Det är upp till olika långivare hur stor andel de vill ge dig, och ditt lån kan därför bestå av pengar från flera olika personer.

Så blir du långivare

Du väljer själv hur mycket du vill låna ut och överför det beloppet till ditt registrerade konto, hos det företag som du valt. Beroende på hur mycket du vill låna ut finns det olika aktörer att välja mellan, allt från mindre sms-lån till flera hundra tusen kronor. Du får inkomst baserat på räntan på ditt utlånade kapital. Förutom privatpersoner kan även företag låna ut pengar på det här sättet.

icon

Våra samarbetspartners som erbjuder P2P lån:

  • Lunar. Hette tidigare Lendify och grundades 2014. Läs mer om Lunar här.
  • Brocc. Grundades 2016, mer om Brocc kan du läsa här.

Att tänka på när du tar peer-to-peer-lån

Om du behöver ett lån med bra ränta kan peer-to-peer komma till undsättning. Du får de där väl behövda pengarna för att kunna göra det akuta köpet av en ny spis eller för att ha råd med en ny bil. Dock kräver många förmedlare en hög kreditvärdighet, så det inte säkert att du får ett ja. Kom också ihåg att det kan ta längre tid för dig att få lånet, jämfört med vanliga banker och låneinstitut. Det beror på att efterfrågan för att ta lån är ibland större än utbudet av människor som är villiga att investera. Det är inte heller säkert att din ränta blir den bästa möjliga, så se till att jämföra flera olika lånealternativ först.

Risker för investeraren

Ifall du funderar på att investera en del av dina sparpengar i p2p-lån är det bra att vara medveten om vissa nackdelar och hur du undviker dem.

  • Det finns ingen insättningsgaranti på ditt utlånade kapital, så om bolaget skulle gå i konkurs riskerar du förlora pengarna.
  • Jämfört med aktiesparande är det inte säkert att du tjänar mer. Tänk också på att pengarna är låsta under en viss tid och du kan inte ångra dig när de väl är utlånade.
  • Det finns en risk att skulden inte betalas tillbaka, så läs villkoren hos bolaget vad som gäller om låntagaren inte har råd med avbetalningen. Välj att investera dina pengar i delar av flera olika lån för att minska risken.
Uppdaterad: november 14, 2023

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Kvinna 41 år
153 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
8.25 %
Befintlig ränta
4.08 %
Ny ränta
769 kr/mån
Sänkt kostnad
Man 52 år
430 000 kr
Lånebelopp
7 st
Erbjudanden
7.01 %
Befintlig ränta
5.77 %
Ny ränta
2 158 kr/mån
Sänkt kostnad
Kvinna 52 år
155 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
9.28 %
Befintlig ränta
3.39 %
Ny ränta
2 169 kr/mån
Sänkt kostnad

Vanliga frågor
och svar