6 597

Peer to peer lån - Så fungerar det

Lär dig allt om hur ett peer to peer lån fungerar med vår guide!

Innehållsförteckning:

Peer to peer lån - det nya alternativet till banklån

Visste du att det går att låna pengar från privatpersoner? Istället för att ta ett banklån finns det möjlighet att använda sig av en plattform på nätet där långivare och låntagare matchas. Den nya låneformen peer-to-peer har både fördelar och risker. Om du till exempel har svårt att få lån på grund av dålig kreditvärdighet kan det vara ett bra alternativ.

Peer-to-peer-lån kallas ibland person till person-lån eller p2p-lån, och går ut på att du lånar pengar direkt från andra människor. Företagen som förmedlar lånen tjänar på det genom att ta en del av räntan som låntagaren betalar eller genom provision på den summa som någon lånar ut. Dessa bolag är ett nytt alternativ till de stora bankerna och gör det enklare att få ja till ett lån. Det är också en möjlighet för privatpersoner att tjäna på att låna ut sina pengar.

Låntagare – hur går det till?

För att låna via p2p behöver du använda dig ett av de olika förmedlingsbolag som finns online och erbjuder tjänsten. Processen är ungefär likadan som när du ansöker hos vilken bank som helst.

  • Som låntagare registrerar du dig, väljer det belopp som du ansöker om och anger hur lång tid du behöver för att betala tillbaka det.
  • Företaget kommer göra en kreditbedömning på dig och bestämma en ränta, innan andra människor kan låna ut pengar till dig.
  • Det kan ta upp till två veckor för dig att få utbetalningen, betydligt längre än ett privatlån, särskilt om det rör sig om en större summa. Det är upp till olika långivare hur stor andel de vill ge dig, och ditt lån kan därför bestå av pengar från flera olika personer.

Så blir du långivare

Du väljer själv hur mycket du vill låna ut och överför det beloppet till ditt registrerade konto, hos det företag som du valt. Beroende på hur mycket du vill låna ut finns det olika aktörer att välja mellan, allt från mindre sms-lån till flera hundra tusen kronor. Du får inkomst baserat på räntan på ditt utlånade kapital. Förutom privatpersoner kan även företag låna ut pengar på det här sättet.

icon

Våra samarbetspartners som erbjuder P2P lån:

  • Lunar. Hette tidigare Lendify och grundades 2014. Läs mer om Lunar här.
  • Brocc. Grundades 2016, mer om Brocc kan du läsa här.

Att tänka på när du tar peer-to-peer-lån

Om du behöver ett lån med bra ränta kan peer-to-peer komma till undsättning. Du får de där väl behövda pengarna för att kunna göra det akuta köpet av en ny spis eller för att ha råd med en ny bil. Dock kräver många förmedlare en hög kreditvärdighet, så det inte säkert att du får ett ja. Kom också ihåg att det kan ta längre tid för dig att få lånet, jämfört med vanliga banker och låneinstitut. Det beror på att efterfrågan för att ta lån är ibland större än utbudet av människor som är villiga att investera. Det är inte heller säkert att din ränta blir den bästa möjliga, så se till att jämföra flera olika lånealternativ först.

Risker för investeraren

Ifall du funderar på att investera en del av dina sparpengar i p2p-lån är det bra att vara medveten om vissa nackdelar och hur du undviker dem.

  • Det finns ingen insättningsgaranti på ditt utlånade kapital, så om bolaget skulle gå i konkurs riskerar du förlora pengarna.
  • Jämfört med aktiesparande är det inte säkert att du tjänar mer. Tänk också på att pengarna är låsta under en viss tid och du kan inte ångra dig när de väl är utlånade.
  • Det finns en risk att skulden inte betalas tillbaka, så läs villkoren hos bolaget vad som gäller om låntagaren inte har råd med avbetalningen. Välj att investera dina pengar i delar av flera olika lån för att minska risken.
David Ekelin
David Ekelin
Verfierad Ikon Verifierad skribent

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner CoopSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-icon Man 46
Lånebelopp: 534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad: 529 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 41
Lånebelopp: 153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad: 769 kr/mån
Man-icon Man 52
Lånebelopp: 430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad: 2 158 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 52
Lånebelopp: 155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad: 2 169 kr/mån

Vanliga frågor
och svar

Varför har peer-to-peer-lån blivit så populärt?
Peer-to-peer-lån stiger i popularitet allteftersom allt fler lär sig om konceptet. Det finns plattformar som erbjuder förmedling av peer-to-peer-lån på ett sätt som är säkert för både den som lånar och den som vill investera genom att låna ut till en privatperson. Peer-to-peer-lån är en del av samma rörelse som Uber och Airbnb, där privatpersoner gör affärer direkt med varandra under trygga former.
Vilka är det som lånar ut pengar via peer-to-peer-lån?
Det kan vara vem som helst som har pengar över och vill pröva en ny typ av investering. Än så länge är det ofta personer som följer utvecklingen inom finansteknologi. För den som lånar är det inte så intressant vem det är som lånar ut. Men långivaren behöver information om låntagaren för att veta om det är ett peer-to-peer-lån där förtjänsten är god i förhållande till risken.
Går det att få ett peer-to-peer-lån utan UC?
Nej, oftast inte. Bolaget som driver den plattform där peer-to-peer-lån förmedlas gör en kontroll av låntagarnas kreditvärdighet. Det är vanligast att det är UC som står för kreditkontrollen. Om inte så är det ett annat kreditupplysningsföretag som sätter kreditbetyget. Hela idén med peer-to-peer-lån bygger på att långivaren kan vara trygg i att den som lånar har ett hyggligt kreditbetyg.
Vilka är fördelarna med peer-to-peer-lån jämfört med banklån?
Fördelen är att det är en extra chans att bli beviljad ett lån, om banken säger nej. Peer-to-peer-lån kan också ha lite bättre ränta. Den som lånar ut behöver bara få lite mer i ränta än på ett sparkonto för att det ska vara en lönsam affär. Pengarna som kommer in i form av återbetalning kan sedan återinvesteras direkt. Det ger en ganska snabb tillväxt.
Kommer peer-to-peer-lån att bli ännu vanligare i framtiden?
Mycket tyder på att det kommer att bli vanligare, särskilt om vi får ett annat ränteläge med stigande räntor. Då kommer fler att söka alternativa långivare. Samtidigt blir attraktivare att låna ut via peer-to-peer, eftersom det kommer bli möjligt att ta ett högre pris i form av ränta. Men det kan också hända att de traditionella bankerna förändrar sina tjänster med anledning av konkurrensen från privatpersoner som lånar ut via peer-to-peer-plattformar.
Är det smart att investera i peer-to-peer-lån?
Om du vill göra en investering som är förhållandevis säker och få mer tillbaka än på banken kan peer-to-peer-lån vara ett bra alternativ. Det gäller särskilt i Sverige idag när räntorna är så låga. Om du är beredd på att ta en högre risk är det förmodligen en bättre idé att investera i fonder och aktier. Det är heller inte riskfritt att låna ut peer-to-peer. Du har ingen insättningsgaranti, som på banken.
Finns det peer-to-peer-lån till företag?
Peer-to-peer-lån behöver inte vara lån mellan privatpersoner. Det finns plattformar där företag presenterar sig själva och ibland en specifik satsning de vill finansiera. Privatpersoner kan gå in och stödja företag och satsningar som de tror på genom att bevilja lån. Det kan vara utformat som en form av auktion där den som begär lägst ränta får låna ut till låntagaren.

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.