Lånelöfte - vi förklarar hur du får ett

Läs vår guide för att få koll på vad ett lånelöfte är och hur du får ett.

Söker du efter ett lånelöfte?

Sökandet efter en ny bostadsrätt eller ett nytt hus kan vara spännande. Du går på visning och allt verkar stämma – det här ska bli ditt nya hem! Men vet du om hur stort bolån du kan få? Innan du går med i budgivningen kan det vara bra att ha säkrat ett lånelöfte, så att du vet hur mycket pengar du har att röra dig med.

Ingen garanti

Trots att det kallas ett löfte så har banken rätt att ändra sig. Ifall läget skulle se annorlunda ut på grund av ändrat arbete, skilsmässa eller annan ny familjesituation så kan villkoren ändras. För att ditt löfte ska fortsätta gälla behöver dina uppgifter stämma och din förmåga att betala tillbaka får inte ha försämrats.

Utgångsdatum

Det kostar inget att få ett lånelöfte, däremot gäller det bara under en viss tid. Ifall det skulle ta dig mer än till exempel ett halvår att hitta huset som du vill ha, så försvinner er överenskommelse. Då kommer en ny kreditupplysning behöva tas ut när du ansöker om det på nytt. Det gäller att alltid se upp med att ha för många kreditbedömningar, vilket det lätt blir om du själv frågar runt hos många olika banker. Då kan bankerna till slut dra öronen åt sig.

Hur får jag ett lånelöfte?

På långivarens hemsida fyller du i uppgifter om dig själv och skickar iväg ansökan. Banken bedömer din förmåga att betala tillbaka lånet och ditt erbjudande baseras bland annat på:

  • Hur hög inkomst du har och hur din anställning ser ut. Ifall du arbetat på samma arbetsplats i flera år som heltidsanställd har du chans till bättre villkor på bolånet, än om du till exempel jobbar som egenföretagare i en nyöppnad butik.
  • Om du har några betalningsanmärkningar. Du riskerar att få nej från de stora låneinstituten ifall du har skulder som inte betalats i tid. Det krävs att du har en bra förklaring till varför anmärkningen uppstod och varför det inte kommer hända igen, till exempel parkeringsböter du fick för tre år sedan som snart är borta ur ditt register.
  • Dina totala skulder. Här räknas även kortkrediter och studielån med.
  • Ifall du lånar själv eller tillsammans med någon. En medlåntagare med fast inkomst ökar säkerheten och ni får bättre ränta.

Att välja bostad

Du behöver inte veta vilken bostad du ska köpa när du får ditt lånelöfte. Däremot är det bra att mellan tumme och pekfinger veta ungefär vilket pris du är ute efter på ditt framtid hus eller lägenhet. Se till att du har råd med kontantinsatsen, som ligger på 15% av en bostads värde. Det går alltså högst att låna 85% av priset. Budar du och din partner på en villa som kostar 2 miljoner behöver ni ha tillgång till 300 000 kronor i sparkonto.

Är det bindande?

Det är inte bindande med ett lånelöfte, varken för dig själv eller banken. Ifall du hittar en bättre överenskommelse hos en annan bank kan du välja den istället. Banken har också rätt att neka till bolån trots det ni kommit fram till tidigare. Det kan hända om de anser att bostaden du köper inte är värd det belopp som du betalar, så att den inte håller som säkerhet för bolånet. Så för att undvika katastrof, skriv aldrig på ett köpekontrakt innan du är säker på att du får bolånet beviljat!

Fördelar med ett lånelöfte

Om du står inför att köpa ett hus eller en bostadsrätt finns det flera anledningar till att ansöka om ett lånelöfte:

  • Många mäklare kräver det för att du är seriöst intresserad, innan du får vara med och lägga bud.
  • Du vet inom vilken prisnivå du ska leta efter bostäder och hur högt du kan buda.
  • Din låneansökan hanteras snabbare så köpet går snabbt när det är dags.
David Ekelin
Verfierad Ikon
Verifierad skribent
Publicerad oktober 11, 2021

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25