4.7 av 5 baserat på 7276 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Vad är inlåningsränta?

Inlåningsränta är en avkastning du får på pengar som du sätter in på banken.

Innehållsförteckning:

Ränta är kostnaden för att låna pengar, alltså priset på lånade pengar. När man tar ett lån från en bank eller långivare får man en så kallad utlåningsränta, det är den ränta som låntagaren ska betala till den aktör den lånat från i utbyte mot att låntagaren får låna pengar under en viss tid.

Vad är då inlåningsränta? Jo, inlåningsränta är istället den ränta du får när du sätter in och sparar pengar på en viss typ av konto. Det vill säga att du får avkastning på de pengar du sätter in på kontot, ofta i utbyte mot att aktören du sparar hos får “låna” dessa.

Oftast pratar man om inlåningsränta i procent (%) och den avser årsräntan du får av den aktör du väljer att spara dina pengar hos.

Så hittar du den bästa inlåningsräntan

För att hitta den bästa inlåningsräntan du kan få gäller det att ha koll på vad det är man är ute efter, det finns olika typer av inlåningskonton med olika typer av villkor. Det är viktigt att komma ihåg att det finns många aktörer på marknaden och alla erbjuder inte samma typer av konton eller villkor, så börja med att;

  1. Bestäm om du vill jämföra konton med eller utan insättningsgaranti.
  2. Bestäm om du vill ha ett rörligt obundet konto eller ett fasträntekonto.

För att kunna bestämma vad för typ av konto du är ute efter är det förstås viktigt att man förstår innebörden av de olika begreppen, nedan förklarar vi mer kring insättningsgaranti och de olika konto-formerna. När du vet vad vill jämföra blir det enkelt!

Med eller utan insättningsgaranti

Insättningsgaranti är ett typ av skydd för konsumenten, det vill säga den som sätter in pengar på ett sparkonto. Vad insättningsgarantin innebär är att den som sätter in pengar ska kunna få ut dem även om det institut den sparat hos skulle gå i konkurs. Garantin är ett statligt skydd och innebär alltså att staten skulle få ersätta dig, ifall att det institut du sparat hos inte kan eller att Finansinspektionen beslutat om det.

Insättningsgarantin har dock sina begränsningar, den täcker upp till 1 050 000 kronor per kund, vilket innebär att har du mer än det på ett konto riskerar du att bli av med den summa som överskrider det beloppet.

Väljer man istället ett inlåningskonto utan insättningsgaranti så har man inte något statligt skydd.

Många av de aktörer som har den högsta inlåningsräntan inkluderas inte i den statliga insättningsgarantin. Väljer du att spara hos en aktör som inte omfattas av garantin och denne skulle gå i konkurs, kan du mista alla dina sparpengar.

Det är inte heller ovanligt att konton omfattas av garantier i andra länder, dessa brukar i mångt och mycket vara likt den svenska, se dock alltid till att du dubbelkollar om kontot har en garanti och till vilket belopp innan du sätter in pengar.

icon

Kontrollera detta innan du väljer ett sparkonto med inlåningsränta

Att välja sparkonto är inte alltid det enklaste och det finns flera faktorer som är värda att utvärdera. Här nedan har vi listat några faktorer vi tycker du ska ha god koll på inför ditt val av sparkonto:
  • Har kontot en rörlig eller fast ränta?
  • Förekommer det några avgifter?
  • Vad är det lägsta eller högsta sparbeloppet som gäller för kontot?
  • Hur ser ränteutbetalningarna ut?

Olika typer av inlåningskonton

Rörliga obundna konton

Med rörliga obundna konton har du fria uttag och kan alltså ta ut pengar när du vill. Att det är rörligt innebär att räntan “rör sig”, det vill säga att den förändras och den kan justeras både upp och ner under tiden du sparar i kontot.

Rörliga obundna konton passar dig bäst om du vill ha enkelt åtkomst till dina pengar utan att binda dem.

Fasträntekonton

Till skillnad från rörliga obundna konton är ett fasträntekonto bundet. Oftast binder man konton mellan 3 månader och 5 år. Du får den inlåningsränta du kommer att ha under tiden du bundit ditt sparande, när du börjar spara.

I och med att kontot är bundet, får du ofta betala en avgift ifall du vill ta ut pengar i förskott. Det är med andra ord en kontotyp som passar dig som vet att du klarar dig utan tillgång till dina sparpengar under en viss tid.

Det är inte ovanligt att fasträntekonton har mer förmånliga räntor än rörliga obundna, det gäller dock inte alltid.

Bra saker att tänka på när du väljer inlåningskonto

  • Tänk igenom vad du vill använda pengarna till i framtiden. Behöver du komma åt ditt konto eller kan du lägga undan dem en längre tid?
  • Vad är viktigast, ränta eller garanti? Ett inlåningskonto utan garanti har mycket högre ränta men är också en betydligt större risk för dina pengar, en lägre ränta kan kanske vara värt garantin?
  • Glöm inte att alltid läsa igenom alla villkor och eventuella garantier innan du börjar spara pengar så att du kan spara på ett konto som är skräddarsytt efter dig och dina behov.
Vanessa Wilson
Vanessa Wilson
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.