Minusränta – när det kostar att ha pengar på banken

Det finns många alternativ att välja mellan när du ska välja sparform för dina pengar. Både kortsiktigt och långsiktigt sparande innebär en mängd olika alternativ, allt från investering i högriskaktier, till säkra fonder. Vanligt är det också att ha en summa sparpengar på ett konto på banken, som en lättillgänglig buffert om något skulle hända. Riksbankens styrränta ligger på minus vilket i värsta fall kan innebära att bankerna tar betalt för att ha hand om dina sparpengar.

Vad är negativ ränta?

Riksbanken i Sverige bestämmer vad den så kallade reporäntan, ofta känd som styrräntan, ska ligga på. Den ligger sedan 2016 på minus en halv procent och innebär att vi har en negativ ränta – minusränta. I praktiken betyder det att bankerna måste betala för att ha pengar hos Riksbanken.

Konsekvensen av minusränta

Eftersom det blir en kostnad för banken att ha inlånade pengar kan det få påföljder för dig som kund. Även om de Sveriges banker idag inte infört minusränta på privatkunders sparkonton så har det hänt i till exempel Danmark har det hänt att kunder valt att lämna sin bank efter att räntan bestäms vara under noll procent, vilket medför att de skulle betala 5 kronor för varje 1 000 sparade kronor.

Så bestämmer Riksbanken styrräntan

Det är med reporäntan som Riksbanken väljer att antingen stimulera eller kyla ner ekonomin i landet. Syftet med en negativ ränta är att få mer pengar i omlopp, genom att få människor att köpa mer och investera mer. När styrräntan sänks blir det nämligen billigare att låna pengar – bankerna får ju betala för att ha pengar och är därför mer villiga att låna ut dem till en förmånlig ränta.

Billiga bolån leder till höga bostadspriser

Även om minusräntan gör att det blir billigare för långivare att låna ut pengar så är det många lån som är kvar på samma effektiva ränta som förut. Däremot har bolån fått en historiskt låg ränta, vilket kan ses som positivt, men följden blev också att bostadspriserna trappades upp allt mer.

Hur ska jag spara för att inte gå i förlust?

Än så länge förlorar du inget av det du sparat i svenska banker. Många sparkonton har dock en väldigt låg ränta eller ingen alls. På grund av inflationen, att värdet på kronan minskar något för varje år, kommer också ditt sparade kapital med tiden att förlora i värde. Det är därför en bra idé att använda sig av flera olika sparformer för att säkra sin framtida ekonomi:

  • En buffert på banken är viktigt ifall något skulle hända, men tänk på att dessa pengar går ner i värde om sparräntan är mycket låg.
  • När du har tillräckligt med sparade pengar på banken för att känna dig säker kan du gå vidare till att spara i investeringssparkonton, fonder, aktiefonder och aktier på längre sikt.
  • Genom att sprida ut ditt kapital i olika sparformer tjänar du mer i längden, än att bara ha allt överskott i ett sparkonto på banken.

Telefon
Om du vill veta mer om vad vi kan göra för dig och din ekonomi, skriv ditt telefonnummer här så ringer en av våra rådgivare upp dig.
Mail
Om du vill få information om räntekostnader, hur du kan förbättra din privatekonomi eller ta del av ekonominyheter - skriv din mailadress här
Ett urval av våra samarbetspartners
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med bara en kreditupplysning.
Ansök
Logga in
Logga in och se dina bud på sidan Min ansökan