Låna till fritidshus - Ansök på 2 minuter

Jämför lån upp till 600 000 kr - finansiera ditt köp av fritidshus via Enklare
  • 36 långivare
  • 1 UC
  • Kostnadsfritt
  • Svar direkt
  • Gratis ansökan
  • Hitta bästa villkoren hos 38 långivare
Resurs Bank Ikano banken Copp Nordax Ica banken

Vill du låna pengar till ett fritidshus?

Tänk dig att sitta på din egen veranda med fåglarna kvittrande i tallarna och en kopp gott kaffe stående på bordet framför dig. Tyst, stilla och ett stenkast från stranden. Vem hade inte velat ha det så på semestern?

Att äga ett fritidshus kan för många kännas som en ouppnåelig dröm – men det behöver inte vara så. Ett fritidshus måste precis som vilket annat hus som helst underhållas, vilket kan vara bra att komma ihåg när man står på trappen till drömkåken. Låt oss kika lite på saker som du behöver ha koll på.

Glöm inte besiktningen!

Det många kanske glömmer vid köp av fritidshus är att det är klokt att besikta huset – även om du bara ska bo där några månader per år. En hel del av de vanligaste felen kan du kanske upptäcka själv, men det är ändå klokt att ta hjälp av ett besiktningsföretag som får gå igenom allt innan ni skriver papper. Tråkigheter som vattenskador eller hussvamp kan lätt göra drömkåken till ett mardrömshus.

Räkna ut underhållskostnaderna

Ett hus kostar pengar året om – oavsett om du är där eller inte. Glöm inte att fundera över de kostnader som fritidshuset för med sig såsom vatten, el, sophämtning, uppvärmning m.m. Kanske kan du stänga huset på vintern och sätta det i ”sparläge”? I vissa fall kanske det räcker med en inomhustemperatur på 10-15 grader när ni inte är där för att huset ska klara sig från frostskador. Om du däremot vet med dig att du kommer att vara där mycket på vintern är det klokt att ta med de ökade uppvärmningskostnaderna i din kalkyl från början.

Kan du hyra ut ditt fritidshus?

Om du har ett fritidshus som ligger i ett område som många gärna besöker kan det vara värt att fundera över att hyra ut huset i perioder då du inte är där. Ett hus som ligger mitt i ett område med många sevärdheter kan ge ett ganska bra tillskott till drift- och lånekostnader om du kan tänka dig att ha andra boende i huset. Det du behöver fundera över är dock om du tycker att det är värt risken då uthyrning gör att huset slits mer och kanske behöver renoveras oftare än om det stod tomt. Tänk att du exempelvis är i ditt hus under 5 veckor per år – du har då 47 veckor kvar per år då ditt hus står outnyttjat. Kan du hyra ut huset för 3000 kr/vecka under 10 veckor har du 30 000 kr i ”bidrag” till vad huset kostar dig. Smart, eller hur?

Pantbrev och lagfart

Två poster du inte får glömma bort när du räknar på ditt framtida drömhus är pantbrev och lagfartsavgift. Har du tur finns det redan pantbrev uttagna i fastigheten och du behöver då kanske inte teckna fler. Har du otur är huset helt obelånat och du får betala hela pantbrevsavgiften på 2% av det lånade beloppet. Lagfartskostnaden uppgår till 1,5% av köpesumman och tas alltid ut av en ny ägare till en fastighet. Så fort du hittat ett hus som du tycker verkar vara det du letar efter är det därför dags att räkna på om huset är en bra affär.

Att välja fritidshus - Läget, läget, läget!

När det gäller fritidshus bör du komma ihåg att det viktigaste för hur ditt hus kommer att behålla sitt värde är vart det ligger – alltså läget. Ett strandnära hus inte allt för långt bort från storstäder och annat kommer att kosta mer, men behåller troligen sitt värde över tid. Ett mer avlägset hus kan i värsta fall sjunka i värde. Fast – när det gäller fritidshus handlar det kanske mer om en annan sak… Är det hit du kommer när du kommer ”hem”?

David Ekelin
Verfierad Ikon
Verifierad skribent
Uppdaterad februari 3, 2022

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor
och svar

Vilken typ av lån är det som gäller om man ska låna till fritidshus?
När du väljer att låna till fritidshus kan du ansöka om ett bolån som har samma förmånliga villkor som när du köper en villa eller lägenhet. Om du inte blir beviljad ett bolån och inte behöver så mycket pengar kan ett privatlån i vissa fall vara ett alternativ. Då får du högre ränta men du kan använda pengarna till vad du vill.
Kan man låna till fritidshus utan kontantinsats?
För att du ska kunna få ett bolån till köp av ett fritidshus måste du ha en kontantinsats, precis som när du köper ett bostadshus. Kravet är minst 15 % av den totala kostnaden, men vissa långivare kan kräva en högre kontantinsats just för att det är ett fritidshus. Fundera på om du har råd att låna till ett fritidshus, om du dessutom måste låna till kontantinsatsen.
Hur fungerar det att låna för att bygga ett fritidshus?
Om du hittat den perfekta tomten och vill bygga ett hus på den kan du ansöka om ett byggnadskreditiv. Du har då pengar att bygga för löpande, och kreditivet omvandlas till ett vanligt bolån när huset är färdigbyggt. Under byggperioden finns ingen säkerhet (förutom tomten). Ett byggnadskreditiv kostar mer än ett bolån och det brukar krävas en högre kontantinsats om du vill låna till ett fritidshus som du ska bygga.
Kan man låna till fritidshus utomlands?
Har du hittat drömhuset vid Medelhavet eller en lägenhet i en spännande stad i ett annat land? Du kan ofta låna till ett fritidshus via våra svenska banker med filialer utomlands. Villkoren är annorlunda jämfört med om du lånar till en bostad i Sverige. Räkna inte med att kunna låna mer än till omkring 60 % av husets värde. Att vända sig till en betrodd mäklarfirma kan öka dina chanser att få ett lån utomlands beviljat.
Hur mycket kan man låna till fritidshus som behöver renoveras?
Du kan låna till fritidshus med viss marginal uppåt så länge du inte lånar mer än 85 % av husets värde och betalar minst 15 % i kontantinsats. Genom att ta ett lite större lån har du råd att åtgärda eventuella fel eller bara fixa med huset så att det blir som du vill ha det. Du kan också höja ditt bolån i ett senare skede om husets värde stiger. Det går även att låna till renovering genom att teckna en annan typ av lån, som ett särskilt renoveringslån eller ett vanligt privatlån.
Vad avgör hur mycket man får låna till fritidshus?
Det är som vanligt din kreditvärdighet som avgör om du blir beviljad ett lån. Framförallt är det din inkomst som spelar roll. När det gäller att låna till fritidshus handlar det mycket om driftskostnader och om hur stora marginaler du har varje månad. Om du redan har ett stort bolån blir det svårare att få ett lån till ett fritidshus utöver det. Har du en medsökande kan du låna mer än om du ska stå ensam på lånet.
Kan det vara en bra affär att låna till fritidshus?
Fritidshus har ofta potential att stiga i värde och då är det en bra affär att låna till ett fritidshus. Det kan också vara mycket fördelaktigt, rent ekonomiskt, att låna till ett fritidshus som har potential att bli en permanentbostad. En annan sak som gör det ekonomiskt fördelaktigt är möjligheten att hyra ut fritidshuset när ni inte använder det.