Lånejämförelse

Låna till fritidshus - Ansök på 2 minuter

Jämför lån upp till 600 000 kr - finansiera ditt köp av fritidshus via Enklare
  • 36 långivare
  • 1 UC
  • Kostnadsfritt
  • Ansök på två minuter
  • Endast en kreditupplysning hos UC
  • Jämför upp till 35 långivare
BlockTrustpilot Logotype Bankid Logotype

Vill du låna pengar till ett fritidshus?

Tänk dig att sitta på din egen veranda med fåglarna kvittrande i tallarna och en kopp gott kaffe stående på bordet framför dig. Tyst, stilla och ett stenkast från stranden. Vem hade inte velat ha det så på semestern?

Att äga ett fritidshus kan för många kännas som en ouppnåelig dröm – men det behöver inte vara så. Ett fritidshus måste precis som vilket annat hus som helst underhållas, vilket kan vara bra att komma ihåg när man står på trappen till drömkåken. Låt oss kika lite på saker som du behöver ha koll på.

Glöm inte besiktningen!

Det många kanske glömmer vid köp av fritidshus är att det är klokt att besikta huset – även om du bara ska bo där några månader per år. En hel del av de vanligaste felen kan du kanske upptäcka själv, men det är ändå klokt att ta hjälp av ett besiktningsföretag som får gå igenom allt innan ni skriver papper. Tråkigheter som vattenskador eller hussvamp kan lätt göra drömkåken till ett mardrömshus.

Räkna ut underhållskostnaderna

Ett hus kostar pengar året om – oavsett om du är där eller inte. Glöm inte att fundera över de kostnader som fritidshuset för med sig såsom vatten, el, sophämtning, uppvärmning m.m. Kanske kan du stänga huset på vintern och sätta det i ”sparläge”? I vissa fall kanske det räcker med en inomhustemperatur på 10-15 grader när ni inte är där för att huset ska klara sig från frostskador. Om du däremot vet med dig att du kommer att vara där mycket på vintern är det klokt att ta med de ökade uppvärmningskostnaderna i din kalkyl från början.

Kan du hyra ut ditt fritidshus?

Om du har ett fritidshus som ligger i ett område som många gärna besöker kan det vara värt att fundera över att hyra ut huset i perioder då du inte är där. Ett hus som ligger mitt i ett område med många sevärdheter kan ge ett ganska bra tillskott till drift- och lånekostnader om du kan tänka dig att ha andra boende i huset. Det du behöver fundera över är dock om du tycker att det är värt risken då uthyrning gör att huset slits mer och kanske behöver renoveras oftare än om det stod tomt. Tänk att du exempelvis är i ditt hus under 5 veckor per år – du har då 47 veckor kvar per år då ditt hus står outnyttjat. Kan du hyra ut huset för 3000 kr/vecka under 10 veckor har du 30 000 kr i ”bidrag” till vad huset kostar dig. Smart, eller hur?

Pantbrev och lagfart

Två poster du inte får glömma bort när du räknar på ditt framtida drömhus är pantbrev och lagfartsavgift. Har du tur finns det redan pantbrev uttagna i fastigheten och du behöver då kanske inte teckna fler. Har du otur är huset helt obelånat och du får betala hela pantbrevsavgiften på 2% av det lånade beloppet. Lagfartskostnaden uppgår till 1,5% av köpesumman och tas alltid ut av en ny ägare till en fastighet. Så fort du hittat ett hus som du tycker verkar vara det du letar efter är det därför dags att räkna på om huset är en bra affär.

Att välja fritidshus - Läget, läget, läget!

När det gäller fritidshus bör du komma ihåg att det viktigaste för hur ditt hus kommer att behålla sitt värde är vart det ligger – alltså läget. Ett strandnära hus inte allt för långt bort från storstäder och annat kommer att kosta mer, men behåller troligen sitt värde över tid. Ett mer avlägset hus kan i värsta fall sjunka i värde. Fast – när det gäller fritidshus handlar det kanske mer om en annan sak… Är det hit du kommer när du kommer ”hem”?