Jämför lån

jämför lån

 

Behöver du låna pengar? Då är det bra om du jämför lån. Idag finns det ett stort utbud av låneaktörer för en rad olika lån, vilket gör att det kan vara svårt att veta vilket företag du ska vända dig till för ditt lånebehov. Många banker och företag arbetar på liknande sätt, men många skiljer sig också från varandra inom en rad olika aspekter. För att du ska kunna ansöka om lånet som passar dig bäst är det bra om du jämför lån, till exempel här hos oss på Enklare. Här får du reda på mer om hur du gör när du jämför lån och vad du bör tänka på.

Vilket sorts lån är du ute efter?

När du jämför lån är det bra att börja med att fundera på vilket sorts lån du är i behov av. Ska du låna till ett bostadsköp, ett båtköp eller behöver du bara ett mindre lån, även kallat smålån? Olika låneaktörer erbjuder olika typer av lån. Man delar ofta upp lånen i privatlån utan säkerhet (blancolån), bolån, billån och kreditkortslån, men det finns även olika varianter av dessa typer av lån. Beroende på vilket lån du är ute efter finns det också olika räntor och effektiva räntor att ta hänsyn till när du jämför lån, liksom olika krav på betalningsanmärkningar och skulder samt lån med eller utan säkerhet. På Enklare förmedlar vi lån utan säkerhet, alltså privatlån.

Jämför lån - hur mycket ska du låna och hur länge?

En viktig sak när du jämför lån är att inte låna mer pengar än vad du behöver och har råd med. När du jämför lån bör du fundera på hur mycket du behöver låna, samt vilken löptid du vill ha, det vill säga återbetalningstid. Summa och tid är nämligen två faktorer som påverkar lånets ränta. Det är alltid bra att försöka återbetala lånet så fort som möjligt. Räntan är en väsentlig faktor när det gäller din månadskostnad och en sak att fundera på när du jämför lån. Därför är det viktigt att du tar din tid när du utvärderar erbjudanden från banker och låneaktörer. Om du jämför lån noggrant kan du lyckas hitta bättre lånevillkor än vad du först hade tänkt dig.

Jämför lån och ränta – effektiv ränta, fast ränta och rörlig ränta

Ränta är ett begrepp inom lån som många upplever som krångligt, men som är viktigt när du jämför lån. Det finns en effektiv ränta, en nominell ränta och dessutom fasta eller rörliga räntor. En ränta kan beskrivas som kostnaden av ditt lån, alltså det banken vill ha för att låna ut pengar till dig. Amorteringen är sedan återbetalningen. Den nominella räntan är den ränta som låneaktören tar för att låna ut pengar till dig. När du jämför lån är dock den effektiva räntan bättre att jämföra olika låneaktörer med. Den effektiva räntan visar dels räntan för lånet och dels andra avgifter som långivaren tar för lånet. Den effektiva räntan gäller för ett år och anges i procent. Med rörlig och fast ränta menas att du kan välja mellan att binda upp dig på en fast ränta och betala samma summa varje månad, eller låta räntan vara rörlig och därmed kunna gå upp eller ner i enlighet med konjunktur- och ränteutvecklingen. När du jämför lån kan det vara bra att fundera på vilken typ av ränta du föredrar.