Bostadslån med betalningsanmärkningar

Vi förklarar hur du kan få ett bostadslån även om du fått en betalningsanmärkning
 • 36 långivare
 • 1 UC
 • Kostnadsfritt
 • Svar direkt
 • Gratis ansökan
 • Hitta bästa villkoren hos 38 långivare
Resurs Bank Ikano banken Copp Nordax Ica banken

Tänk på detta innan du tar ett bostadslån om du har betalningsanmärkningar

Att ta steget från hyresrätt till bostadsrätt kan vara spännande, och dessutom ett bra beslut eftersom du slipper den ofta höga månadshyran. Istället får du en egen bostad som säkerhet för ditt bolån hos banken. Om man har betalningsanmärkningar kan drömmen om ett husköp kännas svår att uppnå – men det går att få bolån trots en anmärkning.

Steget från hyresrätt till egen bostad

I många städer är hyran på lägenheter väldigt hög i förhållande till storleken och skicket. En del hyresvärdar passar på att utnyttja bostadsbristen genom att hyra ut till skyhöga hyror, vilket det inte finns några bestämmelser mot när det gäller till exempel nybyggda fastigheter. Det är en av anledningarna till att du kanske vill uppgradera från att vara hyresgäst till ägare av en bostad, vare sig det gäller en lägenhet i en bostadsrätt, ett mindre hus eller en villa för familjen. Den förmånliga räntan och värdebeständigheten på bostaden innebär att du i längden tjänar stort på bytet från hyresrätt.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning kan sätta käppar i hjulet när det gäller att bli beviljad lån av banken, och ibland även för att teckna abonnemang eller hyra lägenhet. Den som har dragit på sig en betalningsanmärkning är inte ensam. I Sverige finns ett antal hundratusen människor i samma situation. Av olika anledningar kan anmärkningarna uppstå, till exempel på grund av:

 • Lån eller krediter som inte betalats i tid.
 • Fakturor som inte betalats i tid där skulden överlämnats till Kronofogden som meddelat utslag.
 • Obetalda TV-avgifter eller andra skatter.

Det är kreditupplysningsföretagen som ger betalningsanmärkningar, baserat på uppgifter från olika register som till exempel Kronofogden. I vanliga fall ligger anmärkningen kvar i tre år för privatpersoner.

Bolån trots betalningsanmärkning

Majoriteten av bankerna har strikta regler om att du inte får ha några betalningsanmärkningar när du tar ett bolån. Det innebär en stor risk för dem att låna ut pengar till någon som de anser inte kan sköta sin ekonomi, baserat på anmärkningar i registret. Men det finns också banker som låter dig låna trots en anmärkning om det går att visa att personen förbättrat sin ekonomiska situation. Det går alltså i vissa fall att få bolån beviljat trots en betalningsanmärkning – smällen som du dock får ta är att räntan blir högre.

icon

Tips för dig som har en betalningsanmärkning

 • Nishbanker gör ofta en grundligare analys än traditionella storbanker. Detta kan öka dina chanser till att få ett bolån trots att du har en betalningsanmärkning.
 • Ta hjälp av en medlåntagare för att öka dina chanser till att få ett lån. Långivaren kan se det som mindre riskfyllt och därför erbjuda dig ett bolån.
 • Öka dina chanser genom att inte belasta din kredit score med onödiga UC förfrågningar.

Nekad bolån – andra lösningar

Om det inte skulle gå att få sitt lån beviljat, eller om villkoren är för dåliga, finns det andra vägar att gå. När du ska dela bostaden med en partner kan lånet stå i hans eller hennes namn ifall banken anser att personens inkomst och ekonomi är tillräcklig. Alternativt kan det gå att använda sig av en medlåntagare där ni delar lånet mellan er. Vissa långivare ger bättre villkor om du har en borgensman som kan gå i borgen för ditt bolån om du inte skulle kunna betala, till exempel någon närstående i familjen med stadig ekonomi. Diskutera med banken om du anser att din anmärkning är betydelselös, förklara varför den uppstod och varför det inte kommer hända igen. Understryk saker som till exempel din stadiga inkomst och sparkapital är du förhandlar.

Mathias Grönlund
Verfierad Ikon
Verifierad skribent
Uppdaterad januari 24, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.