Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Så hittar du rätt lån för dig som passar dina behov

En kvinna som funderar och antecknar sina behov inför en låneansökan

När det kommer till att ta lån är det viktigt att man tar rätt lån baserat på vad pengarna ska användas till. Anledningen är att hur lånet är utformat kan skilja sig åt baserat på vilken typ av lån det handlar om. I den här artikeln ska vi gå igenom hur du hittar ett lån som passar dig perfekt.

För att hitta ett lån som passar dina behov är det viktigt att du jämför långivare för att på så sätt upptäcka de bästa villkoren. Det viktigaste är att veta hur man räknar ut ränta på lån för att lista ut vad kostnaden för lånet blir. När du jämför lån får du uppgifter om vad olika banker erbjuder och vad priset på lånet är. På så sätt kan du i lugn och ro hitta bästa erbjudandet som passar din situation och ekonomi bäst.

Välj lånetyp baserat på syftet med lånet

Se till att ha ett klart syfte med vad lånet ska användas till innan du skickar in en ansökan till en lånegivare. Olika lån är anpassade till olika syften. Kostnaden för lånet kan också variera beroende på vilket slags lån det handlar om. Därför kan det vara både billigare och bättre villkor med lån som är anpassade för specifika syften.

Välj det bästa lånet för dig

Olika lån har alltså olika syften och därmed också olika utgångspunkter. När det är dags att ta lån och börja utforska dina alternativ kommer du stöta på ett par förekommande lånebegrepp, bland annat, privatlån, billån, bolån, företagslån, samlingslån, och lån med eller utan säkerhet.

Inget lån är bättre än något annat, utan det beror på vad du behöver pengar till. Om du till exempel behöver köpa en ny bil finns det flera anledningar till varför du bör överväga ett billån istället för privatlån.  

Om du ansöker specifikt om ett billån kan du ofta få säkerhet på lånet. Det innebär att om du av någon anledning inte skulle klara av att sköta din återbetalning så tar banken bilen ifrån dig. Bilen försvinner, men du undviker att hamna i en svår skuldsituation.

Desamma gäller om du tar bolån. Då används bostaden som säkerhet för lånet. I många fall kan du även låna ett större belopp om du ansöker om lån med säkerhet.

Skulle du istället ska ta familjen på semester eller betala för ett bröllop är ett privatlån mer lämpligt. Då kan du använda pengarna till vad du vill. Tänk dock på att planera hur mycket du behöver och inte låna mer än så. Vi återkommer till just detta är viktigt i längre fram.

Hur mycket du får låna beror dels på vad individuella banker och långivare erbjuder för ett specifikt lån samt på din ekonomiska situation. Generellt sätt kan man säga att desto bättre kreditvärde du har, ju mer pengar kan du låna.

Taket för ett privatlån är ofta omkring 600 000 kr bland långivare. Banken måste dock ta hänsyn till ett flertal faktorer för att bevilja så pass höga belopp. Så, om du vill låna en hög summa, se till att ha ett bra kreditvärde innan du skickar in din ansökan.

För att hitta bästa stället att ansöka om lån hos är det alltså viktigt att du jämför lån noga och ser vilka möjligheter som finns för dig och din ekonomi. Olika banker och långivare kan ha olika villkor för respektive lånetyp. Generellt sätt kan det vara tryggare att, till exempel, betala något mer i ränta för ett billån med säkerhet, än att ta ett privatlån utan säkerhet för att köpa en bil.

Låna bara så mycket du behöver

För att få det bästa möjliga lån är det viktigt att du gör noggranna beräkningar över hur mycket du behöver. Vanliga fallgropar när det kommer till lån är låntagaren antingen lånar för mycket pengar, eller inte lånar tillräckligt.

Å enda sidan, lånar du mer än vad du behöver så riskerar du att försvåra din återbetalningen. Lånet kan bli dyrare på grund av räntan och lånets löptid kanske inte blir optimal för dig baserat på lånebeloppet.

Om du, å andra sidan, inte lånar tillräckligt stort belopp har du inte pengar nog att betala för det du tänkt köpa. Då kanske du tvingas ta ett nytt lån. Det andra lånet kommer inte ha lika bra villkor eftersom du redan har ett aktivt lån och då något lägre kreditvärde.

Vad du ska tänka på när du jämför lån

De tre primära aspekterna att titta på när du jämför lån är lånebelopp, ränta och löptid.

Ovan nämndes kort varför det är viktigt att du vet exakt hur mycket du behöver låna. Det kan krävas att du sitter ner och gör noggranna beräkningar på hur mycket du behöver för att undvika onödiga extrakostnader. Det kan alltså vara högre ränta vid större lånebelopp, eller ett dyrare lån om du inte ansökte om tillräckligt och behöver ett nytt lån.

Vidare är det rekommenderat att du förstår hur du räknar ut ränta på lån. Räntan är kostnaden för själva lånet. Ofta gör långivaren en bedömning av din kreditvärdighet när de bestämmer vilken räntan ditt lån ska ha. Generellt sätt brukar räntan bli högre om du har en sämre kreditvärdighet. Se därför till att du har betalat räkningar och skulder innan du skickar in en låneansökan.

Till sist måste du överväga löptiden på lånet också. Att betala av ett lån så snabbt som möjligt minskar den totala kostnaden för lånet. Däremot kommer du behöva betala större belopp varje månad.

När du drar ut på lånet och betalar under en längre tid så sänker du månadskostnaden, men den totala prislappen för lånet blir högre eftersom du betalar mer i ränta under fler månader.

Krav för att ta lån

 

När det kommer till inkomst kan det skilja sig mellan olika långivare. I regel krävs en regelbunden inkomst från hel- eller timanställning, a-kassa, sjukförsäkring, CSN-lån eller annan form av ersättning.

Det är nästintill inga långivare som beviljar lån om du har aktiva skulder hos kronofogden. Om du nyligen betalat av en skuld till de kan det finnas krav på att du måste vänta några månader innan du kan ansöka om ett lån.

Se till att ha så bra kreditvärdighet som möjligt innan du skickar in låneansökan

Eftersom långivare grundar ditt lån på din kreditvärdighet är det bra om du har så bra kreditvärdighet som möjligt när du skickar in ansökan. Du behöver inte ha betalat tillbaka ditt CSN-lån eller husets bolån för att du ska få bra villkor på ditt lån.

Däremot ska du gärna inte ha betalningsanmärkningar, ligga efter med dina räkningar eller ha andra stora skulder. Ett sätt att förbättra ditt kreditvärde är att avsluta oanvända kreditkort, säga upp onödiga prenumerationer och automatiserad avbetalningar.

Det positiva med att samla lån

Om du har många skulder från flera långivare kan det bra om du samlar dina lån. Det innebär att du ansöker om ett stort lån för att betala tillbaka flera mindre lån. Fördelen är att du kan minska dina kostnader avsevärt.

När du bara har en räntesats och räntekostnad att betala varje månad så kan du snabbt se hur du får mycket pengar över. Dessa pengar kan användas till att antingen betala tillbaka lånet och bli skuldfri snabbare, eller bara ge dig mer andrum i vardagen vilket kan vara bra för sinnet.

Läs på om ränta och hur räkna ut ränta på lån så du vet vilka kostnadsskillnader det blir för dig om du väljer att samla lån.

Ta råd från finansiell rådgivare

Innan du ansöker om ett lån kan det vara bra att diskutera saken med en finansiell rådgivare. Varje svensk kommun har en Budget och skuldrådgivning som du kan kontakta. De erbjuder gratis konsultation och skuldhantering för boende inom respektive kommun.

Uppdaterad: november 14, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar