4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Refinansiering

Person som ansöker om ett refinansieringslån för att förbättra sin ekonomi
Ikon författareIkon författareDavid Ekelin

Vad betyder refinansiering?

Refinansiering innebär att man betalar av sina befintliga lån, med ett nytt lån med lägre ränta. Med en bättre ränta får du en lägre månadskostnad, och kan på så vis betala av din skuld i en snabbare takt. 

Vad är fördelarna med att refinansiera lån?

Det finns många fördelar med att betala av sina befintliga lån med ett nytt lån med lägre ränta. Genom att refinansiera kan du:

Så fungerar det att refinansiera lån

Syftet med att refinansiera sina lån är att genom ett billigare och större samlingslån lösa dina dyrare lån och krediter. Att ansöka om ett samlingslån går till på precis samma sätt som andra typer av lån. Med Enklare fyller du i en låneansökan, där vi jämför lån från alla 39 långivare vi samarbetar med, så att du enkelt ska kunna jämföra och hitta det bästa lånet för just dig. 

Så kan du ansöka om att refinansiera dina lån med Enklare

  1. Skicka in ansökan

Det första steget för att kunna refinansiera dina lån är att skicka in en ansökan. Du fyller smidigt i formuläret med uppgifter om hur stort lånebelopp du vill ansöka om, önskad löptid, dina kontaktuppgifter samt att du vill samla dina lån. 

  1. Få erbjudanden från flera långivare

Inom kort efter att du skickat in din ansökan kommer du på Mina sidor hitta erbjudanden från alla långivare vi samarbetar med som kan erbjuda dig ett lån. Här ser du tydligt vilken ränta och vilka villkor som kommer med varje lån. 

  1. Jämför och hitta lånet med lägst ränta

Nu är det dags att jämföra! Gå igenom alla dina erbjudanden och se vilken långivare som kan ge dig bäst ränta och villkor. När du ska refinansiera dina befintliga krediter är det viktigt att du jämför med kostnaden du har för dina nuvarande lån, och hittar ett nytt lån med bättre ränta. 

  1. Signera och få pengarna på kontot

Hittar du ett lån som du vill teckna signerar du med BankID. Pengarna kommer in på ditt konto inom ett par dagar. Klart!

Går att refinansiera genom att utöka sitt bolån?

Eftersom att ett bolån är ett lån med säkerhet, kommer det oftast med en lägre ränta än andra lånetyper utan säkerhet. Om du har möjlighet att utöka ditt befintliga bolån är det oftast det mest fördelaktiga sättet att refinansiera sina andra skulder. Om du har ett bolån och vill lösa andra krediter är det en god idé att undersöka om du kan utöka ditt bolån, innan du tar ett refinansieringslån utan säkerhet.

David Ekelin
David Ekelin
Verfierad Ikon Verifierad skribent

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor och svar om att refinansiera lån:

Är det samma sak att refinansiera lån som att samla lån?
Ja, både omstartslån och samlingslån är två olika benämningar för refinansieringlån, dvs. lån vars syfte är att betala av sina befintliga krediter med ett nytt lån med bättre villkor.
Går det att refinansiera lån trots betalningsanmärkningar?
Vissa av de långivare vi samarbetar med kan erbjuda dig ett refinansieringslån trots betalningsanmärkningar. Däremot försämras dina förutsättningar till bättre villkor och lägre ränta om du har många betalningsanmärkningar. Här kan du läsa mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet.
När är det läge att refinansiera sina lån?
Så länge du får bättre villkor och lägre ränta genom att samla dina lån är det en god idé att refinansiera dina lån. Med Enklare kan du jämföra samlingslån från upp till 39 olika långivare, där vi endast tar en kreditupplysning från UC.
Går det att sänka sin ränta med ett refinansieringslån?
Ja. När du ansöker om ett lån via Enklare ser du tydligt vilken ränta du blir erbjuden från respektive långivare. Genom att jämföra dina erbjudanden och teckna ett samlingslån med en bättre ränta än dina befintliga lån kan du sänka din ränta.
Behöver jag ha en fast inkomst för att refinansiera mina lån?
Ja. För att refinansera lån via Enklare behöver du ha en inkomst på minst 10 000 kr i månaden.
Hur hittar jag det bästa refinansieringslånet?
Genom att jämföra! Oavsett vilken typ av lån du ska ta bör du alltid undersöka vilken ränta du kan få från olika långivare, för att på så sätt hitta lånet med bäst ränta och villkor för just dig. När du jämför med Enklare tar vi endast en kreditupplysning på dig från UC, där vi jämför erbjudanden från upp till 39 olika långivare.