Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Låna till elbil: Finansiera framtidens fordon

En kille som jämför lån till elbil.

Det blir allt vanligare att se elbilar på gatorna. Elbilar har blivit en viktig lösning på miljöfrågor, men det är inte den enda anledningen till att elbilar blivit populära. För det första är de bra transportmedel; tysta, lättkörda, samtidigt som det byggs ut fler och fler laddstationer i hela landet.
 
Utöver det så finns det ekonomiska anledningar till att elbilen blivit något många drömmer om. Driftkostnaderna för elbilar är lägre än för vanliga bilar. Dessutom finns det skattefördelar och andra ekonomiska skäl till att elbilen börjar bli ett mer populärt alternativ.
 
För att finansiera stora köp, som bilköp, krävs det i de flesta fall ett lån. Det finns ett par olika sätt att ta lån på när det kommer till just bilköp. Här är syftet att gå igenom hur olika billån är utformade och hur du kan spara pengar på att låna pengar till elbil.

Vi börjar med att titta närmare på vad ett billån är och hur ett billån kan skilja sig markant från ett annat. Genom att titta på detta först kommer du ha en bättre grund för att jämföra dina möjligheter när det kommer till att ta lån för att köpa bil.

Hur fungerar billån?

Det finns en del att ha i åtanke när du överväger att låna pengar till bil. Vilken bil du ska köpa kommer påverka vilket lån du kan ta. En del långivare erbjuder specialutformade billån med säkerhet. Dessa lån brukar sträcka sig till de högre beloppen som kan finansiera lite dyrare bilar.

Fördelen med dessa är att lånet använder bilen som säkerhet. För det första brukar det i regel sänka räntekostnaderna eftersom lånet är mindre riskfyllt för långivaren. Om du dessutom skulle få svårigheter att betala dina räkningar så tar banken bilen som betalning för lånet. Det är tufft, men det är bättre än att skulder som du inte kan betala fortsätter att öka tills du fullständigt tappat kontrollen över skuldhanteringen.

De eventuella nackdelarna med ett lån med säkerhet är att kraven på dig som låntagare kan vara relativt höga. Det innebär att du behöver ett bra kreditvärde för att kunna beviljas ett billån med säkerhet. Utöver det sätts det även restriktioner på vilken slags bil du har rätt att köpa för pengarna. Ofta är du tvungen att köpa bilen av en legitimerad bilhandlare. Att bilen är begagnad behöver inte vara ett problem, men den får inte köpas av en privatperson.

Det innebär att det inte finns möjlighet att köpa en billigare bil med hjälp av ett billån för att rusta upp den och sälja den vidare.

För att köpa en bil av en privatperson behöver du ansöka om ett privatlån för att köpa bil. Det ger dig mer flexibilitet i vad du kan köpa. Eftersom det inte är ett lån utformat för ett specifikt syfte så är det inte garanterat att lånet har någon säkerhet. Detta är både mer riskfyllt för dig som låntagare men även för banken. Av den anledningen brukar dessa lån vara dyrare i form av högre ränta och högre avgifter.

Fördelar med att låna till elbil

Att ta lån med syftet att köpa elbil kan vara en bra affär rent ekonomiskt. Vi börjar med att titta på fördelar med varför en elbil är ett smart val idag.

 1. Lägre driftkostnader 
  En av de stora anledningarna till att privatpersoner investerar i en elbil är att driftkostnaderna för dem faktiskt är lägre än för de traditionella alternativen. Per kilometer är elbilar ett betydligt billigare alternativ. 

  Under normala omständigheter är elektricitet mindre volatilt än kostnaden för fossila bränslen. Det gör att det är lättare att planera och budgetera ekonomin eftersom priset kommer vara mer förutsägbart. 
 2. Miljövänlig körning
  Eftersom elbilar inte producerar några utsläpp är de betydligt mer miljövänliga än de traditionella diesel- och bensinbilarna. Att köra elbil bidrar till en minskad luftförorening vilket gynnar miljön.
 3. Subventioner och ekonomiska fördelar
  I Sverige erbjuds förare av miljövänliga bilar, som el- och hybridbilar, olika slags subventioner, skattelättnader och andra incitament för att försöka främja användandet av elbilar i samhället. Incitamentet kan inkludera skatteavdrag för elbilar, olika slags skattelättnader, eller ekonomiska förmåner när laddningsinfrastruktur måste installeras. Alternativt att det kan finnas förmånliga parkeringsmöjligheter.
   
  Utöver de lägre driftkostnaderna kan man även se här att elbilar är det billigare alternativet i längden.
 4. Kostnad för underhåll kan minska 
  Alla bilar måste besiktas, fixas och lagas till och från, speciellt om de används flitigt. Elbilar tenderar att ha färre rörliga delar än vanliga bensindrivna bilar. Detta minskar risken för skador och eftersom det finns färre komponenter inuti bilen som kan gå sönder. Det här bidrar till att elbilar är ett mer kostnadseffektivt alternativ.

Att tänka på när du ska köpa bil med ett elbilslån

 1. Räntan: Det kan råda stora skillnader i ränta mellan ett billån hos en långivare till en annan. Börja därför med att jämföra räntesatser hos olika långivare. Avtal för finansiering av gröna och miljövänliga alternativ kan skilja sig mellan långivare. Det finns ofta goda möjligheter att utforska räntor och förhandla fram bättre villkor.
 2. Belopp och Löptid: Om du vill köpa elbil, se till att ha bra koll på just subventioner och skattelättnader. Detta kan du ta med till förhandlingar när det gäller lånebelopp, löptid, och även kostnaden för lånet.
 3. Kreditvärde: Kreditvärdet spelar alltid stor roll när du ansöker om lån - speciellt lån med höga belopp som köp av en elbil. Försök planera för köpet så långt i förväg som möjligt. På så sätt kan du jobba för att förbättra ditt kreditvärde i god tid innan du ansöker om lån. Ett högre kreditvärde ger bättre villkor som lägre ränta, längre avbetalningstid och kanske färre avgifter.
 4. Säkerhet eller insats kan komma att krävas. Om du vill dra nytta av de flesta subventionerna kan du behöva köpa bilen av en legitimerad bilhandlare. Därför kan det krävas en kontantinsats eller säkerhet på lånet. Som sagt, säkerheten höjer kraven på låntagaren.

  Om det inte finns säkerhet så kan det krävas en insats i form av handpenning som du ska betala innan du kan beviljas ett billån. Återigen kan det vara bra att planera lånet i god tid så du hinner få fram den eventuella insatsen.
 5. Ha koll på hur flexibelt lånet är. Har du möjlighet att omförhandla löptiden eller villkoren längre fram? Är det rörlig eller fast ränta? Vilken föredrar du i så fall och vad funkar bäst för dig? Kolla om du kommer ha möjlighet att ändra avtalen, som löptid eller månadsbetalning, ifall din ekonomiska situation förändras under de år som du kommer återbetala beloppet.

 Som du har läst finns det alltså goda anledningar till att överväga att låna till elbil. Det finns pengar att spara både utifrån de lägre driftkostnaderna, men även på grund av subventioner och ekonomiska incitament att köra miljövänligare alternativ och leva mer grönt.
 
Jämför långivare och dina alternativ för elbilslån innan du skickar in en ansökan.

Uppdaterad: oktober 20, 2023

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor och svar

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy