Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Låna pengar utomlands

en karta med länder där du kan låna pengar utomlands

Är du på resande fot och behöver låna pengar? Inga problem! Det finns flera olika sätt att låna pengar om du befinner dig utomlands. Här går vi igenom allt du behöver veta om att ta ett lån när du befinner dig utanför Sverige, och vilka alternativ du har till utlandslån. 

Alternativ när du vill ta ett lån utomlands

Om du befinner dig utomlands och vill låna pengar har du huvudsakligen två alternativ. Antingen kan du låna pengar från en svensk bank, eller från en utländsk bank. Vi rekommenderar att du vänder dig till en svensk bank, då låneprocessen och amorteringsreglerna kan skilja sig utomlands jämfört med hur det ser ut i Sverige.  

Att ta lån utomlands från en svensk bank

Att låna pengar från en svensk bank när du befinner dig utomlands är egentligen precis samma process som om du skulle befinna dig i Sverige. Även om du skulle vara bosatt i ett annat land under en kortare period är det möjligt att låna pengar från en svensk bank, förutsatt att du har en deklarerad inkomst i Sverige och att du är folkbokförd i landet. Om du vill ansöka om ett lån och befinner dig utomlands kan du enkelt använda dig av vår jämförelsetjänst, där du med en smidig ansökan kan jämföra lån från upp till 37 olika långivare för att på så sätt hitta lånet med bäst ränta. Du kan ansöka om ett lånebelopp på max 600 000 kr, och endast en UC tas. 

Grundvillkoren för att låna pengar från en svensk bank är att du: 

 

Ha BankID tillgängligt

För att kunna låna pengar utomlands från en svensk bank behöver du ha BankID för att kunna legitimera dig och signera ditt låneavtal. Att legitimera sig via BankID är både smidigt och tryggt, och gör ansökningsprocessen enkel när du vill låna från utlandet. 

Jämför långivare utomlands innan du tar en lån

Oavsett om du befinner dig i Sverige eller utomlands består faktumet att det är viktigt att jämföra dina lånealternativ innan du bestämmer dig. För att hitta bästa möjliga ränta är det smidigt att vända sig till en låneförmedlare när du vill jämföra lån. När du lånar pengar via Enklare tas det endast en UC på dig i samband med din ansökan, där vi jämför upp till 37 långivare. 

Låna från en utländsk bank

Att låna från en utländsk bank är ett alternativ, men det kan eventuellt vara svårare än från en svensk bank. Om du är bosatt utomlands och har en inkomst i landet som du vill ta ett lån i, så brukar det gå att låna utan problem, förutsatt att du har en stabil ekonomi som klarar att betala tillbaka lånet. Olika utländska banker har olika krav på sina låntagare. För att enkelt kunna jämföra lån från flera långivare och hitta det med lägst ränta, rekommenderar vi att vända sig till en svensk låneförmedlare. Via Enklare går det utmärkt att jämföra och ansöka om lån även om du befinner dig utomlands. 

Går det att ta ett bolån utomlands?

Flera svenska banker erbjuder bolån utomlands, men erbjudandet kan vara begränsat till att endast gälla för bostadsköp i specifika länder. Ett alternativ är att se om du kan utöka ditt befintliga bolån för din bostad i Sverige, och på så sätt finansiera ditt husköp utomlands.Du kan också se över möjligheten till att ta ett bolån i landet som du ska köpa din nya bostad i. Om du exempelvis ska köpa ett hus i Spanien, kan du ansöka om ett bolån på i princip samma sätt som i Sverige. Däremot är det viktigt att du noga tittar igenom villkoren för ditt lån utomlands, så att du har koll på vilka eventuella avgifter som kan tillkomma. Beroende på vilket land du vill ansöka om ditt bolån i, kan det tillkomma mer eller mindre tillkommande kostnader. Jämfört med svenska bolån, kommer bolån utomlands ofta med höga tillkommande avgifter för skatter och administration.

Uppdaterad: maj 29, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar om att låna utomlands: