Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Hur du kan lyckas få ett lån utan jobb

Person som funderar över finansiella möjligheter utan jobb.

Eftersom livet är fullt av osäkerheter och oförutsägbara händelser kan vem som helst plötsligt befinna sig utan ett arbete. I dessa stunder är det viktigt att veta att det finns flera sätt att få ekonomisk finansiering när det krisar. Det finns olika typer av statliga bidrag att ansöka om, men det är inte säkert att de räcker till så mycket.

Om du skulle behöva ett större kapital så finns det goda möjligheter att beviljas lån som arbetslös. Har du ingen försörjning alls kan det vara en utmaning att få lån, men det är absolut ingen omöjlighet. Nedan ska vi gå igenom hur du ansöker om lån utan jobb och vad som är viktigt att tänka på för att fatta välgrundade beslut.

Hur kreditgivare fattar beslut om lån

Det kreditgivaren vill veta när de bestämmer om vem som får lån är att de själva kommer få tillbaka pengarna. Alltså innebär det att låntagaren måste ha goda förutsättningar för att kunna genomföra återbetalningarna.

Kreditvärdet är det vanligaste sättet att bedöma huruvida någon kan få låneansökan godkänd. Ditt kreditvärde baseras på tillgångar, intäkter och skulder. Har du ingen inkomst resulterar det i ett lägre kreditvärde som försvårar möjligheten att få lån. Ofta tenderar det att resultera i sämre villkor.

Med det sagt finns det goda möjligheter att få lån utan fast anställning, alltså som timanställd, eller för den som får socialbidrag eller studerar och får CSN-lån. Att ha stora skulder och betalningsanmärkningar försvårar i regel alltid möjligheten att få lån. Men att inte ha en fast inkomst behöver inte vara ett problem. Nedan kommer tips på vad du kan göra för att öka dina chanser att få lån:

 1. Ansöka om lån med säkerhet eller borgenär. Som sagt, det viktigaste är att kunna redogöra att du som låntagare har full möjlighet att betala tillbaka lånet. När du lånar med säkerhet finns det en garanti för att banken åtminstone får tillbaka något av värde om du inte skulle klara av betalningarna.
   
  Lån med säkerhet är en trygghet för banken. Säkerheten kan vara bostad, tillgångar, fordon eller andra olika slags ägodelar. Vilken sorts säkerhet du kan lämna beror på lånets storlek.
   
  Om du saknar tillgångar att använda som säkerhet så kan du ansöka om lån med en person som går i borgen. Det innebär att borgenären tar ansvar och garanterar att banken få tillbaka sina pengar. Missköter du som låntagare dina betalningar, så hamnar ansvaret av återbetalning på borgenären. 
 2. Ansök tillsammans med en medsökande när du behöver lån som arbetslös. Ett sätt att öka dina chanser att få låna pengar utan inkomst är genom att ansöka om lånet tillsammans med en medsökande. Då är ni alltså två stycken som tillsammans söker och ansvarar för lånet och återbetalningen. Det kan dock krävas att medsökande har arbete om du själv saknar det. Vidare måste hen kanske även ha ett relativt starkt kreditvärde.
   
  En medsökande är inte detsamma som en borgenär. Den som går i borgen är ensam ansvarig för att pengarna betalas tillbaka om låntagaren inte klarar av att göra betalningarna. Både huvud- och medsökande är lika ansvariga att betala tillbaka lånet till kreditgivaren.
   
  Med det sagt, full återbetalning enligt överenskommelse med banken måste ske regelbunden oavsett om en av låntagarna inte har råd under en viss tidsperiod. Då faller ansvaret på den andra låntagaren. Enligt lagen är dock båda lika ansvariga för lånet. En borgenär tar personligen på sig hela ansvaret om återbetalningarna missköts.
 3. Hitta lån anpassade för dålig kredit. Det finns långivare som erbjuder lån till folk som saknar inkomst eller överlag har dålig kredit. Dessa lån måste du dock vara extra uppmärksam på. De riskerar att ha väldigt strikta villkor, strama återbetalningskrav och väldigt höga räntor. Lån för dem med dålig kredit ska du helst bara ansöka om när du verkligen är i behov och en akutsituation uppstår där du måste ha pengar. Välj andra alternativ i första hand, om möjligt. 
 4. Det finns studielån och bidrag för arbetslösa. Att låna pengar som arbetslös behöver inte vara så dramatiskt som det ibland kan låta. Om du står utan arbete kan du passa på att ansöka till utbildningar på universitet eller folkhögskola för att spetsa till kompetensen.
   
  Om du studerar över ett visst antal timmar per termin är du berättigad CSN-lån eller andra former av bidrag. Den enda nackdelen är att du kan vara tvungen att vara ute i god tid när du ansöker om att komma in på kurser. Vidare får du inte heller CSN-bidraget förrän kursen startat. Och kursstarten kanske inte är förrän några månader senare.
   
  Det kan dock vara ett klokt beslut att ansöka om CSN eller andra studiemedel om du vill ha lån utan fast anställning. 
 5. Låna från familj och vänner. Om du letar efter lån när du inte har jobb kanske du märker att många av de erbjudande som finns tillgängliga för dig har höga räntor och är allmänt dyra lån. Om du inte behöver en stora lånebelopp för husrenoveringar som kostar flera hundratals tusen kronor så kan du alltid vända dig till familj och vänner för lån.
   
  När du lånar från dina nära och kära slipper du ränta och avgifter som tillkommer traditionella lån. För allas säkerhet och trygghet kan det dock vara klokt att ta fram avtal och ha en skriftlig överenskommelse.
   
  Det är viktigt för relationens skull att det finns ambitioner att lånet ska betalas tillbaka så fort som möjligt och att det finns en plan för hur detta ska ske.

Viktigt att tänka på när du lånar pengar utan inkomst

Oavsett vilken låneform du använder dig av är det viktigt att vara medveten om att låna pengar som arbetslös kommer med en högre ekonomisk risk. Innan du ansöker om lån, se till att du har en budget och en plan för vad du behöver pengar till, hur de ska användas, och hur du ska klara av att betala tillbaka skulden.

Anledningen till att du ska göra en budget är så du vet exakt hur mycket pengar du behöver låna. Det är inte rekommenderat att du lånar mer än du behöver eftersom det kan försvåra återbetalning. Kombinationen av dålig kredit och ett högt lånebelopp kan resultera i att räntan blir väldigt hög, vilket gör det dyrare och svårare att betala tillbaka hela skulden.

Jämför flera lånealternativ innan du skickar in en ansökan. När du jämför lån kan du hitta de bästa möjligheterna utifrån dina förutsättningar. På så sätt kan lånet bli billigare för dig.

Om du är arbetslös har du redan ett sämre kreditvärde. Varje låneansökan du skickar in kommer ytterligare påverka kreditvärdet negativt. Använd därför en jämförelsetjänst som Enklare erbjuder för att få svar från ett flertal långivare och se vad de har att erbjuda med en enda ansökan.

Uppdaterad: oktober 3, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy