Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

En guide till smslån: Allt du behöver veta

En kille som läser en guide om sms lån.

Smslån, som även är känd som mikrolån eller snabblån, blir alltmer förekommande på lånemarknaden. Anledningen är att de erbjuder en så pass snabb och enkel ansökningsprocess samtidigt som utbetalningen av lånet kan ske i princip samma stund som lånet blev godkänt.

Det finns dock mycket att överväga noga innan man beslutar sig för att ta ett smslån även om man behöver pengar akut. I den här artikeln säger vi dig vad ett smslån är, hur de ofta används av låntagare samt vilka aspekter av lånet som är viktiga att överväga.

Vad är smslån?

Ett smslån är ett så kallat kortfristigt lån som olika kreditinstitut erbjuder. Med kortfristigt menas att lånebeloppet måste betalas tillbaka till långivaren inom ett år från att skulden togs emot. Det här skiljer sig till exempel från ett billån eller bolån där avbetalningstiden kan vara mellan 10 - 20 år.

Utöver korta löptider så är smslån kända för att vara små. Själva lånebeloppet är oftast mellan 1.000 och 10.000 kr. Det är viktigt att komma ihåg att även om kortfristiga lån kan ha en löptid på ett helt år så är återbetalningen i regel för smslån betydligt kortare än så.

I vissa fall kan återbetalningsperioden vara så pass kort som två veckor. Det är mycket viktigt att läsa villkoren för lånet noggrant så man vet exakt vad som gäller och hur lång tid man har på sig att betala skulden.

Ytterligare ett kännetecken för smslån är den snabba ansökningsprocessen. Att ansöka om smslån är en enkel och snabb process som endast kräver att du uppger dina mest grundläggande personuppgifter. Kraven för att beviljas lån är låga, vilket gör lånet tillgängligt för fler låntagare än andra låneformer.

Hur fungerar ett smslån?

Hur tar man smslån? För att ansöka om ett lån behöver du besöka långivarens hemsida och fylla i din ansökan med personuppgifter, önskat lånebelopp och i vissa fall uppgifter om din inkomst. Det ställs inga höga krav på ditt kreditvärde för att kunna beviljas ett lån.

Trots det så kommer det ändå att göras en kreditupplysning när du skickat in ansökan. Undvik att ansöka om för många snabblån under en kort tid, då det kan ha en negativ påverkan på ditt kreditvärde.

När du fått din ansökan godkänd kommer lånebeloppet att föras över direkt till ditt bankkonto. Beroende på när du ansöker kan du ha tillgång till pengarna inom en timme eller upp till två arbetsdagar.

Det är endast vissa långivare som till exempel gör utbetalningar på nätter eller helger. Om du behöver låna pengar snabbt vid en obekväm tid, se till att hitta en långivare som gör direkta utbetalningar på just de tiderna.

Tänk på att smslån är dyra lån

Det viktigaste att komma ihåg innan man ansöker om ett smslån är att de ofta är väldigt dyra. Räntorna är högre än andra låneformer. Det finns ett par anledningar till detta:

Hög risk för långivaren: Att låna ut pengar till en låntagare utan att ta alltför stor hänsyn till kreditvärdet är riskfyllt för långivaren. Det finns alltid en risk att låntagaren inte har möjlighet att betala tillbaka skulden.

Kort löptid: Räntan är den kostnad vi betalar till en långivare för att få låna pengar. Smslån har vanligtvis korta löptider, vilket innebär att långivaren har mindre tid att tjäna ränta på lånet. För att kompensera för detta tas högre räntor ut.

Administrativa kostnader: Långivare som erbjuder smslån har administrativa kostnader för att hantera dessa korta och snabba lån. Dessa kostnader kan påverka räntekostnaderna.

Det är viktigt att vara medveten om räntekostnaderna och andra avgifter som är förknippade med smslån. Att göra en noggrann utvärdering av ditt behov och din betalningsförmåga innan du tar ett smslån är avgörande för att undvika ekonomiska problem och skuldfällor.

Innan du överväger att ansöka om ett smslån, ställ dig själv följande frågor:

Vad är den totala kostnaden för lånet? Innan du godkänner ett avtal är det viktigt att du vet exakt hur mycket det kommer kosta dig. Detta får du reda på genom att titta på vilken effektiv ränta lånet har. Det är en procentuell uträkning som tar hänsyn till alla lånets kostnader, som ränta, startavgift, månadsavgifter och andra administrativa kostnader.

Hur ser din betalningsförmåga ut? Har du tillräckligt med inkomst för att kunna betala tillbaka hela skulden inom lånets utsatta löptid? Om du inte har tillräckligt med pengar för att täcka skulden kan den ackumuleras och växa snabbt. Ju snabbare skulden växer, desto svårare blir den att betala tillbaka. Innan du ansöker, se till att det finns en plan och budget för återbetalningen.

Har du jämfört långivare? Det är alltid viktigt att jämföra långivare innan du accepterar ett avtal för att hitta de bästa sms-lånen. När du jämför kan du hitta specialerbjudanden för nya kunder, lägre räntor, räntefria månader, lån med lägre avgifter, lån utan startavgift, och så vidare.

Några vanliga användningsområden för smslån

Akutkostnader

En av de vanligaste användningarna för smslån är att täcka akuta kostnader. Ibland uppstår oförutsedda händelser som kräver en omedelbar ekonomisk lösning, som akut sjukvård och tandvård.

Vid dessa tillfällen kan ett smslån vara ett välkommet alternativ för att lösa en svår ekonomisk situation. Det är viktigt att komma ihåg att även om en akut situation uppstår så är det viktigt att läsa villkoren på lånen noggrant så man inte godkänner ett avtal man inte kan fullfölja.

Nödvändiga hushållskostnader

I vissa situationer kan smslån användas för att täcka nödvändiga hushållskostnader, som hyra eller mat, om du skulle ställas inför tillfälliga ekonomiska problem. Se dock till att du använder ditt smslån för just den specifika anledningen. Låna alltså inte mer än nödvändigt, och spendera inte de lånade pengarna på något annat än det avsatta syftet.

Reparationer och underhåll

Om din bil eller ditt hem behöver reparation eller underhåll och du i stunden saknar pengar för att betala för detta, så kan ett smslån vara en bra idé. Se dock till att du vet vad åtgärderna kommer kosta så att du kan låna en så exakt summa som möjligt för att undvika överbelåning.

Tänk på att använda detta verktyg ansvarsfullt och ha en plan

Smslån är ett användbart verktyg som kan hjälpa dig att hantera eller komma ur svåra ekonomiska situationer. Det är dock viktigt att använda dem ansvarsfullt och att du noggrant överväger din förmåga att betala tillbaka skulden i tid för att undvika dyra straffkostnader.

Innan du ansöker om ett smslån, se till att du har en tydlig plan för hur du kommer att använda pengarna och hur du kommer att betala tillbaka lånet.

Uppdaterad: december 7, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy