Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Att välja mellan leasing och billån: Vad är det rätta valet för dig?

En kvinna som tar emot nycklarna till sin bil hon köpt med ett billån.

Att skaffa en bil är ett stort och viktigt beslut för alla. Det kräver planering, budgetering och beslutsamhet. För vissa räcker det med att bilen tar en från plats A till plats B på ett säkert sätt. Men för andra, som har mer av ett bilintresse, måste även modellen vara rätt och passa deras personlighet.

När du ska skaffa en bil finns det två intressanta tillvägagångssätt som är viktiga att jämföra: Leasing eller billån för att köpa bilen. Det finns mycket att överväga när det kommer till att låna till bil, oavsett vilken form lånet tar.
 
Vilket alternativ man än väljer kommer man ha månatliga betalningar att sköta. Men vilket är mest gynnsamt för dig: privatleasing eller billån? Det ska vi reda ut i den här artikeln.

Leasing: En översikt

I praktiken innebär leasing att du hyr en bil under en förutbestämd tid, vanligtvis två till tre år, mot en avgift som du betalar varje månad. När leasingperioden har gått ut har du ett par alternativ:

Leasing är ett flexibelt alternativ. Det ger dig möjligheten att uppdatera och byta bil regelbundet samtidigt som det generellt sett har en lägre månadskostnad jämfört med att köpa en bil. 

Med det sagt kan det tillkomma vissa begränsningar, som körsträckebegränsningar eller andra krav med syfte att hålla bilen i gott skick.

Fördelar med Leasing: 

Nackdelar med Leasing:

Att köpa bil med lån: En översikt

När du ska låna till bil finns det olika slags lån att välja mellan. Vilket lån du använder påverkar vilken slags bil du kan köpa. Man kan även vända på det: Den bilen du vill köpa påverkar vilket lån du kan ta.

Oavsett hur du betalar för bilen kommer du äga den i slutändan, vilket kommer med en del fördelar.

Fördelar med att köpa med lån:

Nackdelar med att köpa bil med lån: 

 

Vilket alternativ är bäst för dig?

Hur du vill finansiera bilköpet beror på dina personliga preferenser, dina ekonomiska omständigheter och hur du planerar att använda bilen. Om du värdesätter låga månatliga kostnader och gillar att köra en ny bil regelbundet kan leasing vara det bästa alternativet för dig. 

Å andra sidan, om du föredrar äganderätt, vill behålla en bil under en längre tid och inte vill oroa dig för körbegränsningar kan det vara mer lämpligt att ta ett lån och faktiskt köpa bilen.

Innan du fattar ett beslut är det viktigt att noggrant överväga dina egna behov och mål. Det kan också vara klokt att konsultera med en finansiell rådgivare för att få en bättre förståelse för hur både leasing och ett billån påverkar din ekonomi på kort och lång sikt.

Uppdaterad: november 22, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar