4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Att välja mellan leasing och billån: Vad är det rätta valet för dig?

En kvinna som tar emot nycklarna till sin bil hon köpt med ett billån.
Ikon författareIkon författareMathias Grönlund

Att skaffa en bil är ett stort och viktigt beslut för alla. Det kräver planering, budgetering och beslutsamhet. För vissa räcker det med att bilen tar en från plats A till plats B på ett säkert sätt. Men för andra, som har mer av ett bilintresse, måste även modellen vara rätt och passa deras personlighet.

När du ska skaffa en bil finns det två intressanta tillvägagångssätt som är viktiga att jämföra: Leasing eller billån för att köpa bilen. Det finns mycket att överväga när det kommer till att låna till bil, oavsett vilken form lånet tar.
 
Vilket alternativ man än väljer kommer man ha månatliga betalningar att sköta. Men vilket är mest gynnsamt för dig: privatleasing eller billån? Det ska vi reda ut i den här artikeln.

Leasing: En översikt

I praktiken innebär leasing att du hyr en bil under en förutbestämd tid, vanligtvis två till tre år, mot en avgift som du betalar varje månad. När leasingperioden har gått ut har du ett par alternativ:

Leasing är ett flexibelt alternativ. Det ger dig möjligheten att uppdatera och byta bil regelbundet samtidigt som det generellt sett har en lägre månadskostnad jämfört med att köpa en bil. 

Med det sagt kan det tillkomma vissa begränsningar, som körsträckebegränsningar eller andra krav med syfte att hålla bilen i gott skick.

Fördelar med Leasing: 

Nackdelar med Leasing:

Att köpa bil med lån: En översikt

När du ska låna till bil finns det olika slags lån att välja mellan. Vilket lån du använder påverkar vilken slags bil du kan köpa. Man kan även vända på det: Den bilen du vill köpa påverkar vilket lån du kan ta.

Oavsett hur du betalar för bilen kommer du äga den i slutändan, vilket kommer med en del fördelar.

Fördelar med att köpa med lån:

Nackdelar med att köpa bil med lån: 

 

Vilket alternativ är bäst för dig?

Hur du vill finansiera bilköpet beror på dina personliga preferenser, dina ekonomiska omständigheter och hur du planerar att använda bilen. Om du värdesätter låga månatliga kostnader och gillar att köra en ny bil regelbundet kan leasing vara det bästa alternativet för dig. 

Å andra sidan, om du föredrar äganderätt, vill behålla en bil under en längre tid och inte vill oroa dig för körbegränsningar kan det vara mer lämpligt att ta ett lån och faktiskt köpa bilen.

Innan du fattar ett beslut är det viktigt att noggrant överväga dina egna behov och mål. Det kan också vara klokt att konsultera med en finansiell rådgivare för att få en bättre förståelse för hur både leasing och ett billån påverkar din ekonomi på kort och lång sikt.

Mathias Grönlund
Mathias Grönlund
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar

Vilket alternativ är mer kostnadseffektivt på lång sikt: billån eller leasing?
På lång sikt kan bilköp med hjälp av lån vara mer kostnadseffektivt eftersom äganderätten övergår till dig när lånet är betalt. Då är bilen din och du slipper alla månatliga betalningar. Leasing, däremot, kan vara mer ekonomiskt fördelaktigt på kort sikt med lägre månadskostnader.
Vad är skillnaden mellan ett privatlån och ett billån?
Om du ska handla av en legitimerad bilhandlare, krävs det att du ansöker om ett billån. Billån använder bilen du köper som säkerhet för lånet. Tappar du förmågan att betala av skulden beslagtar långivaren bilen och säljer den för att täcka de uteblivna betalningarna. Ett privatlån har ingen säkerhet och kan användas till vilket syfte som helst. Du kan alltså köpa äldre bilar med hjälp av ett privatlån.
Hur påverkar räntesatser och kreditvärdering mitt beslut om att ta ett billån?
Låga räntor kan göra ett billån mer ekonomiskt fördelaktigt. Din kreditvärdering påverkar vilken ränta du blir erbjuden. Om du har ett lågt kreditvärde, försök att höja det genom att betala räkningar i tid och minska dina skulder innan du tar lån för att köpa en bil.