Sparränta - Hitta den bästa sparräntan

Det är klokt att spara pengar och det finns flera olika tillvägagångssätt för att göra just det. Vill du se dina sparpengar växa gäller det att spara i ett sparkonto med ränta.

Vad är en sparränta?

En sparränta är den avkastning som du får på ditt sparkapital när du sparar på ett sparkonto. Det innebär alltså att du kan få dina sparpengar att växa utan någon större ansträngning genom att spara dem på ett konto med ränta (sparkonto), där du får avkastning dels på det kapital du initialt satt in men även på tillväxten som ditt sparande har genererat.

Hur du hittar bästa sparräntan

För att hitta den bästa sparräntan gäller det att man vet vad man ska leta efter, ett bra ställe att börja på är att ta reda på vad för typ av bank du vill spara i och om du vill spara med eller utan insättningsgaranti. Det kan även vara bra att tänka efter under vilken tid du vill spara, är det kortsiktigt eller långsiktigt? Behöver du ha tillgång till ditt sparkapital eller klarar du dig en längre tid utan?

Spara i storbanken

Du kan ha ett vanligt bankkonto på en storbank för att spara pengar, den typen av sparande ger dock sällan en direkt ränta. Det finns banker som ger 0,1% ränta medan andra ger 0%. Den här typen av konto är bra för kortsiktigt sparande och vardagliga kostnader och har insättningsgaranti.

Spara i nischbank med insättningsgaranti

Det finns flera mindre banker som erbjuder relativt bra räntor på sparkonton. Några exempel på sådana banker är Collector och SBAB som ger mellan 3,25-3,45% i ränta samt fria uttag vilket gör dem båda till smidiga alternativ. Oavsett vilken bank du väljer att spara i är det viktigt att alltid kolla igenom vilka regler och villkor som gäller för kontot innan du sätter in pengar. Att spara pengar med insättningsgaranti i en nischbank är ett tryggt och enkelt alternativ, särskilt om man planerar att spara under en längre tid.

Spara i nischbank utan insättningsgaranti

Det finns en drös med mindre banker där du kan spara pengar utan insättningsgaranti vilket gör att det kan vara svårt men också roligt att navigera sig fram. I och med att du inte har någon insättningsgaranti innebär det en viss risk och därför kan det vara smart att inte sätta in för mycket av ditt sparkapital på den här typen av konto, det är också viktigt att du kollar vem som står bakom kontot innan du väljer att placera dina pengar. Räntorna blir högre i och med risken och till exempel Lunar Bank erbjuder en rörlig ränta på 3,75% vilket gör att du får en högre avkastning.

Finns fler sätt att räntespara

Du kan även räntespara genom till exempel räntefonder eller blandfonder, en av de största skillnaderna mellan att spara i fonder kontra bankkonto är att till skillnad från ett bankkonto kan fonder minska i värde, det finns alltså ett risk att ditt kapital minskar snarare än växer.

Jämför sparräntor innan du väljer sparkonto

Innan du väljer var du ska spara dina pengar är det en bra ide att jämföra vilka sparräntor bankerna erbjuder och vilka villkor som gäller för sparkonto hos just den banken. Vissa banker har till exempel fria uttag medan andra inte har det och då är det viktigt att du vet vad det är du söker.

På konsumenternas kan du se banker med sparkonton som alla omfattas av den statliga insättningsgarantin. Listan med räntor uppdateras var fjortonde dag så du har med andra ord möjlighet att jämföra aktuella räntor innan du väljer.

Vilken bank har högst sparränta?

Den bank som idag har den högsta sparräntan är Marginalen Bank med 4,05% ränta på fasträntekonto på 1 år, kollar vi istället på rörliga räntor ligger Tjustbygdens Sparbank högst med 4% ränta.

Här kan du själv gå in på konsumenternas och jämföra och se vilka banker som erbjuder högst sparränta.

Uppdaterad: mars 24, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Få svar från upp till 38 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Kvinna 41 år
153 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
8.25 %
Befintlig ränta
4.08 %
Ny ränta
769 kr/mån
Sänkt kostnad
Man 52 år
430 000 kr
Lånebelopp
7 st
Erbjudanden
7.01 %
Befintlig ränta
5.77 %
Ny ränta
2 158 kr/mån
Sänkt kostnad
Kvinna 52 år
155 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
9.28 %
Befintlig ränta
3.39 %
Ny ränta
2 169 kr/mån
Sänkt kostnad

Behöver du hjälp över telefon?

Ansök online på några minuter. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Jag har en annan fråga