Jämför privatlån med låg ränta

När du tar ett privatlån vill du ha den lägsta räntan. För att hitta de bästa villkoren för privatlån bland olika långivare, jämför vi upp till 37 långivare med endast en ansökan.
Svar direkt
Gratis ansökan som jämför 37 långivare
Hitta bästa villkoren på ditt privatlån
4.7
Utmärkt - Baserat på 7523 omdömen
Samtliga konsumenter som fått en kredit utbetald av Enklare erhåller efter utbetalning ett mejl i vilket de uppmanas att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen som samlas in på detta vis markeras som verifierade kunder på Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt på Trustpilot kan Enklare inte kontrollera att omdömet är från en kund som använt Enklares jämförelsetjänster. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla omdömen som lämnats om Enklare – oavsett om dessa kommer från verifierade kunder eller inte - och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Därför väljer en halv miljon kunder Enklare

1
Du jämför upp till 37 långivare
med endast en ansökan
Ansök om lån och låt oss jämföra långivare åt dig – vi hittar de bästa erbjudandena för dig från upp till 37 långivare.
2
Du får svar direkt efter
din ansökan
Logga in på vår portal efter att du ansökt för att se svaren från våra samarbetspartners.
3
Välj det lån som passar dig bäst
När du bestämt dig kan du signera lånet med BankID och få det utbetalt.

Vad är ett privatlån?

Privatlån är ett samlingsnamn för alla sorters lån utan säkerhet. I bankvärlden kallas privatlån ofta för blancolån. Till skillnad från ett bolån eller billån, är privatlånet inte bundet till någon säkerhet, vilket innebär att du kan använda det lånade beloppet till det du själv vill.

En illustration på flera olika privatlån

Ett privatlån utan säkerhet har ofta ett lånebelopp på mellan 5 000 kr och 600 000 kronor och återbetalningstiden kan variera från en månad upp till flera år. Räntan på ett privatlån är högre jämfört med exempelvis ett bolån eftersom långivaren inte kräver någon säkerhet av dig för att låna. Risken för banken blir därmed större - och med högre risk stiger också räntan.

 • Riktas mot privatpersoner för konsumtion
 • Lånebelopp mellan 5 000 och 600 000 kr
 • Varierande återbetalningstid, ofta mellan 1 och 20 år
 • Ges utan någon säkerhet men mot högre ränta

Det finns i regel två alternativ för dig som vill låna pengar privat: privatlån eller kontokredit. Vilket tillvägagångssätt som är bäst beror på hur stor utgift du har eller hur mycket flexibilitet du vill i dina krediter.

Privatlån, som sagt, kan används till vad som helst. Lånens utformning gör det mer gynnsamt att låna högre belopp för större projekt. t. Som att köpa bil eller renovera köket.

Kreditkort, å andra sidan, är ett smidigare alternativ som du ansöker om en gång och sedan har tillgång till när det väl behövs. Därför passar de bra att använda för vardagliga utgifter eller lägre akuta kostnader.

Att låna pengar privat kan bli dyrt om man inte är försiktig. Läs därför den här artikeln om privatlån för grundläggande kunskap om hur lån och krediter fungerar, samt hur du kan ansöka om ett privatlån på ett ansvarsfullt sätt.

Vad kan man använda ett privatlån till?

Privatlånen är som sagt avsedda för att användas för privat konsumtion. De används därför ofta för att köpa något som man trånat efter. Det kan vara en fräsig motorcykel man drömt om sen barnsben, ett elpiano, en utlandsresa, utbildning eller renoveringar i hemmet. När du lånar pengar för privat bruk behöver du inte ange något syfte till banken. Lånet är ditt att göra vad du vill med.

Poängen här är att privatlån är vad du gör det till och så länge pengarna används inom lagens ramar, så är du fri att använda dem hur som helst. Kom dock ihåg att det alltid innebär en risk att låna pengar. Se därför till att du alltid kan betala det lånade beloppet i tid för att inte hamna i en oönskad ekonomisk situation.

Vem kan ta ett privatlån?

Det finns inga begränsningar för vilka typer av personer som kan teckna ett privatlån. Det kan vara allt från studenter som behöver låna till ett inköp, till barnfamiljer som vill köpa en ny SUV. Det kan också handla om ett par i city som vill förändra sin planlösning för att göra sig redo för tillökning. Likväl kan det handla om någon som drömt om en utlandsresa men inte riktigt hunnit spara ihop slantarna ännu. 

Det finns däremot begränsningar i form av krav som alla som vill låna pengar behöver uppfylla.

Villkor för att få låna:

 • Du måste vara minst 18 år.
 • Du måste ha en årsinkomst på minst 120 000 kr.
 • Du ska inte haft något skuldsaldo hos Kronofogden de senaste sex månaderna.
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige i minst ett år.

Hur mycket får jag låna?

Privata lån varierar i storlek. De kan vara allt från ett mindre SMS-lån på 1 000 kronor till ett renoveringslån på 600 000 kr. Hur mycket du kan låna bestäms individuellt utifrån ditt kreditvärde.

Genom att skicka in en ansökan hos oss kan du få svar från upp till 37 olika banker och långivare. Då får du reda på om du kan låna ditt önskade belopp, samt vilken ränta och villkor de kan erbjuda dig. Ansökan är kostnadsfri och det registrerar endast en kreditupplysning.

Skillnaden mellan privatlån och blancolån

Privatlån och blancolån är exakt samma sak. Förr i tiden pratade bankerna ofta om blancolån men nu är det allt vanligare att säga privatlån för att poängtera att det är ett lån som man ger till en privatperson.

Det som definierar ett privatlån eller blancolån är att det är lån utan säkerhet. Därmed skulle man kunna säga att alla lån till privatpersoner som inte har någon pantsättning, är privatlån.

Inom bankvärlden och lånebranschen finns det många olika begrepp och samma typ av lån kan kallas för många olika saker.

I slutändan menar man dock ofta ett privatlån, vilket kan ses som ett samlingsnamn som innefattar snabblån, SMS-lån, konsumtionslån, banklån, smålån, samlingslån med flera.

Det som är viktigt att fokusera på oavsett lån är vilka villkor du kan få som låntagare. Här hjälper alltid jämförelser då det finns en stor bredd av alternativ när det kommer till att låna pengar idag. 

Fördelar med ett privatlån

Det finns flera fördelar med att låna pengar privat. En av de större fördelarna är att det är en flexibel låneform. Du behöver inte pantsätta något som säkerhet och du kan använda pengarna så som du själv vill. Det är även ofta en enkel ansökningsprocess och i bästa fall kan du snart efter ansökan ha pengarna på kontot om så önskas.

Ansöker du om privatlån via oss på Enklare kan vi dessutom hjälpa dig att pressa ner räntan. Detta eftersom din ansökan skickas ut till 37 banker och långivare som sedan får möjlighet att lämna ett erbjudande. På så vis kan du låna pengar på nätet till lägsta möjliga ränta och med de bästa villkoren. 

icon

Fördelar med ett privatlån i relation till andra lånetyper

 • Till skillnad från bolån eller billån krävs ingen säkerhet för lånet.
 • Lägre ränta än jämförbara snabb/sms-lån.
 • Längre återbetalningstider än snabblån kan innebära lägre månadskostnad.

Ansök om privatlån

Vare sig du har bestämt dig för att ansöka om ett privatlån eller om du fortfarande funderar, är det kostnadsfritt att få ett förslag på vilket som skulle vara det bästa privatlån för dig. Här på Enklare fyller du bara i ansökan och skickar den till oss. Eftersom vi samarbetar med många olika banker och låneinstitut, kan vi hitta det som kan anses vara det bästa privatlån utifrån dina förutsättningar och pressa villkoren.

Det är många banker och långivare som vill låna ut pengar och det drar vi nytta av. Om du sedan bestämmer dig för att vänta eller för att teckna privatlånet, är helt och hållet ditt beslut. Du förbinder dig inte till något bara för att du skickar in en ansökan och det kan vara skönt att veta. Så tveka inte, utan få förslag på de billigaste privatlånen redan idag. 

Så gör du en gratis ansökan på Enklare:

 1. Fyll i uppgifterna i formuläret högst upp på den här sidan. Informationen vi behöver inkluderar exempelvis hur mycket du vill låna, hur lång tid du vill låna pengarna, samt om du har några befintliga lån som du vill samla/lösa.
 2. När din ansökan är skickad görs en enda kreditupplysning hos UC samtidigt som din förfrågan skickas ut till 37 banker och långivare vi samarbetar med.
 3. Därefter kommer långivarna att återkoppla med sina svar inom en dag. Du loggar in hos oss med BankID för att se din lånejämförelse.
 4. Nu kan du enkelt jämföra privatlånens räntor, villkor och löptider och välja det som passar dig bäst. Ansökan är inte bindande, så du kan avstå helt och hållet om du inte får något erbjudande som du vill välja.
 5. Om du behöver hjälp med att välja lån, kan du alltid prata med en av våra personliga rådgivare.

Jämför privatlån

Lån ger dig frihet att köpa det du vill, när du vill. Det är viktigt att alltid jämföra privatlån innan du väljer ett låneerbjudande. Genom att göra detta tar du ett viktigt steg mot att säkerställa bästa möjliga villkor. Läs vidare för att få koll på alla de saker du kan göra för att säkerställa att få den allra bästa räntan på privatlån.

Ofta anser många att det är krångligt att ansöka om privatlån. De vet inte var de ska leta, att det går att jämföra flera banker och långivare samtidigt via en låneförmedlare, hur de ska tänka och vad de ska jämföra. Därför har Enklare gjort det just enkelt för dig när du jämför lån. Fördelen med att låta oss jämföra privatlånen åt dig och ta fram det bästa som passar dig, är att vi gör allt jobb. Du behöver bara fylla i en del information och sen går vi vidare och jämför privatlån som erbjuds av våra samarbetspartners.

Enklare jämför privatlån och skickar din låneansökan till många olika banker och långivare. Fördelen med att du jämför lån hos oss är att du får ett lån med de bästa villkoren. Räntan är inte fast utan är rörlig och sätts individuellt av alla långivare. Utifrån dina förutsättningar, presenterar vi sedan det eller de lån som är bäst och billigast för dig. Det ska helt enkelt löna sig att jämföra privatlån genom oss, och det ska vara enkelt att hitta den lägsta räntan om du beviljas ett lån från någon av våra samarbetspartners.

Snabb och smidig jämförelse med Enklare

Det går ofta att få privatlånen utbetalda på kort tid och du kan använda pengarna till i princip vad som helst. Allt som krävs är att du betalar tillbaka enligt de villkor som gäller för ditt erbjudande. Vi rekommenderar alltid att jämföra privatlånet hos oss innan du väljer en långivare eller bank. Du maximerar chanserna att spara pengar och få bättre villkor genom att göra en jämförelse av privatlån först.

Vi på Enklare kan hjälpa dig när det gäller lån, ange på sajten vilket belopp du önskar samt en återbetalningstid som är skälig. När du jämför privatlån ska du inte bara titta på vilka belopp som erbjuds utan vilken nominell ränta som du får.

Men även den effektiva räntan som är ränta plus alla avgifter. Andra faktorer som är viktiga är löptid, vilka villkor banken har, det vill säga ålder, inkomst, betalningsanmärkningar etcetera. Eftersom det finns så mycket att titta på när du jämför privatlån kan det löna sig att låta oss på Enklare hitta de bästa möjligheterna för dig.

Men bara för att du inte jämför privatlån på marknaden själv, har du inga som helst förpliktelser att acceptera lånet. När vi jämför privatlån åt dig, är vi medvetna om att det kanske är bråttom och därför tar vi hand om din ansökan snabbt och i vissa fall kan du ha pengarna på kontot redan samma dag. Så låna inte första bästa utan jämför samtliga låneerbjudanden innan du accepterar det – det kan du spara pengar på. 

Hitta privatlån med lägst ränta

Har du sökt efter “privatlån ränta” kanske du vill veta mer om hur räntan är kopplad till lånet och varför det är så viktigt att förstå vad ränta betyder. Svaret är att räntan helt enkelt är priset för att låna pengar.

Banker och långivare gör ofta så kallade individuella bedömningar när de sätter sina räntor. Därför kan räntan skilja sig rejält beroende på vem du är, vilka uppgifter du anger, hos vem du söker lånet och när i tiden du söker.

Även om det inte låter som mycket att få ned räntan med någon kvarts procent så lönar det sig. Att få ned räntan innan du tar lånet kan spara tusentals kronor i månaden när du väljer ett lån framför ett annat. Därför är jämförelser din bästa vän i jakten på den bästa räntan.

Den lägsta räntan på lån får du främst genom att jämföra olika banker, långivare och låneinstitut med varandra. På Enklare låter du långivare “tävla” om dig som kund. Du väljer bara det erbjudande som du tycker är bäst.

Eftersom bankerna ständigt jämförs med varandra tvingas de att erbjuda låga räntor för att ha en chans i alla de lånejämförelser som görs dagligen. Med detta sagt finns det ändå lite andra saker att tänka på när du ska hitta den lägsta räntan på privatlån.

1. Jämför rätt räntor

Tänk på att jämföra rätt saker när du tittar på låneräntor. Särskilj på effektiv och nominell ränta, de kan vara ganska olika. Kort och gott kan man säga att den nominella räntan är den ränta som banker ofta marknadsför på sina sajter. Men den effektiva räntan är mer lik den verkliga kostnaden. Den effektiva räntan tar nämligen med alla tillkommande avgifter så du tydligare kan se vad totalkostnaden kommer att bli i slutändan.

2. Förbättra privatekonomin

Se till att sköta din ekonomi genom att undvika flera och onödiga lån. Betala räkningar i tid så kommer ditt kreditbetyg höjas, vilket maximerar dina chanser till en lägre ränta i framtiden. Sitter du idag på flera mindre lån kan det vara klokt att samla ihop lånen till ett större lån, som då ofta kan ges med bättre villkor. Kan du betala av lånen i snabbare takt eller betala av ett lån helt är även det en bra metod för att nå en bättre privatekonomi.

3. Sök tillsammans med någon annan

Det är vanligt att man tar ett privatlån tillsammans med en annan person. Ofta är det en partner eller en sambo. Det förbättrar chanserna till att få lånet beviljat, samt kan ge lägre ränta eftersom två inkomster ses av långivaren som en större säkerhet än en. Betala tillbaka så fort du kan. En kortare avbetalningstid kommer generellt att ge en lägre ränta. Välj en avbetalningsplan som passar dig, men betala tillbaka så snart du kan för att kunna minska räntekostnaden.

Privatlån utan ränta

När du söker efter lån på nätet kan du stöta på “räntefria lån” som presenteras som lån utan ränta. Det kan mycket väl vara sant att lånet inte har någon ränta, men vad som är vanligt är att det kompenseras genom en rad extraavgifter som tillkommer. Uppläggningsavgift och avi-avgift är två exempel på tillkommande kostnader.

Se upp med tillkommande avgifter och tänk på det gamla ordspråket. Låter det för bra för att vara sant så är det ofta så. Här är det än en gång relevant att se närmare på vilka siffror man jämför. Den effektiva räntan är det tydligaste sättet att se vad lånet kommer att kosta dig. Har du koll på vad du jämför så ökar du chansen till ett privatlån med låg ränta. 

icon

Ta hänsyn till följande när du jämför privatlån

 1. Grundkrav för att bli godkänd. Långivare och låneförmedlare har olika krav på ålder, inkomst, antal befintliga skulder samt kreditvärde du behöver uppfylla för att bli beviljad ett privatlån. Se till att du har koll på vilka dessa är, annars riskerar du att få avslag redan vid ansökningstillfället.
 2. Räntor och avgifter. Långivare sätter sina egna räntesatser och har olika villkor för avgifter, som uppläggningsavgift och aviavgift. Eftersom de har stor inverkan på privatlånets effektiva ränta och därmed totala kostnad är det viktigt att du känner till dem innan du går vidare med ett erbjudande. När du jämför via en låneförmedlare som Enklare får du en god överblick över alla dessa innan du väljer ditt privatlån.
 3. Lånebelopp. När du tar ett privatlån har du möjlighet att själv påverka återbetalningstiden. Vanligtvis ligger återbetalningstiden på mellan 1 och 20 år. Att ha lång återbetalningstid på ditt privatlån ger lägre månadskostnad, men högre totalkostnad. En kortare återbetalningstid ger lägre totalkostnad, men högre månadskostnad. För att hitta det billigaste privatlånet för dig bör du ha en så hög månadskostnad du klarar av.
 4. Återbetalning. När du tar ett privatlån har du möjlighet att själv påverka återbetalningstiden. Vanligtvis ligger återbetalningstiden på mellan 1 och 20 år. Att ha lång återbetalningstid på ditt privatlån ger lägre månadskostnad, men högre totalkostnad. En kortare återbetalningstid ger lägre totalkostnad, men högre månadskostnad. För att hitta det billigaste privatlånet för dig bör du ha en så hög månadskostnad du klarar av.

Vilket är det bästa privatlånet?

Går du och funderar på att ta ett privatlån, men inte vet hur du ska hitta ditt bästa privatlån? Då kan Enklare hjälpa dig att hitta just det rätta privatlånet. Vi jämför olika villkor för bankernas privatlån och erbjuder dig sen det bästa privatlånet utifrån din situation. Vi lånar inte ut pengar, utan hjälper dig med din låneansökan. När vi har hittat det bästa privatlånet för dig är det inte långt tills du får pengarna.

Det är väldigt individuellt vad som är det bästa privatlånet för den enskilda individen. Det beror mycket på varje persons ekonomiska situation. Ju högre kreditvärdighet du har, desto bättre villkor kan du få, men även om du skulle ha betalningsanmärkningar, beviljar en del långivare ändå lån. Även om det inte är det bästa privatlånet som finns, kan det vara det bästa du kan få under vissa omständigheter.

När du gör din ansökan och vi skickar ut den till ett flertal långivare, utgår de från din ekonomi, som till exempel din månadsinkomst och befintliga krediter. Bland de som beviljar lån, presenterar vi de som kan erbjuda riktigt bra privatlån för dig. 

Så hittar du det billigaste privatlånet

En önskan hos de allra flesta som lånar pengar är att lånet ska vara så billigt som möjligt. För att lyckas hitta och få det allra billigaste privatlånet, finns det ett antal saker som är värt att tänka på.

 • Jämför flera olika lån. Det enklaste sättet är att använda en låneförmedlare så att du med endast en ansökan kan få svar från ett trettiotal olika långivare och banker.
 • Håll koll på räntan och övriga avgifter. Här gäller det att titta på den effektiva räntan eftersom den visar lånets totala kostnad inkl. avgifter. Man kan säga att den effektiva räntan är som ett slags jämförpris på lån.
 • Välj en kortare löptid på ditt lån. Ju kortare tid du lånar pengar, desto billigare blir lånet eftersom du slipper betala ränta över en längre tidsperiod.
 • Ansök tillsammans med en medsökande för att ha möjlighet till en billigare ränta.
 • Samla och lös dyra lån. Det kan låta märkligt att låna mer pengar för att betala av gamla lån, men om du lyckas hitta ett större lån med lägre ränta, kommer du kunna betala av alla de dyra lånen och därmed få en billigare månadskostnad. Genom att lösa flera små skulder kan du även höja ditt kreditbetyg.

Viktigt att tänka på innan du lånar

Det kan kännas lockande att när som helst låna pengar för att få tillgång till kapital. Att ta ett privatlån är dock förknippat med viss risk om du inte har koll på din ekonomiska situation. Här delar vi några viktiga saker att fundera över innan du ansöker.

Se alltid till att du har råd med privatlånet

Det är viktigt att hushålla med sina lån och ser till att rätta munnen efter matsäcken. Låna inte mer än vad du har råd med, och låt inte snabba smålån bli en vana eller livsstil. Man bör alltid räkna på att man kommer ha råd att betala tillbaka utan att leva på fattigdomsgränsen. Men om du bestämt dig för att ta ett privatlån så är det oavsett bäst att verkligen jämföra lånen så du får ett optimerat erbjudande som passar dig och din ekonomi.

Att betala av gamla lån med ett nytt privatlån

Vissa personer använder privatlån för att på kort sikt betala av sina månatliga skulder. Här vill vi poängtera att om du lånar pengar för att betala av dina räkningar på befintliga skulder så är det ett oroande tecken på att du inte har kontroll över din privatekonomi. Att låna för att klara lånebetalningar är naturligtvis ingen strategi som håller i längden.

Det finns dock situationer där du genom att låna pengar kan få kontroll över din ekonomi och spara pengar. Har du exempelvis en rad lån som belastar din privata ekonomi kan du ta ett nytt samlingslån för att betala av lånen i ett svep.

Detta nya lån kommer ofta med bättre villkor och är därför lättare att betala av. Det är ett sätt att förenkla vardagen och spara pengar om du fastnat i en situation med flera lån som är dyra att betala av.

Återbetalning

När du tar ett lån måste du så klart alltid betala tillbaka pengarna och räntan. Att ha lång avbetalning ger lägre månadskostnad, men dyrare totalkostnad. En kortare avbetalningstid ger högre månadskostnad, men billigare totalkostnad.

För att hitta det lån som blir billigast i längden, behöver du bestämma dig för hur mycket du har råd att betala varje månad. Det bästa privatlånet får du när du har en balans mellan avbetalningstid och summan du måste betala varje månad.

Tänk också på hur dyrt lånet blir i slutändan och om du senare kan ha chans att betala av det snabbare. Vid en lång avbetalning kan ett lån bli onödigt dyrt.

Privatlån utan UC eller kreditupplysning

För vissa personer kan det vara aktuellt att ta ett privatlån utan att det görs en kreditupplysning via UC. Det kan bero på att man inte vill försämra sin kreditvärdighet inför en annan låneansökan, inför till exempel ett bostadsköp.

Hos Enklare finns inte möjlighet att ansöka om privatlån utan UC. Däremot görs endast en upplysning när du skickar in din ansökan. Det innebär att istället för att ansöka hos flera långivare där det tas en kreditupplysning vid varje ansökan, kan du hos oss skicka en ansökan till 37 olika banker och långivare med bara en kreditupplysning via UC.

På så sätt kan du bevara en god kreditvärdighet samtidigt som du har möjlighet att jämföra lån på ett effektivt sätt. Det är dessutom helt gratis att skicka in en ansökan. 

Privatlån med betalningsanmärkningar

Att ta ett privatlån trots betalningsanmärkning kan vara knepigt. Många långivare väljer att stänga dörren för den typen av ansökningar, men det finns vissa som gör en annan bedömning och kan erbjuda lån ändå.

För att få ett lån med betalningsanmärkning krävs ofta att man kan påvisa att ens nuvarande ekonomiska situation är tillräckligt bra och kan hantera det nya lånet.

Om du har befintliga anmärkningar är det en god idé att fundera en extra gång om ett nytt lån är en klok lösning innan du ansöker. Säkerställ alltid att du har möjlighet att betala tillbaka pengar som du lånar, så att du inte förvärrar din ekonomiska situation.

Uppdaterad: maj 30, 2024

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor
och svar om privatlån

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member
Hur kan vi hjälpa dig till en bättre ekonomi?