Referensränta – därför betalar du alltid minst 8% i dröjsmålsränta

När månaden närmar sig sitt slut brukar det bli en hel del räkningar att hålla koll på. Om du skulle glömma att betala fakturan för bredbandet kommer du förmodligen behöva betala en påminnelseavgift och eventuellt också dröjsmålsränta. Hur mycket du blir skyldig för varje dag som går styrs av Riksbankens referensränta.

Så drabbas du av dröjsmålsränta

När en skuld inte betalas i tid och förfallodagen passerat så kan företaget som du är skyldig lägga på en ränta. Det står oftast på fakturan eller i bestämmelserna vad som gäller för dröjsmålsränta, när den ska utgå och med hur mycket. Ifall inget framgår har kunden alltid rätt till 30 dagar utan att räntan börjar. Ju längre tid som sedan går utan att du betalar, desto högre blir kostnaden för räntan.

Reporäntan styr referensräntan

Två gånger per år bestämmer Riksbanken vad referensräntan ska vara. Referensräntan styrs i sin tur av vad reporäntan, styrräntan, legat på under de senaste sex månaderna. Till skillnad från reporäntan har den inget att göra med penningpolitiken i landet – som du kanske vet ändras styrräntan för att styra hur människor konsumerar och arbetar, för att det på lång sikt ska reglera konjunkturen.

Hur bestäms dröjsmålsräntan?

Den ränta du drabbas av på din försenade betalning är enligt lag referensräntan plus 8%. 2017 låg referensräntan på -0,5% vilket betyder att räntan skulle bli 7,5%. Det är så mycket som din skuld kommer kosta dig för varje dag som går efter förfallodatumet passerat.

  • Om en faktura på 800 kronor inte betalas i tid och det framgår i villkoren att ränta utgår enligt räntelagen påverkas du redan första dagen efter sista betalningsdatum.
  • 7,5% av 800 kronor är 60 kronor. Efter tio dagar skulle skulden ökat till 1400 kronor.

Bankernas ränta påverkas

Referensräntan styr inte bara dröjsmålsräntan. Även bankernas låneränta bestäms till stor del av den. Det påverkar dig som låntagare med hur mycket det kostar dig att ta ett lån. Utöver referensräntan lägger bankerna på en marginal för att gå i vinst.

Följden av obetalda räkningar

Det kan ganska snabbt bli en dyr historia om du låter bli att betala en skuld i tid. Ifall du får hem en produkt du beställt från nätet och det på fakturan står att dröjsmålsränta kommer tas ut kommer du att få betala redan första dagen på förseningen. Förutom en onödig extra kostnad kan det även bli andra dåliga följder av en obetald räkning.

  • Om du inte betalar efter att påminnelse skickats ut kan du få ett inkassokrav. I det kan det framgå att till exempel ditt abonnemang kommer sägas upp eller att ärendet kommer gå vidare till Kronofogden.
  • Kravet skickas vidare till Kronofogden om du fortfarande inte betalat. Du får då ett betalningsföreläggande, vilket är sista möjligheten att betala.
  • Ifall du inte agerar kan Kronofogden själva använda dina pengar eller ägodelar till skulden.

Följden blir slutligen en betalningsanmärkning som syns när du får en kreditupplysning. Den blir kvar i tre år och minskar dina chanser till att bland annat ta lån, hyra lägenhet eller teckna nya avtal. 

Önskat lån
Lånetid
Kostnad ca. 2 190 kr/mån
Syfte med lån
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 225 000:-, rörlig ränta 5.95%, uppläggskostnad 0:-, aviavgift 0:-, ger en effektiv ränta på 6.12 %. Totalt belopp att återbetala 315 338:-. 144 avbetalningar. Räntekostnad 90 338:-. Individuell ränta varierar från 2.95 - 29.5% med effektiv ränta från 2.99 - 33.83%. Återbetalningstid 1-20 år.
Telefon
Om du vill veta mer om vad vi kan göra för dig och din ekonomi, skriv ditt telefonnummer här så ringer en av våra rådgivare upp dig.
Mail
Om du vill få information om räntekostnader, hur du kan förbättra din privatekonomi eller ta del av ekonominyheter - skriv din mailadress här
Ett urval av våra samarbetspartners
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med bara en kreditupplysning.
Ansök
Logga in
Logga in och se dina bud på sidan Min ansökan