6 597

Snittränta - Har du koll på begreppet?

Vi hjälper dig reda ut begreppet så att du får koll på dina lånevillkor.

Innehållsförteckning:

Lär dig allt om snitträntor

Du som går i tankar på att teckna ett bolån bör känna till begreppet snittränta. Det är nämligen denna ränta som är intressant när du som konsument söker efter det mest fördelaktiga lånet på marknaden. Vid det här laget vet du förmodligen vad ränta innebär. Det är en kostnad som du som låntagare betalar för att få låna pengar av banken eller kreditgivaren. För att se hur pass dyra lånen är jämförs olika typer av räntor och när det kommer till bolån är det framförallt snitträntan som är intressant.

Ordet snittränta avslöjar ordets innebörd. Det är nämligen den genomsnittliga räntekostnaden det syftas på, angiven i procent. Snitträntan berättar för dig som potentiell låntagare hur mycket bankerna och kreditgivarna har erbjudit i ränteväg. Denna information blir då vägledande för dig i ditt val av bank och kan bli avgörande för huruvida du får ett riktigt billigt bolån eller inte. Av den anledningen uppmanas alltid konsumenter som är intresserade av bolån att jämföra de olika snitträntorna. Detta för att inte missa en bra affär.

Varför se på snittränta istället för listränta?

Anledningen till att snitträntan är mer intressant än listräntan är framförallt för att snitträntan ger en mer rättvis bild. (Jämför diskussionen med nominell ränta och effektiv ränta.) Listräntan kan liknas vid priser i en butik. Priserna visar dig som konsument vad du kan förvänta dig att en vara kostar men beroende på eventuella medlemsrabatter och dylikt kan det slutliga priset bli mycket billigare än vad som angetts i butiksreklamen. Samma sak gäller räntorna och i detta fall motsvarar snitträntan den slutliga kostnaden. Istället för medlemsrabatter spelar relationen till banken in.

Hur räknas snitträntan ut?

Det är bankernas och kreditgivarnas skyldighet att tydligt redovisa snitträntorna utifrån faktorer som bindningstid och räntetyp (obunden eller bunden). Snitträntan räknas ut genom att få fram den genomsnittliga kostnaden för lånen det senaste halvåret eller året. Här räknas också lån in, där villkoren förändrats genom exempelvis ytterligare rabatter eller förändrade räntesatser. Den ska också anges för både bunden och rörliga räntan. Ju tydligare informationen anges hos bankerna och kreditgivarna, desto lättare är det för dig som konsument att ta välgrundade och bra beslut.

Kan jag påverka snitträntan?

Du som konsument kan inte direkt påverka snitträntan då detta är ett genomsnittligt exempel på räntor från en viss bank. Det du som potentiell låntagare däremot kan påverka är givetvis hur hög ränta du kan få, beroende på dina förutsättningar. Om du har en god relation till din bank finns det alltid möjlighet att förhandla om räntan. Det går också att samla lånebesked från flera banker och därefter förhandla angående räntekostnaden. Den indirekta påverkan på snitträntan blir att din slutliga räntesats kommer räknas med i framtida snitträntor.

Varför är det viktigt att jämföra snitträntor?

För dig som är intresserad av bolån blir det viktigt med snittränta för att du ska kunna jämföra långivare med varandra. Ett bolån är oftast stort och löper under lång tid och ska amorteras bort varje månad. Det blir därför viktigt att inte månadskostnaden blir för hög så att den anstränger ekonomin. Genom att få tecknat ett bolån till bra ränta kan du skaffa dig bra grundförutsättningar. Första steget i att finna ett sådant lån är att jämföra snitträntan bland olika banker och kreditgivare.

Mathias Grönlund
Mathias Grönlund
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner CoopSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-icon Man 46
Lånebelopp: 534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad: 529 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 41
Lånebelopp: 153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad: 769 kr/mån
Man-icon Man 52
Lånebelopp: 430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad: 2 158 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 52
Lånebelopp: 155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad: 2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.