Snittränta - Har du koll på begreppet?

Vi hjälper dig reda ut begreppet så att du får koll på dina lånevillkor.

Lär dig allt om snitträntor

Du som går i tankar på att teckna ett bolån bör känna till begreppet snittränta. Det är nämligen denna ränta som är intressant när du som konsument söker efter det mest fördelaktiga lånet på marknaden. Vid det här laget vet du förmodligen vad ränta innebär. Det är en kostnad som du som låntagare betalar för att få låna pengar av banken eller kreditgivaren. För att se hur pass dyra lånen är jämförs olika typer av räntor och när det kommer till bolån är det framförallt snitträntan som är intressant.

Ordet snittränta avslöjar ordets innebörd. Det är nämligen den genomsnittliga räntekostnaden det syftas på, angiven i procent. Snitträntan berättar för dig som potentiell låntagare hur mycket bankerna och kreditgivarna har erbjudit i ränteväg. Denna information blir då vägledande för dig i ditt val av bank och kan bli avgörande för huruvida du får ett riktigt billigt bolån eller inte. Av den anledningen uppmanas alltid konsumenter som är intresserade av bolån att jämföra de olika snitträntorna. Detta för att inte missa en bra affär.

Varför se på snittränta istället för listränta?

Anledningen till att snitträntan är mer intressant än listräntan är framförallt för att snitträntan ger en mer rättvis bild. (Jämför diskussionen med nominell ränta och effektiv ränta.) Listräntan kan liknas vid priser i en butik. Priserna visar dig som konsument vad du kan förvänta dig att en vara kostar men beroende på eventuella medlemsrabatter och dylikt kan det slutliga priset bli mycket billigare än vad som angetts i butiksreklamen. Samma sak gäller räntorna och i detta fall motsvarar snitträntan den slutliga kostnaden. Istället för medlemsrabatter spelar relationen till banken in.

Hur räknas snitträntan ut?

Det är bankernas och kreditgivarnas skyldighet att tydligt redovisa snitträntorna utifrån faktorer som bindningstid och räntetyp (obunden eller bunden). Snitträntan räknas ut genom att få fram den genomsnittliga kostnaden för lånen det senaste halvåret eller året. Här räknas också lån in, där villkoren förändrats genom exempelvis ytterligare rabatter eller förändrade räntesatser. Den ska också anges för både bunden och rörliga räntan. Ju tydligare informationen anges hos bankerna och kreditgivarna, desto lättare är det för dig som konsument att ta välgrundade och bra beslut.

Kan jag påverka snitträntan?

Du som konsument kan inte direkt påverka snitträntan då detta är ett genomsnittligt exempel på räntor från en viss bank. Det du som potentiell låntagare däremot kan påverka är givetvis hur hög ränta du kan få, beroende på dina förutsättningar. Om du har en god relation till din bank finns det alltid möjlighet att förhandla om räntan. Det går också att samla lånebesked från flera banker och därefter förhandla angående räntekostnaden. Den indirekta påverkan på snitträntan blir att din slutliga räntesats kommer räknas med i framtida snitträntor.

Varför är det viktigt att jämföra snitträntor?

För dig som är intresserad av bolån blir det viktigt med snittränta för att du ska kunna jämföra långivare med varandra. Ett bolån är oftast stort och löper under lång tid och ska amorteras bort varje månad. Det blir därför viktigt att inte månadskostnaden blir för hög så att den anstränger ekonomin. Genom att få tecknat ett bolån till bra ränta kan du skaffa dig bra grundförutsättningar. Första steget i att finna ett sådant lån är att jämföra snitträntan bland olika banker och kreditgivare.

Mathias Grönlund
Verfierad Ikon
Verifierad skribent
Publicerad oktober 7, 2021

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25