6 597

Allt du behöver veta om referensräntan

Därför betalar du alltid minst 8% i dröjsmålsränta, läs mer i vår guide!

Innehållsförteckning:

Så drabbas du av dröjsmålsränta

När månaden närmar sig sitt slut brukar det bli en hel del räkningar att hålla koll på. Om du skulle glömma att betala fakturan för bredbandet kommer du förmodligen behöva betala en påminnelseavgift och eventuellt också dröjsmålsränta.Hur mycket du blir skyldig för varje dag som går styrs av Riksbankens referensränta.

När en skuld inte betalas i tid och förfallodagen passerat så kan företaget som du är skyldig lägga på en ränta. Det står oftast på fakturan eller i bestämmelserna vad som gäller för dröjsmålsränta, när den ska utgå och med hur mycket. Ifall inget framgår har kunden alltid rätt till 30 dagar utan att räntan börjar. Ju längre tid som sedan går utan att du betalar, desto högre blir kostnaden för räntan.

Reporäntan styr referensräntan

Två gånger per år bestämmer Riksbanken vad referensräntan ska vara. Referensräntan styrs i sin tur av vad reporäntan, styrräntan, legat på under de senaste sex månaderna. Till skillnad från reporäntan har den inget att göra med penningpolitiken i landet – som du kanske vet ändras styrräntan för att styra hur människor konsumerar och arbetar, för att det på lång sikt ska reglera konjunkturen.

Hur bestäms dröjsmålsräntan?

Den ränta du drabbas av på din försenade betalning är enligt lag referensräntan plus 8%. 2020-12-04 låg referensräntan på 0% vilket ger en dröjsmålsränta på 8%. Efter att förfallodatumet passerat ökar din skuld med (Beloppet x (referensränta + 8%) 1/365 dagar) per dag.

Om en faktura på 10 000 kronor inte betalas i tid och det framgår i villkoren att ränta utgår enligt räntelagen påverkas du redan första dagen efter sista betalningsdatum.

8% av 10 000 kronor är 800 kronor. Efter tio dagar skulle skulden ökat till 10 022 kronor - utöver eventuella påminnelseavgifter.

Bankernas ränta påverkas

Referensräntan styr inte bara dröjsmålsräntan. Även bankernas låneränta bestäms till stor del av den. Det påverkar dig som låntagare med hur mycket det kostar dig att ta ett lån. Utöver referensräntan lägger bankerna på en marginal för att gå i vinst.

Följden av obetalda räkningar

Det kan ganska snabbt bli en dyr historia om du låter bli att betala en skuld i tid. Ifall du får hem en produkt du beställt från nätet och det på fakturan står att dröjsmålsränta kommer tas ut kommer du att få betala redan första dagen på förseningen. Förutom en onödig extra kostnad kan det även bli andra dåliga följder av en obetald räkning.

  • Om du inte betalar efter att påminnelse skickats ut kan du få ett inkassokrav. I det kan det framgå att till exempel ditt abonnemang kommer sägas upp eller att ärendet kommer gå vidare till Kronofogden.
  • Kravet skickas vidare till Kronofogden om du fortfarande inte betalat. Du får då ett betalningsföreläggande, vilket är sista möjligheten att betala.
  • Ifall du inte agerar kan Kronofogden själva använda dina pengar eller ägodelar till skulden.

Följden blir slutligen en betalningsanmärkning som syns när du får en kreditupplysning. Den blir kvar i tre år och minskar dina chanser till att bland annat ta lån, hyra lägenhet eller teckna nya avtal.

David Ekelin
David Ekelin
Verfierad Ikon Verifierad skribent

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner CoopSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-icon Man 46
Lånebelopp: 534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad: 529 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 41
Lånebelopp: 153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad: 769 kr/mån
Man-icon Man 52
Lånebelopp: 430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad: 2 158 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 52
Lånebelopp: 155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad: 2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.