Ränta på ränta-principen

Vad innebär ränta på ränta? Vi hjälper dig att få koll på principen och hur det påverkar din ekonomi.

Vad innebär ränta på ränta?

Ränta på ränta-principen är det som gör ränta till ett så intressant koncept. Även om en ränta kan se låg ut just nu kommer räntan på räntan på sikt göra att din skuld eller ditt sparkapital växer mycket mer än vad den skulle gjort om du tog ut räntan varje år eller betalade av skulden. Vissa tycker att det är svårt att räkna ut ränta på ränta och att det är abstrakt men i den här artikeln reder vi ut alla viktiga begrepp.

Det som gör ränta på ränta till en sådan finansiell kraft är långsiktigheten i det. Du kommer inte få några snabba vinster utan det är en idé som bygger på att du sparar på sikt. För den som vill bygga grund för en trygg ålderdom är det en ypperlig idé att sätta upp ett separat lågrisksparande som ger en lägre avkastning per år. Över tid ger det dock väldigt mycket pengar eftersom du får ränta på ränta på ränta utan att behöva göra något särskilt.

Räkna på räntan över tid

För dig som vill se hur mycket pengar du kommer ha efter en given tid om du sparar efter den här principen, finns det en ränta på ränta formel som kan användas. Den ser ut såhär där B = det belopp du satte in från start, R = räntan i procent, X = antal år du sparar och S = summan: S = B*(1+R/100) ^X. Den kräver viss grundläggande mattekunskap och en miniräknare men behärskar du den är den enkel och du kan snabbt se hur ditt kapital kommer utvecklas.

Några exempel

Utifrån ovanstående formel kan man räkna ränta på ränta och se att den som sätter in 20 000 kronor på ett fondkonto med 10 % genomsnittlig årlig avkastning kommer att ha 2,3 miljoner kronor på kontot efter femtio år. Utan att göra några ytterligare insättningar. Den försiktige generalen som sätter in en större summa om 200 000 kronor till 2 % årlig avkastning, det vill säga ett bättre bankkonto i dagens läge, kommer under samma tidsperiod se sitt kapital växa till lite drygt 540 000 kronor.

Låg eller hög risk

Som synes i de två exemplen ovan har den något mera riskbenägna större möjligheter att få sitt kapital att växa än den som spelar försiktigt. Ränta på ränta effekten visar sig i bägge fall men den som väljer ett fondsparande med hög avkastning kommer ha ungefär 45 gånger så mycket pengar på banken än den som spelar säkert på ett bankkonto. Risk ska alltid avvägas men ett bättre sätt att sprida ut risken är oftast att ha flera olika fonder i portföljen hellre än att spara på banken.

Spara till barnen

Ränta på ränta-principen blir extra viktig för dig som sparar till dina barn eller till din pension. Det är där den ger som mest effekt eftersom dessa mål per definition innebär långsiktiga former av sparande. Om du tänker dig att du, när ditt barn fyller 20 år, vill ge honom eller henne en miljon i insats till ett eget boende kan man baklängesräkna fram att du då behöver sätta in 220 000 kronor på ett konto som ger en genomsnittlig årsavkastning på 8 %.

Mathias Grönlund
Verfierad Ikon
Verifierad skribent
Publicerad oktober 7, 2021

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25