4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Slipp dröjsmålsränta och spara pengar genom att betala i tid

Vi hjälper dig att reda ut vad dröjsmålräntan innebär. Läs vidare för att få koll på begreppet!

Innehållsförteckning:

Vad är en dröjsmålsränta?

Månadens fakturor och räkningar kan lätt bli många. I ett vanligt hushåll kan du betala för allt från el- och vattenräkning, till fakturor för mobilabonnemang, streamingtjänster och olika medlemskap. Det är viktigt att organisera dina räkningar så att du betalar de i tid – annars kan påföljderna bli dyra.

Om du betalar för sent

Varje faktura har som bekant en förfallodag då pengarna måste vara företaget tillhanda. Ifall du skulle missa att betala i tid kommer det ofta en betalningspåminnelse med avgifter. Det är upp till varje företag att bestämma sin påminnelseavgift, men till en privatperson får den högst vara 60 kronor. Det här är ett exempel på vad som kan hända steg för steg när du missar att betala innan sista datumet:

  • Företaget skickar en betalningspåminnelse med avgift på 60 kronor.
  • Om du fortfarande inte betalar kan ärendet överlämnas till ett inkassoföretag. De har i uppgift att kräva din skuld åt företaget.
  • Du får då ett inkassokrav som kostar 180 kronor.
  • Kan du fortfarande inte betala, är det ibland möjligt att få en avbetalningsplan och skjuta upp skulden.
  • Ärendet kan gå vidare till Kronofogden. Du har nu oturligt nog en betalningsanmärkning i registret.

Håll koll på återbetalningen av studielånet

För statliga fakturor kan det dock bli betydligt dyrare om din betalning är försenad. Skulle du råka missa en faktura från CSN med bara ett par dagar blir det direkt en saftig påminnelseavgift på 450 kronor, som du måste betala tillsammans med resten av beloppet. Du kan själv välja om du vill återbetala ditt eventuella studielån månadsvis eller kvartalsvis. Vilket du än väljer kan det vara klokt att skapa en påminnelse i kalendern innan varje förfallodag.

Dröjsmålsränta

Det finns enligt lagen en ränta som företag kan kräva av dig om du inte betalar fakturan i tid. Räntan plussas på beloppet du är skyldig för varje dag som går efter att förfallodatumet passerat. Men om detta inte framgår på den första fakturan är det först 30 dagar efter att en påminnelse skickats ut som du behöver betala dröjsmålsränta. Räntan ligger på 8% som standard och det kan fort bli en dyr historia för dig.

Vad gör jag om jag inte har råd att betala i tid?

Om du vet om att du inte kan betala i tid, ring bolaget det gäller och be dem om hjälp. Det kan kännas pinsamt och förödmjukande att inte ha tillräckligt med pengar, men företagen uppskattar att du visar att du vill betala, även om det inte är just nu. Många gånger kan ni komma överens om att skjuta upp förfallodagen. Så fort en faktura går till utmätning kan din skuld dubblas och till och med tredubblas.

Så håller du koll på dina fakturor

Påminnelseavgifter och dröjsmålsränta är tråkiga utgifter. Det sparar dig mycket pengar att betala i tid! Du får dessutom lån lättare i framtiden om du är fri från betalningsanmärkningar. Du kan underlätta för dig själv genom att skriva upp i almanackan i förväg vilket datum som dina olika fakturor ska betalas varje månad, eller genom att skapa en påminnelse i mobilen. Använd autogiro för återkommande räkningar så riskerar du inte missa dem.

Vanessa Wilson
Vanessa Wilson
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.