Vad innebär det att ta ett amorteringsfritt lån? Enklare förklarar

Vi har sammanställt för- och nackdelar med att ta ett amorteringsfritt lån.

Att ta lån blir ofta dyrt i längden, jämfört med att betala med dina egna sparade pengar. Men ibland har vi inget val – till exempel om bilen går sönder, eller du ska köpa ny bostad. Amorteringskravet gäller alla som tar bolån och betyder att du måste göra en avbetalning varje månad på ditt lån, en extra kostnad utöver räntan. Men det finns sätt att komma undan amortering och göra ditt lån billigare.

Gör smarta val – jämför lån och lite annat

Du kan göra det lättare för dig själv och din ekonomi genom vissa val när det gäller ditt lån. Det är viktigt att se till att du får möjligheten att betala tillbaka lite i taget på lånet. Detta gör du genom att jämföra lån och välja den långivare där du får den lägsta effektiva räntan.

Det här ska du tänka på innan du lånar:

  • Jämför lån och se var du får lägst ränta
  • Om ni är två som lånar kan ni få bättre villkor tack vare högre gemensam inkomst
  • Gamla krediter i form av t. ex kreditkort riskerar öka räntan – gör dig av med dem
  • Se till att läsa igenom villkoren för lånet noga, särskilt för snabba lån på nätet
  • Försök samla dina lån i ett större, billigare privatlån

Slippa amortering – går det?

Amortering utöver ränta kan tillsammans bli höga summor att betala. Det finns ibland möjlighet att slippa amorteringskravet och istället skjuta upp återbetalningen under en tid.

I ett amorteringsfritt lån kommer oftast du och banken överens om en viss tidsperiod som de lånade pengarna ska vara fria från avbetalning. Om du till exempel tar ett bolån för att köpa ett hus betalar du ränta som vanligt under tiden, men betalar inte av något av ditt lån förrän den tiden som ni kommit överens om har passerat. Ofta är det då läge att sälja huset och betala hela amorteringen på det viset.

Ett amorteringsfritt lån gör alltså att månadskostnaden blir billigare. Du betalar ränta, men slipper betala av på lånet. Det kan vara en fördel om du befinner dig i en situation där din ekonomi inte är så stabil i nuläget, men du vet om att du kommer ha råd att betala tillbaka skulden i framtiden.

Fördelar och nackdelar med amorteringsfritt lån

Nackdelen med ett amorteringsfritt lån är att det riskerar bli dyrare för dig i slutändan. Med ett vanligt lån betalar du av en del av beloppet regelbundet. Räntan som du betalar är procentuell och baseras på den totala skulden. Allt eftersom din skuld blir mindre så betalar du också mindre i ränta. Utan amortering kommer det inte ske, utan kostnaden för räntan förblir lika hög genom hela låneperioden.

Om din ekonomi känns ansträngd

Som vi nämnde förut kan amorteringsfritt lån vara en bra idé om din ekonomi känns ansträngd och din inkomst kanske är lägre än normalt. Fördelen är då att du kan skjuta upp kostnader tills du tjänat ihop pengar igen.

Vilket alternativ passar mig bäst?

Vilken typ av lån du väljer beror på din situation och vad som passar dig bäst. Om du bestämmer dig för ett lån utan amortering, se då till att till exempel huset du tagit amorteringsfritt bolån för inte riskerar att minska i värde till dess att det ska säljas och du måste betala tillbaka lånet. Tänk även på de här sakerna innan du bestämmer dig:

Hur du tror din ekonomi ser ut i framtiden jämfört med nu Betalar du hellre mer totalt i slutändan för att minska månadskostnaden… …Eller har du råd att betala mer per månad för att minska räntan och totalkostnaden?

Uppdaterad: oktober 6, 2021

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Få svar från upp till 38 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Kvinna 41 år
153 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
8.25 %
Befintlig ränta
4.08 %
Ny ränta
769 kr/mån
Sänkt kostnad
Man 52 år
430 000 kr
Lånebelopp
7 st
Erbjudanden
7.01 %
Befintlig ränta
5.77 %
Ny ränta
2 158 kr/mån
Sänkt kostnad
Kvinna 52 år
155 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
9.28 %
Befintlig ränta
3.39 %
Ny ränta
2 169 kr/mån
Sänkt kostnad

Behöver du hjälp över telefon?

Ansök online på några minuter. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Jag har en annan fråga