Vi är Enklare

Kort sagt så är vi är en låne- och försäkringsförmedlare. Det innebär att vi själva inte lånar ut pengar, utan vi agerar hjälpande hand till de kunder som vill hitta det bästa låneerbjudandet på marknaden.


Att ta ett lån kan kännas både svårt och frustrerande. Hur skiljer man på ett bra lån från ett mindre bra lån? Enligt vår uppfattning fanns det en avsaknad av en aktör på marknaden som genom vägledning och smarta tekniska lösningar hjälper kunder att på ett Enklare sätt jämföra lån. Vi jämför ju andra produkter och tjänster, så varför inte dina lån? Med den insikten föddes Enklare.

Bank- och lånebranschen har allt för länge präglats av stängda dörrar och komplexa ord och processer - det vill vi förändra. Vi vill med vår tjänst göra det här med att ta lån lite Enklare. Vår vision är att ta lån ska vara rättvist och öppet för alla människor i Sverige. Och vi jobbar varje dag för att uppnå detta genom personlig och hängiven rådgivning - via samtal eller digitalt - för att du ska få en bättre vardagsekonomi.

Men, hur kan det vara gratis?
Jo, så här funkar vår affärsmodell.

Illustration #1

Du ansöker om ett lån och väljer ett som passar dig

Illustration #2

Vi förser då banken med en nöjd och glad kund (det är du)

Illustration #3

Banken betalar oss en ersättning för att vi hjälpt dem att få en bra kund

Nedan kommer lite information som vi tycker är viktig att vi har öppet och tillgängligt för våra kunder.

Samarbete med UC

Genom ett speciellt samarbete med UC tar vi endast en kreditupplysning på dig som alla de långivare som Enklare samarbetar med kan ta del utav. På så sätt bevaras din kreditvärdighet samtidigt som du får ränteerbjudanden från flera olika långivare.

Tillsyn av Finansinspektionen

För att få bedriva låne- och försäkringsförmedling krävs tillstånd av Finansinspektionen. Vi står under tillsyn av finansinspektionen och innehar godkänt tillstånd för att få bedriva konsumentkreditförmedling samt försäkringsförmedling. För mer information om våra tillstånd besök fi.se och sök på oss i företagsregistret.

Vi tar ansvar

För oss på Enklare är det viktigt att varje kund som har varit i kontakt med oss ska förstå innebörden av sin lånesituation och hur den påverkar ekonomin. Bättre kunskap leder till en ökad möjlighet att få bra lånevillkor både på kort och lång sikt. Vår ambition är att skapa en långsiktig kundrelation för att du ska känna dig trygg med din privatekonomi och ha rätt lånevillkor.

Vad sker efter att en låneansökan gjorts?

Efter att du har skickat in en låneansökan skickar vi information till våra samarbetspartners (UC, långivare och banker). Därefter återkommer dem med de villkor som de kan erbjuda dig. Du kan sedan logga in och se alla förslagen från långivarna. Om något passar dig kan du välja att få det hemskickat direkt från banken i ett skuldebrev eller signera digitalt med Bank-ID. UC AB (Upplysningscentralen) ägs huvudsakligen av Sveriges största banker och har bl.a. all information om lån, krediter, betalningsanmärkningar och antal tidigare kreditupplysningar.

För dig som är medsökande

Det är vanligt att man tar med sin partner som medsökande när man gör en låneansökan, då man har större chans att få bättre villkor från långivarna när man är två personer som delar på lånet eftersom man har än starkare betalningsförmåga och lägre risk.

Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdigheten är din förmåga att betala dina skulder (exempelvis lån). En hög kreditvärdighet innebär att det är en låg risk för att du inte kan betala dina kostnader.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditgivare, exempelvis en bank, behöver ett underlag för att kunna bedöma huruvida de ska bevilja dig kredit eller ej. Utgångspunkten i en kreditupplysning är att bedöma kreditvärdigheten, då denna bygger på principen att det är lägre risk att ge kredit till en person som har skött sin ekonom än en person som misskött ekonomin. En kreditupplysning bedömer en person eller företags ekonomiska förhållanden.

Vad innebär det att en kreditupplysning görs på mig?

För att kunna göra en lånejämförelse måste Enklare och våra långivare säkerställa informationen om dina ekonomiska förhållanden. Det innebär att vi undersöker inkomst under de senaste två åren, äktenskapsförhållande, fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar, kredit- förfrågningar, skulder hos Kronofogden och nuvarande krediter. Kreditbetyget kan påverkas negativt av att en kreditupplysning görs, framförallt om du gjort flera kreditupplysningar under en kort period. För att bibehålla en god kreditvärdighet är det viktigt att beakta faktorer som skälet till att en kreditupplysning görs och antalet gjorda kreditupplysningar under en viss tid. När en kreditupplysning görs syns den i 12 månader och en betalningsanmärkning syns i 36 månader efter att skulden är avbetalad. Ett skuldsaldo hos Kronofogden syns i 36 månader efter att skulden är avbetalad.

Kan jag jämföra långivare själv utan att använda en låneförmedlare?

Det går inte att jämföra långivare själv på samma effektiva sätt som om du använder en låneförmedlare (exempelvis Enklare). När du jämför långivare själv utan en låneförmedlare så registreras det en kreditupplysning hos varje långivare du gör en ansökan hos. Det leder till att du snabbt tappar kreditvärdighet och får sämre erbjudande från långivarna.

Vad är fördelen med att använda en låneförmedlare när jag ska låna pengar?

Fördelarna att använda sig av en låneförmedlare när du ska ta lån är många. Det är gratis, det är ej bindande, du får erbjudande från flera långivare samtidigt, det registreras enbart en kreditupplysning, du slipper själv föra kontakten med långivarna. Sen att det går snabbt och smidigt också är en bonus!

Varför har jag fått brev från UC?

I samband med att du gör gör en låneansökan hos Enklare så registreras det en kreditupplysning. Du kommer att få hem brev från flera långivare som vill visa att de har tagit del av dina uppgifter, men det är enbart en kreditupplysning som har registrerats.

Vad är en Omfrågandekopia?

Enligt lag omfattas alla kreditgivare (exempelvis banker) av kreditupplysningslagen. Enligt kreditupplysningslagen ska en privatperson eller företag få en kopia, "Omfrågandekopia", på kreditupplysningen som gjorts på begäran av en kreditgivare eller någon annan. Det betyder att så fort en kreditupplysning har gjorts ska man få en kopia på kreditupplysningen och det är denna kopia som kallas för ”Omfrågandekopia”. Ett vanligt missförstånd är att förväxla omfrågandekopia med kreditupplysning. Därför är det viktigt att förstå att när vi gör en kreditupplysning för att kunna jämföra och se om vi kan hjälpa dig att förbättra dina lånevillkor så gör vi endast en kreditupplysning. Då vi samarbetar med flera banker och långivare kan detta leda till att bankerna och långivarna skickar ut en omfrågandekopia per bank/långivare vilket kan resultera i att du fått hem flera omfrågandekopior.

Är jag bunden till något efter jag har gjort en ansökan?

Nej, du är aldrig bunden till att teckna ett lån genom Enklare. Tycker du att något av låneförslagen som presenteras låter intressant så får du lånehandlingarna hemskickade och kan ta ditt beslut i lugn och ro.

Måste jag byta bank?

Nej, du behöver aldrig byta bank när du jämför lån genom Enklare. Du kan behålla lönekonton, sparkonton, bolån etc. hos din nuvarande bank. Det är helt upp till dig att besluta om du vill byta bank.

Vilken ränta får jag när jag ska låna pengar?

Din ränta på lånet sätts individuellt och bestäms av långivaren beroende på din kreditvärdighet. För att få reda på vilken ränta och vilka villkor du kan få måste du först göra en ansökan och en kreditupplysning. När det är gjort så kan vi ge dig besked om hur stort lån och vilken ränta du har blivit beviljad.

Får jag bättre villkor med en medsökande när jag ska låna pengar?

Genom att inkludera en medsökande i din låneansökan så ökar chanserna att ni blir beviljade ett lån till bättre villkor. Detta grundar sig i att ni då är två personer som delar på låneansvaret och er betalningsförmåga att betala lånet ökar.

Kan jag lösa mitt lån i förtid?

Ja, du får när som helst betala av ditt lån och det uppstår heller inga extrakostnader när du gör en så kallad förtidsinlösen av ditt lån.

Kan jag göra extra inbetalningar på mitt lån?

Ja, du får när som helst göra så kallade extraamorteringar på ditt lån. Det tillkommer heller inga avgifter när du gör en extraamortering.

Tillkommer det några kostnader när jag löser bort och samlar lån?

Nej, på vanliga privatlån, kreditkort eller avbetalningar så uppstår det inga extra kostnader när du löser bort och samlar lån. Det beror på att denna typ av lån har en rörlig ränta och du har fri amorteringsrätt. När du gör en slutamortering på ditt lån så betalar du endast ränta fram till datumet för din inbetalning.

Vad kan jag få för månadskostnad på mitt lån?

Månadskostnaden varierar beroende på hur stort lånet är, vad räntan är och vilken återbetalningstid lånet är upplagt på. Det går därför inte att veta vilken månadskostnad du får på ditt lån förrän du har skapat en lånenansökan.

Vad betyder annuitetslån?

Annuitetslån är en låneform där månadsbetalningen är densamma varje månad tills lånet är återbetalt. I takt med att räntekostnaden i kronor blir lägre så ökar amorteringen.

Vad betyder rak amortering?

Rak amortering är en låneform där amorteringen är densamma varje månad tills lånet är återbetalt. Ett lån med rak amortering har en sjunkande månadsbetalning.

Vad betyder nominell ränta?

Nominell ränta är ett uttryck som beskriver vilken räntesats som långivaren tar ut när du ska låna pengar.

Vad betyder effektiv ränta?

Effektiv ränta är ett uttryck som exempelvis även inkluderar tillkommande avgifter tillsammans med den räntekostnad långivaren tar ut när du ska låna pengar.

Kan jag lösa billånet jag tar via Enklare i förtid?

Ja, på lån som förmedlas genom Enklare gäller fri amorteringsrätt vilket innebär att du när som helst får betala av hela ditt lån.

Hur kan det vara kostnadsfritt att låna pengar genom Enklare?

Hos Enklare är det alltid gratis att se över sin lånesituation. Om vi hittar ett bättre lån åt dig så får vi en ersättning från den långivare eller bank som tillhandahåller lånet. Oavsett om du väljer att ta erbjudandet eller inte så tar vi på Enklare aldrig ut en kostnad av dig som kund.

Påverkas min kreditvärdighet när jag lånar pengar genom Enklare?

När du jämför flera långivares räntor genom Enklare så registreras det enbart en kreditupplysning som långivarna får dela på. Det innebär att du får flera förslag från långivarna samtidigt som det bara registreras en kreditupplysning för att minimera påverkan på din kreditvärdighet. Det går både snabbt och är fördelaktigt för din kreditvärdighet att ta lån genom Enklare.

Vilka långivare samarbetar Enklare med?

Enklare samarbetar med några av de mest konkurrenskraftiga långivarna på lånemarknaden. Vi samarbetar med såväl större banker som mindre långivare för att öka chanserna att du ska få ett bra lån.

Tar jag några beslut när jag ska låna pengar genom Enklare?

Nej, du behöver aldrig fatta några avgörande beslut över telefon eller på hemsidan när du tar lån genom Enklare. Om vi kan hitta ett nytt lån med förbättrade villkor så skickas det hem till dig, alternativt så får du tillgång till detta elektronisk, så att du kan läsa igenom allt innan du tar några beslut.

Kan jag ta ett nytt lån genom Enklare?

Ja, utöver att samla dina lån och krediter så kan Enklare även hjälpa dig att ta ett nytt lån. Vi jämför långivarnas räntor och går tillsammans med dig igenom låneförslagen.

Hur lång tid tar det att få svar från långivarna när jag ska låna pengar?

Vanligtvis tar det inte mer än 24 timmar innan alla långivare som vi samarbetar med har svarat med sina låneerbjudanden.

Kan jag låna pengar om jag har en betalningsanmärkning?

Ja, Enklare samarbetar med några långivare som kan bevilja lån till dig om du har en betalningsanmärkning eller skuld till Kronofogden.

Vilket är det högsta beloppet jag kan låna genom Enklare?

För tillfället är 500 000 kronor det högsta lånebeloppet du kan bli beviljad när du lånar pengar genom Enklare.

Vilka lån kan jag få hjälp med att samla?

Hos Enklare kan du få hjälp med bl.a. att samla billån, fordonslån, privatlån, krediter, avbetalningar och topplån.

Grundkrav för att ansöka om lån genom Enklare:

  • Fyllt 18 år
  • Årsinkomst överstigande 120 000 kr
  • Folkbokförd och skriven i Sverige
Kan jag ta ett billån utan kontantinsats genom Enklare?

Ja, samtliga lån som förmedlas av Enklare är privatlån utan säkerhet, du kan använda privatlånet till i princip vad som helst t.ex. som ett billån.

Kan jag låna pengar till en bil?

Ja, du kan låna pengar till i princip vad som helst genom Enklare. Lån som Enklare förmedlar är privatlån utan säkerhet som du kan använda som t.ex. ett billån.

Vad täcker Trygghetsförsäkringen för?

Enklare Trygghetsförsäkring ger ersättning för ofrivillig arbetslöshet, arbetsoförmåga (t.ex. sjukskrivning) samt vid vård av nära anhörig samt skydd vid ID-stöld.

Vilket försäkringsbolag erbjuder försäkringen?

Försäkringen tecknas vid Gjensidige Försäkringar, ett av nordens ledande försäkringsbolag. De har funnits sedan 1800-talet och är Norges största försäkringsbolag. Du kan läsa mer på https://www.gjensidige.se.

Vad är skillnaden mellan ett låneskydd och Enklare Trygghetsförsäkring?

Låneskydd är bundna till specifika lån och är en helt annan typ av försäkring än Enklare Trygghetsförsäkring. Trygghetsförsäkringen är en kostnadsförsäkring vilket innebär att pengarna kan användas till de utgifter du själv tycker är viktigast, därtill inkluderar Enklare Trygghetsförsäkring även ett skydd vid ID-stöld.

Avslutas försäkringen när jag löser bort lånet?

Tack vare att Enklare Trygghetsförsäkring står obunden till lån kan den med fördel behållas även efter att man betalat av sina skulder. Ersättningen får du använda till vad du vill.

Varför betalar jag mer första månaden?

Försäkringar betalas ofta i förskott vilket gör att första betalningen alltid blir lite större. Du betalar för de kvarvarande dagarna av månaden du tecknade försäkringen, men också för hela nästkommande månad. Du betalar alltså inte mer än du ska utan det beror på att du slipper betala direkt vid tecknande.

Varför sker en separat dragning?

Det beror på att försäkringen inte är bunden till lånet utan kan användas till att betala vilka utgifter du än har.

Vad innebär kvalificeringsperiod?

Den period som försäkringstagaren måste ha haft försäkringen (betalat försäkringen) för att den därefter skall gälla i händelse av ofrivillig arbetslöshet eller hel arbetsoförmåga. För ofrivillig arbetslöshet är kvalificeringsperioden 90 dagar och för hel arbetsoförmåga är kvalificeringsperioden 30 dagar. För skyddet vid ID-stöld är det ingen kvalificeringsperiod vilket betyder att det träder i kraft omgående efter tecknandet av försäkringen.

Vad innebär karensperiod?

Karens-perioden – kan jämföras med en självrisk - räknas från dagen för arbetslösheten eller arbetsoförmågan och är 30 dagar i båda fallen. Arbetslösheten eller arbetsoförmågan måste således överstiga 30 dagar innan ersättning kan lämnas. Ersättningen betalas från dag 31 efter karens-perioden. Övriga frågor För övriga frågor kan du läsa Försäkringsvillkoren eller ringa in till 0770 - 33 07 77

Vad täcker Olycksfallsförsäkringen för?

Försäkringen ger ersättning för olycksfall. Exempel på olycksfall är om du skulle ramla med cykeln eller bli påkörd av en bil vilket leder till att du skadar dig, bryter ett ben eller skadar dina tänder eller liknande. Försäkringen ger ett ekonomiskt skydd om du drabbas invaliditet, exempelvis ett brutet ben och täcker också relaterade kostnader. Försäkringen gäller helt utan självrisk.

Vad menas med ett olycksfall?

Med olycksfall menas en kroppsskada som du drabbats av ofrivilligt och genom en plötslig, oförutsedd, yttre händelse. Exempelvis skulle det kunna vara ett olycksfall om du blir påkörd av ett fordon och skadar dig eller om du blir knuffad och skadar dig.

Kan jag inkludera hela min familj i olycksfallsförsäkringen?

Ja! Hela familjen kan täckas av Enklares Olycksfallsförsäkring – Familj. Den går att teckna själv (en vuxen), i par (två vuxna) och givetvis kan du inkludera dina barn i försäkringen.

Var gäller försäkringen?

Försäkringen gäller inom Norden. Utanför Norden gäller försäkringen medicinsk invaliditet och dödsfall. Försäkringen täcker inte olycksfall som skett under en vistelse som varat minst ett år utanför Sverige.

När gäller försäkringen?

Försäkringen gäller direkt efter att du har tecknat försäkringen och löper på månadsvis.

Vilket försäkringsbolag erbjuder försäkringen?

Försäkringen tecknas vid Gjensidige Försäkringar, ett av nordens ledande försäkringsbolag. De har funnits i över 200 år och är Norges största försäkringsbolag. Du kan läsa mer på Gjensidiges hemsida.

Vad är skillnaden mellan Enklares Trygghetsförsäkring och Olycksfallsförsäkring?

Enklare Trygghetsförsäkring är en försäkring som täcker kostnader i upp till ett år om du blir sjuk, arbetslös eller tar hand om en nära anhörig. Försäkringen hjälper även till för om du blir utsatt för ID-stöld. Du får då en löpande månadsersättning i upp till 12 månader. Ersättningen varierar mellan 1 000 kr och 10 000 kr beroende på vilken premie du har valt.

        Enklare Olycksfallsförsäkring – Familj är en försäkring som hjälper till ekonomiskt om du eller någon i din familj exempelvis skulle få en nedsatt kroppsfunktion, exempelvis bestående värk eller men från ett olycksfall. Försäkringen täcker även om du får en kroppsskada orsakad av solsting, värmeslag, förfrysning eller smitta p.g.a. fästingbett. Vid svårare typ av invaliditet ger försäkringen extra ersättning. Försäkringen täcker även tandskadekostnader, hjälpmedelskostnader, läkekostnader och akutvårdsersättning m.m. Ersättningen är upp till 2 000 000 kr för vuxna och 1 000 000 kr för barn.
Varför betalar jag mer första månaden?

Försäkringar betalas ofta i förskott. Detta betyder att den första betalningen alltid blir lite större då du betalar för de kvarvarande dagarna av månaden du tecknade försäkringen, men också för hela nästkommande månad.

Måste jag lämna in en hälsodeklaration?

Nej, för att teckna Enklare Olycksfallsförsäkring – Familj behöver du inte göra en hälsodeklaration! Tecknar du försäkringen idag börjar den gälla omgående