Låna till fritidshus

Tänk dig att sitta på din egen veranda med fåglarna kvittrande i tallarna och en kopp gott kaffe stående på bordet framför dig. Tyst, stilla och ett stenkast från stranden. Vem hade inte velat ha det så på semestern?

Att äga ett fritidshus kan för många kännas som en ouppnåelig dröm – men det behöver inte vara så. Ett fritidshus måste precis som vilket annat hus som helst underhållas, vilket kan vara bra att komma ihåg när man står på trappen till drömkåken. Låt oss kika lite på saker som du behöver ha koll på.

Att låna till ett fritidshus är som ett vanligt bolån

När du ansöker om ett lån till ett fritidshus eller fritidshus bedöms du på samma sätt som om du skulle låna till en ny permanentbostad. Du måste alltså ha 15% i kontantinsats och du måste kunna amortera enligt de nya amorteringsreglerna om belåningen överstiger 50%. Fördelen gällande fritidshus eller fritidshus är att de oftast är billigare vilket gör att du kan komma undan med en ganska låg belåningsgrad om du väljer rätt hus i rätt område.

Glöm inte besiktningen!

Det många kanske glömmer vid köp av fritidshus är att det är klokt att besikta huset – även om du bara ska bo där några månader per år. En hel del av de vanligaste felen kan du kanske upptäcka själv, men det är ändå klokt att ta hjälp av ett besiktningsföretag som får gå igenom allt innan ni skriver papper. Tråkigheter som vattenskador eller hussvamp kan lätt göra drömkåken till ett mardrömshus.

Räkna ut underhållskostnaderna

Ett hus kostar pengar året om – oavsett om du är där eller inte. Glöm inte att fundera över de kostnader som fritidshuset för med sig såsom vatten, el, sophämtning, uppvärmning m.m. Kanske kan du stänga huset på vintern och sätta det i ”sparläge”? I vissa fall kanske det räcker med en inomhustemperatur på 10-15 grader när ni inte är där för att huset ska klara sig från frostskador. Om du däremot vet med dig att du kommer att vara där mycket på vintern är det klokt att ta med de ökade uppvärmningskostnaderna i din kalkyl från början.

Kan du hyra ut ditt fritidshus?

Om du har ett fritidshus som ligger i ett område som många gärna besöker kan det vara värt att fundera över att hyra ut huset i perioder då du inte är där. Ett hus som ligger mitt i ett område med många sevärdheter kan ge ett ganska bra tillskott till drift- och lånekostnader om du kan tänka dig att ha andra boende i huset. Det du behöver fundera över är dock om du tycker att det är värt risken då uthyrning gör att huset slits mer och kanske behöver renoveras oftare än om det stod tomt. Tänk att du exempelvis är i ditt hus under 5 veckor per år – du har då 47 veckor kvar per år då ditt hus står outnyttjat. Kan du hyra ut huset för 3000 kr/vecka under 10 veckor har du 30 000 kr i ”bidrag” till vad huset kostar dig. Smart, eller hur?

Pantbrev och lagfart

Två poster du inte får glömma bort när du räknar på ditt framtida drömhus är pantbrev och lagfartsavgift. Har du tur finns det redan pantbrev uttagna i fastigheten och du behöver då kanske inte teckna fler. Har du otur är huset helt obelånat och du får betala hela pantbrevsavgiften på 2% av det lånade beloppet. Lagfartskostnaden uppgår till 1,5% av köpesumman och tas alltid ut av en ny ägare till en fastighet. Så fort du hittat ett hus som du tycker verkar vara det du letar efter är det därför dags att räkna på om huset är en bra affär.

Att välja fritidshus - Läget, läget, läget!

När det gäller fritidshus bör du komma ihåg att det viktigaste för hur ditt hus kommer att behålla sitt värde är vart det ligger – alltså läget. Ett strandnära hus inte allt för långt bort från storstäder och annat kommer att kosta mer, men behåller troligen sitt värde över tid. Ett mer avlägset hus kan i värsta fall sjunka i värde. Fast – när det gäller fritidshus handlar det kanske mer om en annan sak… Är det hit du kommer när du kommer ”hem”?

Önskat lån
Lånetid
Kostnad ca. 2 190 kr/mån
Syfte med lån
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 225 000:-, rörlig ränta 5.95%, uppläggskostnad 0:-, aviavgift 0:-, ger en effektiv ränta på 6.12 %. Totalt belopp att återbetala 315 338:-. 144 avbetalningar. Räntekostnad 90 338:-. Individuell ränta varierar från 2.95 - 29.5% med effektiv ränta från 2.99 - 33.83%. Återbetalningstid 1-20 år.
Telefon
Om du vill veta mer om vad vi kan göra för dig och din ekonomi, skriv ditt telefonnummer här så ringer en av våra rådgivare upp dig.
Mail
Om du vill få information om räntekostnader, hur du kan förbättra din privatekonomi eller ta del av ekonominyheter - skriv din mailadress här
Ett urval av våra samarbetspartners
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med bara en kreditupplysning.
Ansök
Logga in
Logga in och se dina bud på sidan Min ansökan