Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Lösa lån - bli skuldfri snabbare genom att lösa dina lån

en person som löser sina lån

Vad innebär det att lösa lån och krediter?

Att lösa ett lån innebär att man betalar tillbaka hela det återstående lånebeloppet till långivaren på en gång. Det kan göras antingen genom att betala av hela beloppet med egna medel eller genom att ta ett nytt lån för att betala av det, ett så kallat samlingslån

När du tar ett lån har du en avbetalningsplan, som visar det belopp du ska betala tillbaka på ditt lån varje månad. Avbetalningsplanen brukar vanligtvis sträcka sig över flera år, beroende på hur stort lånebelopp du tar. För att få vardagsekonomin att gå ihop kan det ibland krävas att ha en längre avbetalningstid, men om du har en hög ränta kan det vara en god idé att se över möjligheterna för att lösa ditt lån i förtid. På Enklare hjälper vi dig att lösa dina lån med ett nytt samlingslån. 

Varför är det fördelaktigt att lösa lån? - Få en bättre ränta

Alla lån kommer med ränta, och små lån och krediter kommer ofta med höga tillkommande avgifter. När du löser dina lån i förtid undviker du att betala onödigt mycket räntekostnader och avgifter, vilket är ett bra sätt för att få mer pengar i plånboken.

Ett alternativ till att lösa lånet genom att betala av hela lånebeloppet, är att betala av det med ett samlingslån. Om du har flera små lån kan du ofta få bättre villkor och ränta om du samlar alla lån i ett gemensamt samlingslån. Med bättre villkor kommer även en lägre månadskostnad, vilket gör att du kan betala av ditt lån snabbare och på så sätt bli skuldfri.

Genom att lösa dina lån med ett samlingslån kan du:

Finns det några nackdelar med att lösa lån i förtid?

Vissa långivare kan ta ut en avgift för förtidsbetalning eller en ränteskillnadsersättning om du betalar av ditt lån i förtid. Denna avgift kan i vissa fall vara hög, och äta upp en del av besparingen som du annars skulle fått genom att lösa lånet i förtid. Enligt konsumentkreditlagen kan du lösa ett lån när du vill, men om lånet har en fast ränta, kan banken ta ut en avgift för att lösa lånet i förtid, en ränteskillnadsersättning. 

För att kunna lösa ett lån i förtid kan det också krävas en stor buffert med pengar, beroende på storleken på ditt lån. Om du har tillräckligt med pengar för att betala av ditt lån utan att det går ut över din vardagsekonomi är det en bra strategi, men om du inte har det är det bättre att avvakta. Även om du inte har möjlighet att lösa hela lånet i förtid, är det bra att betala av större delar av det i omgångar. För varje avbetalning du gör har du ett mindre lån kvar att betala av, vilket gör att du också får lägre ränta. En lägre ränta ger mer pengar i plånboken, vilket i sin tur gör att du kan betala av lånet i en snabbare takt. 

Så löser du lån med Enklare

För att lösa ett lån kan du antingen spara ihop pengarna och betala av lånet, eller så kan du lösa det genom att ta ett nytt samlingslån. Att ta ett nytt lån för att betala ett befintligt lån kan låta fel, men i många fall kan det faktiskt sänka din månadskostnad och ge dig bättre villkor. Om du är osäker på vad som är bäst för dig och din privatekonomi kan du vända dig till våra rådgivare via antingen mail eller telefon! Så här löser du dina lån med Enklare, steg för steg:

1. Skicka in en ansökan om ett samlingslån

Det första steget mot att lösa dina lån är att skicka in en ansökan om ett samlingslån. Ansökan tar bara några minuter, där du fyller i uppgifter om önskat lånebelopp, löptid, om du söker tillsammans med medsökande och kontaktuppgifter. När du skickat in din ansökan går den automatiskt vidare till alla 37 långivare vi samarbetar med, och du kan inom några minuter i inloggat läge på Mina sidor se alla dina erbjudanden.

2. Jämför flera långivare när du ska lösa dina lån

Vi samarbetar med 37 olika långivare och banker och tar endast en UC i samband med att du skickar in din ansökan. Efter inskickad ansökan kommer du inom kort hitta alla dina erbjudanden på Mina sidor. Gå igenom alternativen i lugn och ro, och se vilka erbjudanden som ger dig bättre villkor och lägre ränta än dina befintliga lån som du vill lösa. 

3. Signera och lös dina lån

När du hittar ett lån som sänker din nuvarande ränta och månadskostnad som du vill acceptera, återstår bara signering som du tryggt kan göra med BankID. Inom några dagar har du pengarna på kontot, och kan då lösa dina gamla lån med ditt nya samlingslån.

Uppdaterad: maj 12, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar om att lösa lån: