Nya amorteringskrav – En anledning att se över sin ekonomi

Det nya amorteringskraven gör klart att det är viktigare nu än någonsin att se över både sina lån och sitt sparande. Buffertsparande, bosparande, pensionen, privatlån och bostadslån är alla viktiga delar av din ekonomi. Genom att ha kontroll på ekonomin kan du ge dig själv bättre förutsättningar den dagen du vill eller behöver hitta nytt boende. Oavsett sparbehov så behöver du ha rätt sparform så att dina pengar kan växa med optimala förutsättningar.

Bolån och att vara trogen sin bank

Hur ska du då tänka gällande ditt bostadslån? Generellt så bör du sträva efter att få den bästa räntan då ränteutgifter ofta är en tung post i din boendekostnad. Nu när räntan är historiskt låg kan det vara klokt att binda sin boränta – hur länge och om du ska binda räntan beror dock på hur pass känslig din ekonomi är för variationer. Det som är bra att veta är att befintliga bolån som flyttas till ny bank inte omfattas av amorteringskraven som gäller från 2016, så var inte rädd för att konkurrensutsätta din nuvarande bank. Samlar du både sparande, bolån, lönekonto och pension hos samma bank kan du få bra rabatter – men var medveten om att du kanske får ännu bättre deal om du har tid och ork att förhandla varje del för sig. Har du råd och möjlighet är det klokt att amortera för att få ner både ränta och total belåningsgrad.

Sparande till den bistra vintern

Hur du ska spara och till vad styr vilken typ av sparande du ska satsa på. Behöver du ha pengarna lätt tillgängliga, till exempel när du buffertsparar, är det klokt att välja ett sparkonto med fria uttag. Räntan är visserligen ofta något lägre, men du betalar inget extra den dagen pengarna behövs. Gäller det pengar för framtida investeringar i hus eller liknande och du dessutom är intresserad av att hålla lite koll på dina pengar så kan ett investeringssparkonto (ISK) vara något för dig. Via ett ISK kan du investera dina pengar i fonder och aktier.

Skatta nu eller senare?

Med en ISK så skattar du en summa varje år och behöver inte skatta något den dagen du vill ta ut dina sparade pengar från kontot. Du kan även välja att spara direkt i aktier eller fonder, men då ska man komma ihåg att du måste skatta på vinsten den dagen du vill ta ut dina pengar. Vad som passar just dig bäst beror på om du är en aktiv eller passiv sparare.

1-2 månadslöner i buffert

En bra utgångspunkt är att börja med en buffert om ca 1-2 månadslöner som du kan använda om något akut uppstår – t.ex. sjukskrivning eller arbetslöshet. Äger du lägenhet, hus eller bil bör du även spara så att du vet att du har pengar till mindre renoveringar eller till självrisk för försäkringarna.

En del som ofta glöms bort är pensionen. Ju tidigare du börjar spara till den, desto större utväxling får du per investerad krona. Till en början kan summan vara låg – men öka gärna på denna del när du blir äldre och kanske inte har barn och hus att ta hand om.

Kom ihåg, det du skördar får du så – det gäller även din ekonomi!

Truspilot
Önskat lån
Lånetid
Kostnad ca. 2 493 kr/mån
Vill du samla lån?
Civilstånd
Civilstånd
Barn under 18 år i hushållet
Boendeform
Anställningsform
Månadslön före skatt
Pensionär sedan

Kontaktuppgifter
Mobilnummer
E-post
Personnummer
Personnummer
Är du svensk medborgare?
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 350 000:-, rörlig ränta 6.51%, uppläggningskostnad 350:-, aviavgift 29:-, ger en effektiv ränta på 6.90 %. Totalt belopp att återbetala 509 759:-. Månadskostnad 3 538:- fördelat på 144 avbetalningar. Räntekostnad + avgifter 159 759:-. Individuell ränta varierar. Uppdaterat 2021-03-11.
Tryggt och säkert med BankID
Telefon
Om du vill veta mer om vad vi kan göra för dig och din ekonomi, skriv ditt telefonnummer här så ringer en av våra rådgivare upp dig.
Mail
Om du vill få information om räntekostnader, hur du kan förbättra din privatekonomi eller ta del av ekonominyheter - skriv din mailadress här
Ett urval av våra samarbetspartners
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med bara en kreditupplysning.
Ansök
Logga in
Logga in och se dina bud på sidan Min ansökan