Budgetkalkyl - Sätt upp en budget och få stenkoll på din ekonomi

En tjej som gör en budgetkalkyl

Vad är en budgetkalkyl och varför är det bra?

En budgetkalkyl är en uppställning över dina inkomster och utgifter som ger dig koll på din ekonomi. Med en tydlig hushållskalkyl får du en bra bild över hur din ekonomiska situation ser ut idag, och hur den kan se ut i framtiden om du håller dig till din uppsatta budget.

En budgetkalkyl är bra av flera anledningar. Dels får du en tydlig överblick över din nuvarande ekonomi, men du ser också vilket utrymme du har i din ekonomi. Det är svårt att förbättra något man inte har koll på, men med en tydlig budget är blir det enklare att planera sin ekonomi och identifiera områden där du kan öka ditt sparande. En bra förutsättning för ett hållbart sparande är att sätta upp en realistisk budgetkalkyl. Att spara pengar blir så mycket lättare (och roligare) om man har koll på sin ekonomi! 

Så gör du en budget

Att göra en budget och sätta upp en budgetkalkyl kan låta krångligt, men det är faktiskt väldigt enkelt. Det handlar i grunden om att sammanställa dina inkomster och utgifter. Med en budgetkalkyl får du inte bara koll på din nuvarande ekonomiska situation, utan kan även se hur den skulle förändras om dina utgifter eller inkomster skulle ändras. Om du exempelvis vill göra ett större köp som en bil eller om du står i begrepp att ta ett lån, är det utmärkt att sätta upp en budgetkalkyl för att tydligt se vilken påverkan köpet eller lånet skulle ha på din ekonomi. 

Kalkylblad som Microsoft excel eller Google sheet fungerar jättebra som verktyg för att sätta upp din kalkyl, men det finns även färdiga mallar på nätet som du kan använda. För att börja behöver du först samla all information om din ekonomi. 

Samla all fakta om din ekonomi

Först behöver du tydliggöra din ekonomi. Stapla upp din inkomst och räkna på dina utgifter. Ofta har man vissa fasta utgifter som hyra, mobilabonnemang och kostnad för bilen, men det finns också utgifter som det inte är lika lätt att hålla järnkoll på. Matutgifter kan exempelvis variera. För att räkna på dina månadskostnader för mer rörliga utgifter som mat eller nöjen, kan du antingen sammanställa dina utgifter de senaste månaderna genom att logga in på din bank, eller så kan du utgå från så kallade schablonkostnader.

Är du osäker på dina utgifter? Utgå från schablonkostnader

Ett schablonbelopp är en generell uppskattning som används för att kunna göra vissa beräkningar där man inte vet det exakta beloppet. När det kommer till budgetkalkylen har Konsumentverket satt upp schablonbelopp för hushållskostnader som är bra att utgå från när du gör din hushållsbudget.

Budgetkalkyl - sammanställ dina inkomster och utgifter

När du samlat all fakta om din ekonomi rörande inkomst och utgifter och har en bild över hur mycket pengar per månad du lägger på olika typer av kostnader, kan du börja sammanställa datan i ett excelark eller liknande verktyg. För att tydliggöra budgetkalkylen kan du kategorisera vanliga områden som du lägger pengar på som mat, färdmedel, avbetalningar och nöjen. 

Om du är osäker på hur dina utgifter ser ut, vill veta vad som är normala kostnader eller vet med dig att du har en ohållbar ekonomi och vill styra upp den, kan du utgå från Konsumentverkets beräknade hushållskostnader. De beräknade hushållskostnaderna är uppdelade i matkostnader, individuella kostnader som nöjen, kläder och aktiviteter samt beräknade kostnader för hushållet som helhet. Beräkningen är uppdelad i antal personer i hushållet och deras ålder. Beloppen i tabellen nedan läses som kronor per månad. Enligt de beräknade hushållskostnaderna ser budgeten ut såhär: 

Konsumentverkets tabell “Koll på pengarna - 2023” för beräknade hushållskostnader:

Tabell som visar matkostnader per åldergrupp

Tabell som visar individuella kostnader per månad (utöver mat)

Tabell som visar gemensamma kostnader för hushållet per månad

Tabell som visar summan för gemensamma kostnader

Om du vill få en bra koll på din ekonomi och hur olika ekonomiska förändringar skulle påverka dig, kan du också använda dig av Konsumentverkets budgetkalkyl. Med kalkylen får du ett helthetsgrepp om din ekonomi, och kan tydligt se statusen på din nuvarande ekonomi. 

Att utvärdera och hålla sig till sin uppsatta budget

För att budgetkalkylen ska uppfylla sitt syfte är det viktigt att du håller dig till din uppsatta hushållsbudget. Om du gör din budget i ett excelark kan du enkelt få tillgång till den även i mobilen. Det är fördelaktigt att rutinmässigt fylla i din budgetkalkyl regelbundet så att du håller koll och följer den uppsatta budgeten.

Uppdaterad: april 26, 2023

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.