Lånejämförelse

Banklån - Jämför banklån med låg ränta

Ansök om ett banklån via Enklare och jämför olika låneförslag från upp till 38 långivare. Det är helt gratis och ej bindande!
 • 36 långivare
 • 1 UC
 • Kostnadsfritt
 • Svar direkt
 • Gratis ansökan
 • Hitta bästa villkoren hos 38 långivare
Resurs Bank Ikano banken Copp Nordax Ica banken

Vad är ett banklån?

Ett banklån är ett lån som tas från antingen en bank eller någon annan typ av kreditinstitut. Det kan lösa många problem vid tillfällen när pengarna på kontot inte räcker till för de utgifter du står inför – till exempel oväntade reparationskostnader eller en resa som måste bokas omedelbart. Banklånet kan också vara en bra lösning för den som redan har tagit flera lån och nu försöker betala tillbaka dem. Det finns nämligen en möjlighet att ta ännu ett banklån och med detta lån baka ihop alla befintliga banklån till ett enda som kommer täcka alla kostnader och dessutom sänka månadskostnaderna ordentligt. Tar du ett lån via enklare hjälper vi dig att hitta det allra bästa alternativet.

Det finns olika typer av banklån

Det finns flera olika typer av banklån för olika syften. De banklån som vi på enklare förmedlar är privatlån utan säkerhet, även kallat blancolån. Ett lån utan säkerhet är ett lån där pengarna du lånar inte är bundna till något som banken kan ta som pant för lånet, ifall du inte skulle betala tillbaka pengarna. Med denna lånetyp kommer en stor flexibilitet, då du kan låna pengarna och använda de till precis vad du vill. Utöver privatlån utan säkerhet finns det andra typer av banklån, såsom:

 • Billån - Ett lån avsett för att finansiera bil eller fordon, där fordonet oftast tas som säkerhet av banken när du lånar pengarna
 • Bolån - Lån för att finansiera en bostad. Vid ett bostadslån tas lägenheten som säkerhet för lånet.
 • Företagslån - Ett typ av banklån avsett för företag.
 • Samlingslån - Ett lån där du kan samla befintliga lån och krediter till ett och samma samlingslån, och därmed sänka din totala månadskostnad.
 • Fritidslån - Lån för att finansiera utgifter relaterade till din fritid. Det kan exempelvis vara husvagnslån, båtlån, renoveringslån eller MC-lån.
 • Snabblån - Ett privatlån med snabb utbetalning. Lånetypen kommer vanligen med en något högre ränta jämförelsevis.

Hur hittar jag det bästa banklånet?

Det kan vara svårt att navigera bland alla alternativ på lånemarknaden. Vilket lån ska man välja? Vad ska man tänka på när man ansöker om lån från banken? Det du bör jämföra när du står i beaktning att ta ett banklån är de olika långivarnas lånevillkor. Vad får du för ränta på ditt banklån? Vad är den effektiva räntan på lånet? I lånevillkoren står all information kring ditt lån när det kommer till ränta, avgifter, löptid och hur du betalar tillbaka ditt lån. När du ansöker om ett lån via enklare ser du tydligt vilka lånevillkor respektive långivare erbjuder för ditt banklån.

Att välja bank när du lånar pengar

När du väl bestämt dig för att ta ett banklån kan du vända dig till enklare. Oavsett orsaken till att du vill eller behöver ta ett banklån – renovering av huset, köpa en ny bil, starta ett eget företag eller samla dina lån – kan vi hjälpa dig. Enklare är låneförmedlare och kort förklarat en mellanhand mellan dig och de banker och långivare som du potentiellt kan ta ett lån från. Med vår hjälp kommer processen att ta ett banklån inte bara bli smidigare och gå snabbare, vi kommer också finnas med dig varje steg på vägen för att hjälpa dig hitta det bästa alternativet. Med enklares hjälp kommer processen att välja bank eller långivare nämligen förenklas avsevärt då vi samarbetar med flera av de mest framstående långivarna på marknaden.

Jämför banklån innan du bestämmer dig

Att hitta det perfekta banklånet är enkelt. Det kräver bara en sak: en ordentlig jämförelse. Jämför banker och långivare, vad de erbjuder och vilken ränta de kan ge. Detta kan du antingen göra på egen hand, eller genom att vända dig till en låneförmedlare som enklare, som gör jämförelsen åt dig. Fördelen med att vända sig till en låneförmedlare istället för att göra jämförelsen själv är att vi på enklare endast tar en kreditupplysning på dig i samband med din ansökan. Om du gör jämförelsen själv tas det en kreditupplysning på dig för varje bank du ansöker från, vilket kan påverka din kreditvärdighet i framtiden. Genom att göra en jämförelse tydliggörs dina alternativ, och det blir lättare att ta beslutet om vilket banklån som är bäst när du ser låneförslag och lånevillkor tydligt listade framför dig.

Vad krävs för att ta ett banklån?

För att ansöka om ett lån via enklare gäller följande villkor:

 • Du ska vara minst 18 år fyllda
 • Du behöver ha en årsinkomst på minst 120 000 kr
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden nu eller de senaste sex månaderna
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige sen minst ett år tillbaka

Banken gör en helhetsbedömning

När du ansöker om ett banklån via enklare tas det en kreditupplysning på dig från UC. Detta görs både för din säkerhet som låntagare, men också för bankens säkerhet. Kreditupplysningen är en form av riskbedömning över hur väl dina ekonomiska förutsättningar ser ut för att du ska kunna betala tillbaka lånet inom utsatt tidsperiod. I Sverige tas det alltid en kreditupplysning på låntagaren i samband med en låneansökan. Om man sitter i en ohållbar ekonomisk situation och behöver låna pengar kan det hända att personen i fråga ansöker om ett lån trots att denne inte har den ekonomiska kapacitet som krävs för att kunna återbetala de lånade pengarna. För din egen säkerhet som låntagare tar vi därför en upplysning från UC, för att säkerställa att du inte hamnar i en oönskad ekonomisk situation.

Har du flera obetalda räkningar och betalningsanmärkningar?

Detta är något som kommer tas i beaktning inför ditt lån då en kreditupplysning kommer göras. Kreditupplysningen ger bankerna en uppfattning om hur din ekonomi ser ut och ligger till grund för de låneförslag du kommer få. Betalningsanmärkningar kan vara avgörande om långivaren anser att det inte finns en chans att du kan lösa dem, eller betala tillbaka ditt framtida lån under den angivna perioden. Vi samarbetar med ett fåtal långivare som accepterar sökande även om låntagaren har en betalningsanmärkning. Om du har betalningsanmärkningar är det en större risk för banken att låna ut pengar, och du kan därför få en något högre ränta på ditt lån.

Finns det banklån utan UC?

Det finns banklån utan UC, men det finns inte banklån i Sverige utan kreditupplysning. Om upplysningen inte tas från UpplysningsCentralen, tas den från ett annat kreditupplysningsföretag. När du ansöker om ett lån via enklare tas det endast en kreditupplysning på dig från UC, där vi jämför upp till 37 olika långivare och banker.

Vad får jag för ränta på mitt banklån?

Räntan som du får på ditt banklån sätts individuellt och baseras på den kreditupplysning vi tar på dig i samband med din låneansökan. Räntan du får sätts av de långivare och banker som vi samarbetar med, där varje långivare behandlar din ansökan individuellt och gör en egen riskbedömning baserad på kreditupplysningen. Räntan baseras också på det lånebelopp som du ansöker om samt löptiden för ditt lån och om du har några befintliga betalningsanmärkningar. Om du väljer att ansöka om ett banklån med en medsökande görs även en kreditbedömning på denna, där ni tillsammans kan få en lägre ränta då två personer står som ansvariga för att lånet kommer betalas tillbaka, vilket är en större trygghet för banken.

Så ansöker du om ett banklån

För att ansöka om ett banklån fyller du enkelt i dina uppgifter högst upp på sidan, ansökan tar endast två minuter att fylla i. Den information vi behöver från dig, förutom vissa personliga uppgifter, är ditt önskade lånebelopp, löptid och om du vill samla några befintliga krediter i samband med ditt nya lån. Du fyller även i kontaktuppgifter som telefonnummer och email. Med enklare kan du låna allt från 20 000 kr upp till 600 000 kr under en tidsperiod mellan ett till 20 år. Vi på enklare förmedlar endast privatlån (banklån utan säkerhet), vilket innebär att du kan låna till i princip vad du vill.

När får jag banklånet utbetalt?

Att ta hjälp av en låneförmedlare är att skynda på låneprocessen. När du har fyllt i de uppgifter vi behöver på vår hemsida och vi har fått din ansökan tar vi direkt kontakt med de långivare och banker som vi samarbetar med. När de har sett över ditt förslag skickar de tillbaka sina låneförslag till oss och du kan sedan logga in med e-legitimationen BankID för att ta del av dina erbjudanden. När du hittar det förslag där lånebeloppet, räntan och återbetalningstiden passar dig, signerar du förslaget digitalt med ditt BankID. Du kan också få det hemskickat i brevlådan för att skriva under det för hand. Kom ihåg att ansökan inte är bindande – om inget av förslagen passar dig, behöver du inte gå vidare med någon av dem.

Inom mindre än 24 h kan du ha gjort en ansökan, fått flera förslag på lån och fattat ett beslut om vilket lån du vill gå vidare med. Efter ytterligare 1-3 dagar, eller den tid det tar för banken eller långivaren att betala ut lånet, har du dina pengar på kontot. Snabbt, smidigt och betydligt enklare än traditionella banklån.

Att tänka på innan du tar ett lån

Innan du tar ett lån är det viktigt att du säkerställer att du har den ekonomiska kapaciteten som krävs för att betala tillbaka lånet inom utsatt tid. Att finansiera gamla skulder och lån med ett nytt lån är inte en god idé. Det kan kännas som en lösning i stunden, men att betala av skulder genom nya skulder blir snabbt en ond spiral som man inte vill hamna i. Om du har skulder du behöver betala tillbaka är det bättre att se över hur du kan öka din inkomst. Kan du kanske ta fler pass på jobbet? Sälja av saker där hemma? Ett lån är inte det enda alternativet för att öka ditt kapital.

Uppdateradapril 14, 2022

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor
och svar om banklån

Vad är ett banklån?
När man pratar om banklån syftar man oftast på ett privatlån. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Om man träffar någon som säger att den ska ta ett banklån kan det vara bra att fråga vilken typ av lån denne menar, då det kan vara alltifrån ett privatlån till bolån eller billån. Oftast menar en person helt enkelt att man ska gå till banken för att ta ett lån för att finansiera ett köp.
Hur fungerar ett banklån?
När du har bestämt dig för att ta ett banklån för att exempelvis renovera huset, köpa en bil eller samla dina lån, är det bra om du vänder dig till en låneförmedlare som enklare. Vi kan nämligen jämföra olika banker och långivare åt dig. För att ansöka om ett banklån behöver du fylla i ett formulär på vår hemsida. Om du känner dig osäker på hur man gör är du hjärtligt välkommen att ringa till oss på 0770-33 07 77, så hjälper vi dig. De uppgifter du behöver lämna är exempelvis hur mycket du vill låna och under vilken tidsperiod, samt vad du vill använda pengarna till. När du har fyllt i formuläret tar vi kontakt med de långivare vi samarbetar med. Långivarna skickar sedan tillbaka sina låneförslag till oss som du sedan kan jämföra och välja det lån som passar dig bäst.
Hur får man ett banklån?
För att få ett banklån måste du göra en låneansökan, förslagsvis hos en låneförmedlare som enklare. I ansökan anger du önskat lånebelopp, löptid och kontaktuppgifter. Olika långivare har olika krav för att kunna ta ett lån från dem. För att ansöka om ett lån på enklare måste du ha fyllt 18 år och ha en årsinkomst på över 120 000 kr, här kan du läsa mer om våra [villkor](/villkor/).
Vad krävs för att man ska få ta ett banklån?
För att du ska få ett banklån krävs det att du är minst 18 år och har en månadsinkomst på minst 10 000 kr. Du ska heller inte haft något skuldsaldo hos Kronofogden de senaste sex månaderna och du måste vara folkbokförd i Sverige i minst ett år.
Hur får man ett banklån till låg ränta?
För att få ett banklån till låg ränta behöver du ha en bra kreditvärdighet och jämföra flera bankers låneerbjudande hos en låneförmedlare som enklare. Hos oss kan du jämföra flera erbjudanden med bara en kreditupplysning och välja den långivare eller bank som du tycker har ett bra låneförslag. Om du istället jämför själv hos flera banker kommer en kreditupplysning tas på dig för varje jämförelse, och ju fler kreditupplysningar (UC) desto sämre kreditvärdighet får du som påverkar räntan.
Hur stort lånebelopp kan jag ansöka om?
Hos enklare kan du ansöka om ett banklån på upp till 600 000 kr, med en löptid på max 20 år.
Hur lång tid tar det att jämföra banklån?
När du skickat in din ansökan skickar vi vidare den till de banker och långivare vi samarbetar med. Jämförelsen sker direkt, och du kan inom några minuter logga in på Mina sidor för att se jämförelsen mellan låneförslag från olika långivare.