Sparkonto & Inflation

sparkonto

Du kanske har märkt att varor har blivit dyrare och att 500 kr inte räcker lika långt som det gjorde förut?

Vad är inflation?

Innebörden av inflation är vanligtvis att penningvärdet minskar. Den ursprungliga definitionen är "ökning av penningmängden". När penningmängden ökar kraftigt så minskar i regel penningvärdet. Det är framför allt centralbankens så kallade reporänta och bankernas kreditgivning som påverkar penningmängden.

I teorin ökar penningmängden när bankerna börjar låna ut pengar till låga räntor. En effekt av inflationen är att den allmänna prisnivån ökar. Vilket betyder att dina pengar blir mindre värda och priser på varor går upp.

Ifall dina pengar ligger på ett sparkonto som ger 0 procent i avkastning eller på ett vanligt lönekonto hos någon av storbankerna så minskar värdet på dina pengar.

Hur skyddar jag mitt kapital?

Om du vill skydda värdet på dina pengar finns det bara en sak att göra, nämligen att se till att avkastningen på dina pengar är högre än inflationen. Ytterst simpelt i teorin och faktiskt ganska enkelt även i praktiken. Om vi säger att inflationen är 1 procent på årsbasis måste du alltså nå en avkastning på minst 1 procent för att dina pengar ska vara lika mycket värda i mataffären även nästa år.  

Hur kan jag spara med avkastning och låg risk?

  • Fasträntekonto ger generellt sett högst avkastning. Du binder dina pengar och räntan på en vald tid, där en längre tid oftast ger en högre avkastning. Under bindningstiden kan du inte ta ut eller röra dina pengar.
  • Sparkonto med fria uttag har oftast lite lägre avkastning. Fördelen är att du kan ta ut dina pengar när du vill, till skillnad från fasträntekonto.

Vi har därför valt att ta fram våra banker och kreditinstitut med högst avkastning för respektive tidsintervall så att det ska bli enklare för dig att välja vart du vill spara. 

2 677   kr / mån
Syfte med lån
Samla
Nytt lån
Övrigt
Telefonnummer
E-postadress
lock Jämför tryggt och säkert
Steg 1Steg 2Klar!

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 275 000:-, rörlig ränta 5.95%, uppläggskostnad 0:-, aviavgift 0:-, ger en effektiv ränta på 6.11 %. Totalt belopp att återbetala 385 413:-. 144 avbetalningar. Räntekostnad 110 413:-. Individuell ränta varierar från 2.95 - 29.5% med effektiv ränta från 2.99 - 33.83%. Återbetalningstid 1-15 år.

Ett urval av våra samarbetspartners

Collector
Coop
Ikano
Resurs
Santander
Till min ansökan