Ska ni gifta er? Vi har några råd på vägen

Ett bröllop är ofta en stor händelse för de flesta. Nervositet, släkt och vänner, stora förhoppningar och i värsta fall stora skulder som resultat. När klänningen har tagits av och tårtan är uppäten kan det vara klokt att ha funderat över vad du får kvar – förutom den där fantastiska bruden eller brudgummen.

Festlokal – bygdegård eller slott?

En av de största utgifterna runt ett bröllop är festlokalen och maten. Med små enkla medel går det att få ner dessa kostnader på ett ganska enkelt sätt. Kanske känner du någon som äger en lada eller en loge som ni kan få låna för en billig peng? Ska ni vigas i en kyrka brukar det finnas festlokal att låna i närheten där ni kan ha er fest. Om ni håller till i en sådan typ av lokal kan ni kanske hitta någon som kan hjälpa er med mat och servering och helt plötsligt har ni sparat in en stor del av den dyraste delen av ett bröllop.

Om ni ändå vill hålla till på ett slott eller en herrgård kan det vara klokt att ta in ett antal offerter så att ni kan jämföra era alternativ i lugn och ro. Fundera vad de erbjuder i de olika paketen och vad ni egentligen behöver. Har ni många långväga gäster kanske ni ska fundera över paket där boende ingår. Åker många hem efter festen? Då kanske ett mindre flott paket räcker.

Fri bar?

Det är trots allt er livs fest och det kan kännas lockande att bjuda på allt. Fundera dock på om det kan vara värt att låta gästerna betala sina drinkar själva efter de glas som ni bjudit på till maten. Dels kan det vara en fördel då gästerna troligen tänker sig för innan de dricker för mycket och dels belastar det inte er ekonomi lika hårt.

Låna till bröllopet eller pappa betalar?

Förr var det oftast så att brudens far betalade bröllopet. Idag är det inte alltid så utan du kan behöva låna till bröllopet för att få den där festen du alltid drömt om. Det kan vara klokt att fundera över vad som är viktigast för er – speciellt om budgeten är tajt. Är det den där fantastiska klänningen du alltid drömt om eller är det platsen som är det viktiga? Ska ni satsa mer pengar på maten eller fungerar det lika bra med korv och bröd?

Gör en budget

Som vid alla stora ekonomiska beslut är det klokt att sätta sig ner och göra en budget. När ni vet vad allt kommer att kosta på ett ungefär bör ni jämföra olika lånealternativ med varandra. Hur mycket har ni råd att amortera och över hur lång tid? Ni vill ju trots allt inte sitta med bröllopsskulder hela livet.

Kuvertavgift istället för presenter

Ett annat sätt att angripa ett kostsamt bröllop är att be gästerna att betala in en så kallad kuvertavgift. Kuvertavgiften täcker hela eller delar av kostnaderna som ni har för gästen under bröllopet. För vissa kan det kännas snålt att be gästerna att betala sin egen mat – men å andra sidan så får de möjlighet att uppleva en fantastisk fest som ni kanske annars inte hade haft råd med. Tänk dock på att om ni begär kuvertavgift från era gäster kan ni inte förvänta er fantastiska bröllopspresenter också – om ni inte har tur och rika släktingar förstås.

Och sen levde de lyckliga i alla sina dagar…

Ni kommer vakna upp både omtumlade och lyckliga dagen efter er stora fest. Låt inte ekonomin bli ert första bråk utan planera allt noga i förväg så att ni vet vad ni har att vänta er – för tro oss – livet som gift kan bjuda på alla möjliga överraskningar. Det kan nu vara klokt att titta på hur er totala skuld- och lånebild ser ut.

Planera ekonomin för lyckliga dagar

Har ni gamla lån som ni kan ränta på om ni är två på låneansökan? Eller är det någon av er som har många småkrediter som kan slås ihop med ett större lån? Oavsett rekommenderar vi att ni sätter er ner och går igenom er ekonomi tillsammans så att ni även framåt kan vara precis så lyckliga som ni är på bröllopsdagen!

Grattis och lycka till med era bröllopsplaner!

Truspilot
Önskat lån
Lånetid
Kostnad ca. 2 493 kr/mån
Vill du samla lån?
Civilstånd
Civilstånd
Barn under 18 år i hushållet
Boendeform
Anställningsform
Månadslön före skatt
Pensionär sedan
ÅÅÅÅ-MM.
Kontaktuppgifter
Mobilnummer
E-post
Personnummer
Personnummer
Är du svensk medborgare?
Räkneexempel: Annuitetslån 10 år, belopp 225 000:-, rörlig ränta 5.95%, uppläggskostnad 0:-, aviavgift 0:-, ger en effektiv ränta på 6.12 %. Totalt belopp att återbetala 299 078:-. 120 avbetalningar. Räntekostnad 74 078:-. Individuell ränta varierar.
Tryggt och säkert med BankID
Telefon
Om du vill veta mer om vad vi kan göra för dig och din ekonomi, skriv ditt telefonnummer här så ringer en av våra rådgivare upp dig.
Mail
Om du vill få information om räntekostnader, hur du kan förbättra din privatekonomi eller ta del av ekonominyheter - skriv din mailadress här
Ett urval av våra samarbetspartners
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med bara en kreditupplysning.
Ansök
Logga in
Logga in och se dina bud på sidan Min ansökan