Betalskydd – bra att tänka på om du blir arbetslös

Tänk dig att du får beskedet från chefen att din arbetsplats måste skära ned på personal. Du kommer bli av med ditt jobb och din inkomst. Hur förberedd är du? Arbetslöshet kan hända alla, frivilligt eller ofrivilligt. Det blir svårare att fortsätta ha råd att betala räkningar och lån när månadsinkomsten plötsligt försvinner. För att skydda dig ifall en sådan situation skulle uppstå finns det vissa saker du kan ordna med.

Utnyttja a-kassan

Genom att vara med i en a-kassa får du ekonomisk ersättning som motsvarar upp till 80 procent av din tidigare lön ifall du blir arbetslös. Att vara medlem i en a-kassa kostar en viss månadsavgift. Tryggheten som det medför kan dock vara värt det. Det finns vissa villkor som du behöver uppfylla innan full ersättning kan börja betalas ut till dig:

  • Du ska ha arbetat minst 6 månader under det senaste året, eller minst 480 timmar under en sammanhängande period under 6 månader.
  • Du ska ha registrerat dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
  • Du behöver ha varit medlem i a-kassan i minst 12 månader. Annars får du endast en liten ersättning från grundförsäkringen.

Det finns olika a-kassor att välja mellan beroende vilken bransch du jobbar inom. Kraven är väldigt lika för alla av dem. Om du vill försäkra dig om att få full ersättning om du blir arbetslös är det bäst att bli medlem så snart som möjligt, om du inte redan är det. Tänk på att du behöver lämna in en aktivitetsrapport varje månad för att inte bli av med ersättningen.

Behöver jag inkomstförsäkring?

A-kassan har som gräns att högst betala ut 910 kronor per dag, 5 dagar i veckan. Om du tjänat mer än 25 000 kronor i månadslön kan det vara en bra idé att skaffa inkomstförsäkring för att inte förlora pengar. Med den kommer du att få mer betalt än vad a-kassans högsta gräns ger, och få behålla den ersättningen under en längre tid.

Det finns olika villkor för försäkringen beroende på vilket förbund du är medlem i, vad gäller antal dagar som utbetalningen varar, den övre gränsen för inkomst och hur länge du behöver ha varit medlem.

Betalskydd ger extra trygghet

Du kan betala en viss procent av din kreditskuld varje månad för att få så kallat betalskydd, även kallat betalningsskydd eller låneskydd. Kostnaden beror på vilket kreditkort du har men brukar ligga runt 0,5–1% av din befintliga skuld, och kan alltså variera. Det är en försäkring som kan hjälpa dig vid just situationer som arbetslöshet, när inkomsten faller bort ofrivilligt.

Hur fungerar ett betalskydd?

Under tiden som du är utan lön på kontot delbetalas din skuld månadsvis, till dess att du kan börja jobba igen eller att ersättningen slutar gälla. Tidsperioden varierar mellan olika bolag.

Om du har en hög skuld innebär det att du betalar något mer för försäkringen per månad. Säg att du köpt en ny cykel och har nu en skuld på 10 000 kronor på ditt kreditkort. Om ditt betalskydd rimligtvis kostar 0,75%, så får du den här månaden betala 75 kronor för ditt betalskydd.

Se till att du först uppfyller kraven från din bank där du har kreditkortet om du vill skaffa skyddet:

  • Du får inte ha tagit ut för många dagars sjukersättning under det senaste året.
  • Du måste ha en anställning med ett minsta antal arbetstimmar per månad.
  • Din ålder. Många banker har en övre gräns på grund av att skulden avskrivs vid dödsfall.
  • Du får inte veta om att du har en eventuell kommande uppsägning.

Tjänar jag på det?

Fundera på om du tycker den extra kostnaden är värt det. Den ekonomiska tryggheten är en klar fördel. Ifall du blir av med din inkomst behöver du inte riskera att inte kunna betala tillbaka stora skulder. Däremot medför skyddet naturligtvis en extra kostnad. Det kan också vara lätt att ta stora skulder på grund av du känner dig alltför säker med betalskyddet, så se till att hålla koll på dina utgifter oavsett.

Telefon
Om du vill veta mer om vad vi kan göra för dig och din ekonomi, skriv ditt telefonnummer här så ringer en av våra rådgivare upp dig.
Mail
Om du vill få information om räntekostnader, hur du kan förbättra din privatekonomi eller ta del av ekonominyheter - skriv din mailadress här
Ett urval av våra samarbetspartners
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med bara en kreditupplysning.
Ansök
Logga in
Logga in och se dina bud på sidan Min ansökan