Klipp kreditkorten för en bättre kreditvärdighet

En del känner till att varje gång du kontaktar en bank och frågar om att få låna pengar så genomförs en kreditupplysning. Banken eller låneinstitutet tar del av din kreditvärdighet. Det finns alltså ett mått på hur stor chansen är att banken får tillbaka pengarna som de lånar ut till dig. Om det är lätt för dig att betala av lånet så kommer bankerna att ge dig ett billigare lån.

Vad få känner till

Något som ganska få känner till är att du själv kan påverka din kreditvärdighet och därmed sänka din månadskostnad för samma lån nästa gång du förhandlar med banken. Något som ännu färre känner till är att dina gamla kreditkort, den där högen med plastkort som ofta ligger och samlar damm i en låda där hemma, påverkar dina chanser att få ett lån.

Vad är kreditvärdighet?

Det finns ett gammalt uttryck som säger att om du har lånat 1 miljon och blir av med jobbet så har du problem. Men om du har lånat 40 miljoner och blir av med jobbet så har banken problem. Kreditvärdighet fungerar just på det sättet. Bankerna mäter hur stora chanser du har att betala tillbaka lånet till dem. Alla svenska medborgare ges en poäng mellan 0% och 100%, 0% betyder att du har väldigt mycket pengar in varje månad och väldigt lite pengar som går ut. 100% innebär det motsatta, du har lite pengar in varje månad och mycket pengar ut. Kreditvärdigheten mäts med hjälp av många olika faktorer, bland annat:

  • Din årslön
  • Hur mycket lån du har
  • Om du har betalningsanmärkningar
  • Om du har fast anställning

Hur mycket får jag låna?

När du hör av dig till en bank och ber att få låna pengar så räknar de på om du har råd med lånet. De räknar på vad din månadskostnad blir och hur mycket den ökar ifall räntan går upp mycket framöver. Kostnaden för lånet lägger de till dina andra utgifter och drar sen av från din månadslön. Om kostnaderna blir mer än du har i inkomster så skulle du få minus på kontot varje månad. I ett sånt läge säger banken nej till att låna ut pengar. Oavsett hur stort lån du ber om så kan banken tänka sig att säga ja, så länge som du ligger plus på kontot efter att du har betalat räkningarna.

Låneutrymme

Det finns ganska många som har fått nej från banken trots att det ser ut som att de har råd med lånet. Anledningen kan vara att deras låneutrymme är förbrukat. När banken räknar på hur mycket du får låna så räknar de inte bara på just det här lånet utan på alla lån som du kan tänkas nyttja. Har du då gamla lån som är avbetalade men där du skulle kunna be om pengar igen, så räknas dessa som om du har använt lånen fullt ut. Du kan alltså ha gamla lån som sätter käppar i hjulet för din dröm om en sommarstuga, ny bil eller vad du än vill låna till just nu.

Vad har mina kreditkort med saken att göra?

Många av oss har en trave med gamla plastkort som ligger i en byrålåda. Några av de korten kan vara ett sånt gammalt lån, som gör att du inte får låna pengar till att byta kök dag. Kreditkort är kopplade till ett bankkonto där du kan nyttja en kredit. Det betyder att du kan låna pengar på de kontona när du vill, bara genom att betala med kortet. Om du har 5 gamla kreditkort hemma med ett utrymme, en kreditlimit, på 25.000 kr vardera, så har du alltså ätit upp 125.000 kr av ditt låneutrymme – helt i onödan.

Hur kan jag få bättre villkor nästa gång jag lånar pengar?

Det är nästan alltid dyrare att låna pengar från ett kreditkort än att ta ett privatlån, billån eller någon annan form av lån direkt från banken. Ett kreditkort har i princip alltid högre ränta än ett vanligt lån så därför är det bättre att du gör dig av med korten och lånar på nytt än att du använder dig av en hög med gamla plastkort för att skrapa ihop pengarna. Minska ditt låneutrymme och höj din kreditvärdighet genom att:

  • Klippa de gamla kreditkorten
  • Kontakta kortföretagen och be att få stänga ner dina gamla konton
  • Du har nu minskat ditt låneutrymme och kommer sakta men säkert att höja din kreditvärdighet

Truspilot
Önskat lån
Lånetid
Kostnad ca. 2 493 kr/mån
Vill du samla lån?
Kontaktuppgifter
Mobilnummer
E-post
Jag vill ha information om lån via e-post och SMS
Civilstånd
Civilstånd
Barn under 18 år i hushållet
Boendeform
Anställningsform
Månadslön före skatt
Pensionär sedan

Personnummer
Personnummer
Är du svensk medborgare?
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 350 000:-, rörlig ränta 6.51%, uppläggningskostnad 350:-, aviavgift 29:-, ger en effektiv ränta på 6.90 %. Totalt belopp att återbetala 509 759:-. Månadskostnad 3 538:- fördelat på 144 avbetalningar. Räntekostnad + avgifter 159 759:-. Individuell ränta varierar. Uppdaterat 2021-03-11.
Tryggt och säkert med BankID
Telefon
Om du vill veta mer om vad vi kan göra för dig och din ekonomi, skriv ditt telefonnummer här så ringer en av våra rådgivare upp dig.
Mail
Om du vill få information om räntekostnader, hur du kan förbättra din privatekonomi eller ta del av ekonominyheter - skriv din mailadress här
Ett urval av våra samarbetspartners
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med bara en kreditupplysning.
Ansök
Logga in
Logga in och se dina bud på sidan Min ansökan