Bättre ekonomi redan i höst

Nu efter sommarens långa värmebölja kan hösten komma lite som en kalldusch, både temperaturmässigt men kanske även ekonomiskt. Långa utekvällar och semesteraktiviteter har för många gjort kassan lite skral inför hösten. Hösten är en tid av förändring och erbjuder många möjligheter för en omstart.

Byt bank – eller förhandla

Det är ganska ovanligt att din bank hör av sig med ett erbjudande om att sänka räntan på dina nuvarande lån. Därför har du tagit del av vår möjlighet att se över din ekonomi och förhandla med bankerna om bättre erbjudanden. På samma sätt kan det vara bra att redan i höst gå igenom dina fasta kostnader som försäkringar, abonnemang, kortutgifter och elräkningen. Ofta har bolag bättre erbjudanden för nya kunder, så att vara trogen är inte alltid den bästa lösningen för din ekonomi. En eftermiddags ringande kan ge stora effekter i det långa loppet. Tänk på att en räntesänkning på endast 0,1 % på ett lån om 1 miljon ger 1000 kr mer per år i plånboken. Lyckas du dessutom förhandla upp din sparränta kan det bli mycket pengar på kort tid.

Skuldkvot, en siffra att hålla koll på

Skuldkvot är ett sätt att räkna ut hur mycket lån familjen har i förhållande till sina inkomster. Många banker använder detta för att räkna ut hur mycket du måste amortera på dina lån. Skuldkvoten räknas genom att ta familjens lånesumma och dela med familjens inkomster inklusive eventuella bidrag (barnbidrag till exempel) exklusive skatt. Ett exempel:

Familjens totala lån (bolån + privatlån) uppgår till 1 000 000 kr.

Familjens inkomster är 15000 kr + 15000 kr + barnbidrag om 1250 kr (ett barn): 31 250 kr/månad, 375 000 kr per år.

Familjens skuldkvot: 1 000 000/375000 = 2,67.

Låg skuldkvot är bra

2,6 är en låg skuldsättning i bankens värld, vilket är bra, och tyder på att familjen är så kallade ”lågriskkunder”. Ofta får sådana kunder bättre ränta och villkor i förhandlingar då banken vet att de inte tar någon större ekonomisk risk.

Generellt gäller därför – håll koll på dina lån och din inkomst, och låna inte mer än du klarar av. På så sätt skyddar du dig mot obehagliga överraskningar. Arbeta även aktivt med att sänka din skuldkvot genom att amortera av dina lån så mycket du kan.

Andra typer av avtal

Även om bolånet är en tung utgift så har du oftast andra abonnemang såsom el, telefon, försäkringar m.m. Sätt dig gärna och se över vilka du behöver och använder och vad som kan gå att säga upp. Ibland kan det löna sig att använda jämförelsesiter på nätet och se över avtal såsom el m.m. men det kan även vara klokt att ringa upp din nuvarande leverantör och höra om de har något erbjudande som passar dig bättre. Bilförsäkringar är det klokt att se över inför årsförfallodatum varje år – annars är det lätt att premien traskar iväg. Fundera även över vilka behov du har – måste du få ut hyrbil vid skada eller klarar du dig att cykla eller samåka om olyckan skulle vara framme?

Kom ihåg – hösten är en möjlighet för att börja om och göra livet enklare.

Truspilot
Önskat lån
Lånetid
Kostnad ca. 2 493 kr/mån
Vill du samla lån?
Civilstånd
Civilstånd
Barn under 18 år i hushållet
Boendeform
Anställningsform
Månadslön före skatt
Pensionär sedan
ÅÅÅÅ-MM.
Kontaktuppgifter
Mobilnummer
E-post
Personnummer
Personnummer
Är du svensk medborgare?
Räkneexempel: Annuitetslån 10 år, belopp 225 000:-, rörlig ränta 5.95%, uppläggskostnad 0:-, aviavgift 0:-, ger en effektiv ränta på 6.12 %. Totalt belopp att återbetala 299 078:-. 120 avbetalningar. Räntekostnad 74 078:-. Individuell ränta varierar.
Tryggt och säkert med BankID
Telefon
Om du vill veta mer om vad vi kan göra för dig och din ekonomi, skriv ditt telefonnummer här så ringer en av våra rådgivare upp dig.
Mail
Om du vill få information om räntekostnader, hur du kan förbättra din privatekonomi eller ta del av ekonominyheter - skriv din mailadress här
Ett urval av våra samarbetspartners
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med bara en kreditupplysning.
Ansök
Logga in
Logga in och se dina bud på sidan Min ansökan