8 tips för en enklare ekonomi

8 tips för en enklare ekonomi

 

En god kreditvärdighet är A och O för att få de bästa lånevillkoren. Detta är Enklares 8 tips på hur du kan förbättra dina förutsättningar och förenkla din vardagsekonomi.

1. Gör en koll på MinUC

Du kan göra en egen koll genom att ta en kreditupplysning på dig själv innan någon annan gör det. Därefter har du möjlighet att förbättra din kreditvärdighet på en mängd olika sätt, bland annat genom att säga upp outnyttjade krediter och kort, samt se när dina tidigare kreditupplysningar försvinner. Detta kan du göra på www.minuc.se

2. Avsluta onödiga krediter

Avsluta onödiga krediter. Har du till exempel många kreditkort som du inte använder bör du göra dig av med dem då de ligger synliga som beviljade belopp på din kreditupplysning.

Exempel: 

  • Kredit 1: Utnyttjat 10.000 kr av 25.000 kr
  • Kredit 2: Utnyttjat 0 kr av 25.000 kr
  • Kredit 3: Utnyttjat 0 kr av 50.000 kr

I detta exempel ser långivarna att du har utnyttjat 10.000 kr men har ett totalt beviljat belopp på 100.000 kr. Långivarna gör sin riskbedömning utifrån vad du kan utnyttja (100.000 kr) vilket leder till försämrade villkor. 

3. Antal kreditupplysningar spelar roll

När du gör en kreditupplysning sparas den i 12 månader. Långivare undersöker mönster och antal kreditupplysningar som har gjorts och det kan därmed bli problematiskt om du samlar på dig flera upplysningar på kort tid. Långivarna tolkar ett sådant beteende på ett negativt sätt vilket leder till sämre villkor för dig som kund. Det är därför viktigt att kolla upp när dina kreditupplysningarna försvinner innan du gör en jämförelse.

4. Amortera kraftigt på mindre lån

Fokusera amorteringen på de allra minsta lånen istället för att extraamortera på de större. Din kreditvärdighet påverkas mer av antal olika skulder till olika aktörer än på enskilda lån med större belopp.

5. Ansök med medsökande

Öka möjligheten till större belopp och lägre räntor med hjälp av en medsökande. Banker och långivare ser det som en ökad säkerhet när två personer står på lånet. Anledningen till detta är för att inkomsten ökar vilket leder till en ökad KALP.

6. Avsluta befintliga inkassoskulder

Om du redan har skulder hos ett eller flera inkassobolag bör du kontakta dem för att se om du kan få en avbetalningsplan du klarar av. Har skulden vuxit och blivit väldigt stor kan vissa inkassobolag skriva av räntan.

7. Gör en egen budget som ska följas

Genom att ha koll på dina fasta och rörliga kostnader och granska dina avtal så får du en god uppfattning om vart du kan spara pengar. Detta kan du enkelt göra på Hallå Konsument.

8. Förbättra din KALP-kalkyl

KALP eller Kvar att leva på visar hur mycket pengar som finns kvar efter att dina fasta och rörliga kostnader är betalda. Att du inte klarar en KALP-kalkyl är oftast den främsta anledningen till att du inte blir beviljad ett lån.

Några exempel som ingår i en KALP är följande:

  • Boendekostnad
  • Lånekostnader
  • Mat
  • Personlig hygien och förbrukningsvaror
  • Hemutrustning
  • Kläder och skor
  • Antal barn

Mer information kring vad som ingår i en KALP-kalkyl går att läsa på Konsumentverket.